Σε πολλά νοσοκομεία, ακόμα και σε μεγάλα στην Αθήνα, τα «χρωστούμενα» προς τις φαρμακευτικές, τους προμηθευτές και τα ιατρικά κέντρα, έχουν συσσωρευτεί ακόμα και από το 2014, καθώς οι διοικήσεις τους άρχισαν να λαμβάνουν επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό του υπ. Υγείας μόλις τον προηγούμενο μήνα.
Είναι μάλιστα ενδεικτικό της δραματικής κατάστασης ότι περίπου το 1/3 των χρεών, δηλαδή γύρω στα 600 εκατ. ευρώ, αφορούν σε ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις προς εταιρείες προμηθευτές ιατροτεχνολογικών προϊόντων.
Προς τις φαρμακευτικές εταιρείες, υπολογίζεται πως οι συνολικές οφειλές ανέρχονται σε πάνω από 480 εκατ. ευρώ.
Τα χρέη των νοσοκομείων στα τέλη του 2014 ήταν 980 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 593 εκατ. αφορούσαν σε ληξιπρόθεσμα. Πέρυσι η κατάσταση επιδεινώθηκε, με τα χρέη στο τέλος της χρονιάς να ανέρχονται σε 1,277 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 919 εκατ. ήταν ληξιπρόθεσμα.
Φέτος, ο προϋπολογισμός από το υπουργείο Υγείας ορίζει όριο δαπανών για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ στα 1,672 δισ. ευρώ, ποσό από το οποίο, όμως, πρέπει να καλυφθεί η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων πολιτών, η οποία υπολογίζεται σε 100 εκατ. ευρώ, αλλά και να γίνουν οι απαραίτητες προμήθειες σε φάρμακα και υλικά.
Το 2015 ο προϋπολογισμός για τα δημόσια νοσοκομεία ανερχόταν σε 1,388 δισ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr