Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτές οι προτάσεις του ΟΟΣΑ που είχαν εν μέρει υιοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση θα τεθούν εκ νέου σε διαπραγμάτευση, ώστε να αναλυθούν τυχόν κοινωνικές επιπτώσεις από τις αλλαγές στην αγορά προϊόντων και υπηρεσιών, αλλά και να εξεταστεί στις περιπτώσεις τομών η υιοθέτηση βέλτιστων πρακτικών. Που θα θωρακίσει το κοινωνικό σύνολο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίφημη εργαλειοθήκη, περιλαμβάνεται το τιμολογιακό καθεστώς των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., το οποίο όπως τονίζουν παράγοντες του κλάδου, μπορεί να αναδειχθεί σε βασικό εργαλείο αποσυμφόρησης του επιβαρημένου συστήματος υγείας καθώς και να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο της ιδιαίτερης βαρύτητας που προσδίδει η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας στην ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ως μεθόδου πρόληψης και προαγωγής της υγείας του πληθυσμού.
Σύμμαχος στην ενίσχυση της ΠΦΥ
Επιστήμονες από όλον τον κόσμο και εκπρόσωποι έγκριτων διεθνών οργανισμών (μεταξύ άλλων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας) έχουν αναδείξει επανειλημμένα τον καταλυτικό ρόλο των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. στην προαγωγή της αυτοφροντίδας.
Πρόκειται για μία κομβική στρατηγική επιτυχημένης εφαρμογής της ΠΦΥ, δεδομένου ότι έως και το 80% ορισμένων ήπιων παθήσεων είναι δυνατόν να αντιμετωπιστεί με την καθοδήγηση του φαρμακοποιού, χωρίς ιατρική παρέμβαση.
Τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., επομένως, εξοικονομούν πολύτιμους πόρους –εφόσον δεν αποζημιώνονται και δεν επιβαρύνουν τα ασφαλιστικά ταμεία. Παράλληλα, αποσυμφορούν τις ταλαιπωρημένες δομές της ΠΦΥ και του ΕΣΥ – εφόσον αντιμετωπίζουν ήπια περιστατικά εκτός κλινικών και νοσοκομείων.
Τέλος, λειτουργούν προληπτικά προάγοντας την υγεία και ευεξία των πολιτών – εφόσον η χρήση τους συχνά αποτρέπει την εκδήλωση πιο σοβαρών καταστάσεων.
Εμπόδιο, οι στρεβλώσεις του συστήματος
Οι οικονομολόγοι της Υγείας εκτιμούν ότι σε ένα σύστημα Υγείας που απειλείται από πλείστα οικονομικά προβλήματα, τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. προσφέρουν πολλαπλά οφέλη με μηδενικό κόστος για τα ταμεία, ωστόσο επισημαίνουν μία σειρά στρεβλώσεων και αντικινήτρων που εμποδίζουν τα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. να ενταχθούν στο σύστημα υγείας με τον πιο ωφέλιμο τρόπο.
Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των μόλις τριών ευρωπαϊκών χωρών που δεν έχουν ακόμη άρει πλήρως τη διατίμηση στα ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ., ενώ στις χώρες όπου αυτό συνέβη το νέο καθεστώς λειτούργησε ευεργετικά για τον καταναλωτή (εισαγωγή νέων προϊόντων, ποικιλία επιλογών, συμπίεση των τιμών προς τα κάτω).
Επίσης, η Ελλάδα διαθέτει μία από τις πιο «κλειστές» λίστες ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. στην ΕΕ, ενδεχόμενη επέκταση της οποίας, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της ΕΣΔΥ, θα απέφερε έως και €150 εκατ. στα ταμεία περιορίζοντας την ασφαλιστική δαπάνη για τα αποζημιούμενα φάρμακα, με τις συνακόλουθες επενδύσεις να δημιουργούν έως και 1.500 νέες θέσεις εργασίας.
Τα πρώτα αποτελέσματα από την εισαγωγή μιας ελάχιστα αναβαθμισμένης λίστας από το προηγούμενο καλοκαίρι, άλλωστε, ήταν πολύ θετικά: η αγορά των ΜΗ.ΣΥ.ΦΑ. αυξήθηκε κατά 19% αφήνοντας υποσχέσεις για το μέλλον.
Γ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr