Σημειώνεται ότι το θέμα εκκρεμεί εδώ και χρόνια έχοντας απασχολήσει κατά καιρούς τον Τύπο, καθώς αφορά ένα από τα πιο ευάλωτα κοινωνικά στρώματα.
Η όλη υπόθεση αναδείχθηκε το 2011μετά από επώνυμη επιστολή αναφορικά με τις τιμές φίλτρων τεχνητού νεφρού από τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Η Γενική Διεύθυνση της Επιτροπής Ανταγωνισμού στο πλαίσιο έρευνας, έτσι, συνέλεξε στοιχεία τιμών φίλτρων τεχνητού νεφρού στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μάλιστα, διενέργησε και αιφνιδιαστικούς ελέγχους, έλαβε καταθέσεις και απέστειλε σειρά ερωτηματολογίων σε επιχειρήσεις του κλάδου.
Η έρευνα της Υπηρεσίας επικεντρώθηκε στη συμπεριφορά των επιχειρήσεων αλλά και στο ρόλο Ένωσης των εταιρειών, οι οποίες προμηθεύουν φίλτρα τεχνητού νεφρού με συνθετική μεμβράνη (φίλτρα τεχνητού νεφρού) στα δημόσια νοσοκομεία για τη διαδικασία της αιμοκάθαρσης.
Σύμφωνα με την Εισήγηση, από τις πρακτικές που εντοπίσθηκαν σε συνάρτηση με τη διενέργεια διαγωνισμών προμήθειας φίλτρων τεχνητού νεφρού, εκτιμήθηκε ότι συνιστούν σειρά ενεργειών, οι οποίες εντάσσονταν σε ένα συνολικό σχέδιο νόθευσης του ανταγωνισμού καθώς εντοπίστηκε αντί-ανταγωνιστική σύμπραξη με αντικείμενο τον καθορισμό τιμών και τον περιορισμό της διάθεσης προϊόντος.
Αν και η εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης παραπέμπει τις εταιρείες στην Ολομέλεια,εντούτοις το πόρισμα της δεν είναι δεσμευτικό για την τελική εκδίκαση της υπόθεσης.
Γ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr