Συγκεκριμένα σύμφωνα με πληροφορίες, η φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για τον μήνα Απρίλιο του 2016 "έκλεισε" με υπέρβαση του ανωτάτου ορίου κατά περίπου 30 εκατ. ευρώ κι έτσι, η συνολική υπέρβαση στη δημόσια εξωνοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη έχει ήδη φθάσει περίπου τα 139 εκατ. ευρώ για το πρώτο τετράμηνο του 2016.
Επιπλέον, υπάρχει πάντα και η «δαμόκλειος σπάθη» του νοσοκομειακού claw back. Δηλαδή η υπέρβαση του ορίου των 420 εκατομμυρίων ευρώ σε δαπάνες φαρμάκων στα νοσοκομεία που φέρνει αυτόματους «κόφτες». Σύμφωνα με τον κλάδο λόγω των διαρκώς μειουμένων προϋπολογισμών για φάρμακα, οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα πάνω από 2 δισ. ευρώ σε rebate και clawback, ενώ εκτιμάται ότι το 2016, το 1 στα 3 φάρμακα που αποζημιώνονται ασφαλιστικά, θα διατίθεται δωρεάν μέσω των υποχρεωτικών επιστροφών.
Αν η δαπάνη συνεχίσει να εξελίσσεται με αυτό το ρυθμό, στο τέλος του χρόνου ο φαρμακευτικός κλάδος θα πρέπει να καταβάλει €640 εκατ., διπλάσιο claw back από πέρσι. Με το συνυπολογισμό του συνολικού rebate, ο «λογαριασμός» για τη φαρμακοβιομηχανία στα τέλη του 2016 θα έρθει περίπου €1 δισ.!
«Ο προϋπολογισμός της φαρμακευτικής δαπάνης δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών, απειλεί την βιωσιμότητα του συστήματος φαρμακευτικής φροντίδας και καθιστά αμφίβολη την δυνατότητα ομαλού εφοδιασμού της φαρμακευτικής αγοράς. Ήδη η δαπάνη τους πρώτους μήνες του 2016 είναι εκτός ελέγχου γεγονός που αποδεικνύει ότι δεν είναι επαρκής. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι η ένταξη της συγκεκριμένης δαπάνης στον ήδη ανεπαρκή κλειστό προϋπολογισμό για φάρμακα, αποτελεί λανθασμένη επιλογή» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους του Απριλίου τα θεσμικά όργανα του φαρμακευτικού χώρου.
Στο πλαίσιο αυτό ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) ζητάει συνάντηση με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με αντικείμενο το θέμα της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης, όσο και των χρεών προς τις εταιρίες εν όψει και των καταβολών που θα υπάρξουν από τη δόση των δανειστών.
Παράλληλα, όμως, ο ΣΦΕΕ επιδιώκει να συζητήσει τις παραμέτρους της Υπουργικής Απόφασης, η οποία αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή ένα ενοποιημένο rebate, με κλίμακες, που θα συνδέεται με τον τζίρο. Έτσι με επιστολή του ο ο Σύνδεσμος ζητάει διαβούλευση επί της ΥΑ πριν την υπογραφή και δημοσίευσή της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr