Πιο συγκεκριμένα το ανείσπρακτο clawback αλλά και η εφαρμογή μηχανισμού αυτόματων επιστροφών σε κατηγορίες των οπτικών και της ειδικής αγωγής αναμένεται να εξεταστούν.
Σημειώνεται ότι μέχρι το Μάρτιο, πάντως, ο EOΠΥΥ θα πρέπει να ολοκληρώσει τις διαδικασίες για τη συλλογή του οφειλόμενου clawback από το 2013-2015 που δεν μπορεί να συμψηφιστεί. Επίσης έως το Μάιο θα πρέπει να έχει δρομολογηθεί η είσπραξη του clawback του ’17, βάσει του συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αναφερόμενος στο θέμα, κατά την ομιλία του στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του ΣΦΕΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Π. Αποστολίδης τόνισε πως η συνεισφορά των εταιριών «στη συνολική φαρμακευτική δαπάνη είναι πάνω από 30% ή αλλιώς 4 φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ακόμη, μέσω των επιστροφών κι εκπτώσεων αυτών, καλύψαμε το κόστος κάλυψης 840.000 ανασφάλιστων συμπολιτών μας, που ανήλθε σε 165 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, το μοντέλο τιμολόγησης έχει στερέψει από εξοικονομήσεις και απλά διαιωνίζει τις στρεβλώσεις, με αποτέλεσμα την απόσυρση 240 φαρμάκων από την αγορά. Την περασμένη χρονιά αναλώσαμε πολύτιμο χρόνο κι ενέργεια για την ανακατανομή του clawback και την αύξηση του rebate, αντί για πραγματικές μεταρρυθμίσεις.»
Σύμφωνα, δε, με εκτιμήσεις της αγοράς το 2017, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις θα κληθούν να καταβάλουν πληρώσουν 310 εκατ. ευρώ για τη νοσοκομειακή δαπάνη (αυξημένη κατά 73 εκατ. ευρώ από το 2016) και 890 εκατ. ευρώ για την εξωνοσοκομειακή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr