Mε τροπολογία σε νόμο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το υπουργείο Υγείας επί της ουσίας «επαναδημοσιεύει» προηγούμενη Κοινή Υπουργική Απόφαση των αρχών του 2016, με την οποία άνοιγε η αγορά των φαρμακείων. Η μόνη διαφορά είναι ότι η εν λόγω τροπολογία περιέχει την προϋπόθεση έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος, με το οποίο θα προσδιορίζονται τα κριτήρια για την ίδρυση των φαρμακείων, με βάση και την απόφαση του Συμβούλιου της Επικρατείας το οποίο είχε απορρίψει προϋπάρχουσα Κοινή Υπουργική Απόφαση με την οποία και επετράπη σε μη φαρμακοποιούς να ανοίξουν φαρμακεία.
Ειδικότερα, το ΣτΕ είχε κρίνει πως θέματα που αφορούν στην άσκηση του επαγγέλματος και τη λειτουργία του φαρμακείου ρυθμίζονται είτε με νόμο είτε με Προεδρικό Διάταγμα, και άρα δεν είναι δυνατόν να αποτελέσουν αντικείμενο ρύθμισης υπουργικής απόφασης.
Οπότε η ΚΥΑ κατέστη άκυρη και μαζί της «πάγωσαν» και οι διαδικασίες ίδρυσης φαρμακείων.
Το υπουργείο Υγείας, ύστερα και από την πίεση των θεσμών στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης, θα έπρεπε να φέρει νέα νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να διευθετηθεί το ιδιοκτησιακό ζήτημα των φαρμακείων.
Όπως και έγινε, με την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή και η οποία στην πράξη επαναφέρει ακριβώς τις ίδιες ρυθμίσεις που προέβλεπε η ακυρωθείσα ΚΥΑ, διευκρινίζοντας πως για την ισχύ τους θα πρέπει να εκδοθεί Π.Δ.
Κατά τους φαρμακοποιούς, όμως, η απόφαση του ΣτΕ, σε συνδυασμό με τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου προσδιορίζουν πως τον πρώτο λόγο στην ίδρυση ενός φαρμακείου μπορεί να την έχει μόνο φαρμακοποιός.