Την ίδια στιγμή, η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα ταμεία έχει μετακυληθεί στις τσέπες των ασφαλισμένων, αφού η μέση συμμετοχή των ασφαλισμένων στα φάρμακα, από 12,8% το 2012, ανέβηκε στο 24,4% στα τέλη του 2013, για να εκτιναχθεί στο 33,35% τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Το παράπονο δε σχεδόν όλων των παρόχων είναι ότι ο Υπουργός τους έχει σε συνεχή αναμονή, αρνούμενος κάποιο ραντεβού μαζί τους με το αιτιολογικό ότι ακόμη -δύο μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του- δεν έχει πλήρως ενημερωθεί για τον κλάδο της υγείας. Ηλεκτρονικά λοιπόν και αυτοί του στέλνουν "πακέτο" ερωτημάτων που πρέπει άμεσα να απαντηθούν.
Ελληνική Φαρμακοβιομηχανία
Σε μια προσπάθεια διαμόρφωσης μιας βιώσιμης και αποτελεσματικής φαρμακευτικής πολιτικής, κρίνεται απαραίτητο να δοθεί έμφαση στα παρακάτω ζητήματα:
- Άμεση αποκατάσταση του προϋπολογισμού για τα φάρμακα με διαμόρφωση της φαρμακευτικής δαπάνης στα 2,4 δις ευρώ έναντι των 2 δις ευρώ που ισχύουν σήμερα. Η δραματική αυτή μείωση έχει οδηγήσει την Ελλάδα στη χαμηλότερη κατά κεφαλή δημόσια φαρμακευτική δαπάνη στην Ε.Ε.
- Διαμόρφωση ξεχωριστού κλειστού προϋπολογισμού για τα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ).
- Διαχωρισμός των πολιτικών κοινωνικής πρόνοιας στον τομέα του φαρμάκου από τον κλειστό προϋπολογισμό της φαρμακευτικής δαπάνης.
- Περιορισμός των ασύμμετρων φορολογικών επιβαρύνσεων και των μέτρων rebate και clawback, τα οποία οδηγούν την εγχώρια παραγωγή φαρμάκων σε οικονομικό αδιέξοδο.
Σχεδιασμός και εφαρμογή μιας πολιτικής γενοσήμων, με στόχο:
- Την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ποιότητα των Ελληνικών γενοσήμων και
- Την παροχή των κατάλληλων κινήτρων στους γιατρούς και τους φαρμακοποιούς.
Διαγνωστικά Κέντρα
Με αρνητικό ισοζύγιο απαιτήσεων /υποχρεώσεων απειλούνται 186 διαγνωστικά κέντρα επιβεβαιώνοντας ότι ο χώρος κρέμεται από μία κλωστή.
Ηδη από το ξέσπασμα της κρίσης έχουν αναστείλει την λειτουργία τους 15 διαγνωστικά και προβλέπεται υπερδιπλασιασμός των λουκέτων αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα.
Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποί τους ζητούν :
- να υπογραφεί μία σύμβασης συνεργασίας με τους παρόχους άμεσα, με ξεκάθαρους και ισότιμους όρους, αφού η προηγούμενη σύμβαση λήγει στις 31/03/2015 μετά από τέσσερις συνεχείς παρατάσεις, για να γνωρίζουν οι πάροχοι τους όρους με τους οποίους θα εξυπηρετούν τους ασφαλισμένους του Οργανισμού (ΕΟΠΥΥ), αφού δεν αντέχουν μία τρίτη χρονιά την περικοπή του 50% της αξίας των διαγνωστικών εξετάσεων
- να προχωρήσουν επιτέλους οι πληρωμές των ληξιπροθέσμων οφειλών παρελθόντων ετών (2008-2011), για να μπορούν τα Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια να συνεχίζουν να εξυπηρετούν το 90% των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ.
- να παρθούν ισοδύναμα και δίκαια μέτρα στην θέση του ανήθικου claw back.
- να ψηφιστούν εναλλακτικές προτάσεις στην θέση των άδικων και αντιαναπτυξιακών μέτρων του ανώτατου ορίου δαπανών (plafond) και των εκπτώσεων (rebate).
Ιδιωτικές Κλινικές
Αν δεν ακυρωθούν το rebate και το clawback, ο κλάδος των ιδιωτικών κλινικών πρόκειται να υποδεχτεί τουλάχιστον 50 νέα λουκέτα μέχρι την Ανοιξη.
Για να αντιστραφεί λοιπόν η αρνητική πορεία που προκλήθηκε κατά βάση λόγω των παραπάνω μέτρων περικόπτοντας επί της ουσίας το 50% του τζίρου των κλινικών πρέπει:
- να αποσυρθούν για να αποφευχθούν τα χειρότερα
- να επαναπροσδιοριστεί σε νέες βάσεις η σχέση των ιδιωτικών κλινικών με το Δημόσιο.
- να υπογραφεί η νέα σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ, οι οποία λήγει 31 Μαρτίου 2015
- να καταβληθούν οι συσσωρευμένες οφειλές του παρελθόντος που ανέρχονται σε 435 εκατ ευρώ
Φαρμακεία
Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος έχει επισημάνει πολλάκις ότι η περαιτέρω μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης δεν έχει τα εκτιμώμενα αποτελέσματα στο αμιγώς δημοσιονομικό σκέλος.
Στο πλαίσιο αυτό οι βασικές προτεραιότητες που έχει θέσει προκειμένου να λυθούν τα προβλήματα της υγείας και συνάμα οι εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι με χαμηλή οικονομική δυνατότητα να μπορέσουν να καλυφθούν είναι τα εξής:
- Να αυξηθεί η φαρμακευτική δαπάνη.
- Οι ασφαλισμένοι δεν είναι λογιστικά νούμερα και αριθμοί που πρέπει να ευημερούν ανεξάρτητα από την πραγματικότητα. Γι αυτό απαιτείται :
- Μείωση συμμετοχής των ασφαλισμένων στην αγορά των φαρμάκων
- Με την μέθοδο της τιμής αναφοράς παρόλο που οι τιμές των φαρμάκων μειώθηκαν οι συμμετοχές των ασφαλισμένων αυξήθηκαν, σε πολύ μεγάλο ποσοστό που ξεπέρασε σε πολλές περιπτώσεις και το 30%
- Να διαλυθεί το «χάος» που έχει προκληθεί από την εφαρμογή του ωραρίου των φαρμακείων που απορύθμισε πλήρως τη λειτουργία τους, με αποτέλεσμα την κατάργηση των εφημεριών των φαρμακείων και την εξαφάνιση των φαρμακείων της γειτονιάς. Ενδεικτικό του χάους είναι ότι κάθε μήνα 50 με 60 φαρμακοποιοί ζητούν να αποσυρθούν από το πρόγραμμα των εφημεριών
- Να καταργηθεί η δυνατότητα που δόθηκε στο τελευταίο μνημονιακό νομοσχέδιο να διαθέτει ένας φαρμακοποιός πολλές άδειες,καθώς αυτή δημιουργεί συνθήκες μονοπωλίου που εγκυμονεί κινδύνους γα την Δημόσια Υγεία.
- Να υπάρξει αναγνώριση των υπηρεσιών που παρέχονται στα φαρμακεία χωρίς κόστος προς το κοινό και ανάγκη θεσμοθέτησής τους, μέσω της χάραξης μιας εθνικής πολιτικής για το Φάρμακο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr