Η δραματική συρρίκνωση των δημοσίων δαπανών υγείας με τη φαρμακευτική δαπάνη να έχει συνεχώς διογκώνεται όσο δεν μειώνεται το ποσοστό ανεργίας διαμορφώνουν την παρούσα κατάσταση στο χώρο της υγείας. Είναι προφανές ότι τα ζητήματα αυτά αναμένεται να τεθούν επί τάπητος εν όψει της προεκλογικής περιόδου.
Στη βάση υγειονομικών προτεραιοτήτων ο νέος σχεδιασμός του ΕΣΥ
Οι εξειδικευμένοι υποδιπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, η αδυναμία καταβολής ιδιωτικής δαπάνης για την υγεία και συνεπώς η αύξηση της ζήτησης δημόσιων υπηρεσιών υγείας, οι μειωμένες ασφαλιστικές εισφορές και το αυξημένο πλήθος των ανασφάλιστων που αγγίζει το 30% και επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και προτρέπουν σε τάχιστη μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) στη βάση ενδελεχούς και ολοκληρωμένου σχεδιασμού υπό το πρίσμα συγκεκριμένων υγειονομικών προτεραιοτήτων, οι οποίες θα πρέπει να καθοριστούν άμεσα, ώστε να αποκατασταθούν σταδιακά στρεβλώσεις δεκαετιών και να τεθούν υγιή θεμέλια για να αντιστραφεί η αρνητική κατάσταση στο ΕΣΥ.
Απαραίτητη η εισαγωγή καινοτόμων βιοτεχνολογικών φαρμάκων
Όπως επισημαίνουν οικονομολόγοι της υγείας, αλλά και γιατροί, η ένταξη της καινοτομίας στο ΕΣΥ και την καθημερινή ιατρική πρακτική μέσω της υιοθέτησης σύγχρονων ιατρικών τεχνολογιών και θεραπευτικών σχημάτων και φυσικά της εισαγωγής και αποζημίωσης από την κοινωνική ασφάλιση νέων, καινοτόμων βιοτεχνολογικών φαρμάκων στη βάση της εξατομικευμένης θεραπευτικής προσέγγισης, όχι μόνο θα αποβεί ωφέλιμη για τους ασθενείς, αλλά θα συμβάλει και στην εξοικονόμηση πόρων από την αποφυγή άσκοπων θεραπειών, τον περιορισμό της πολυφαρμακίας, τη μείωση του χρόνου νοσηλείας κτλ.
Η κλινική έρευνα θα φέρει χρήματα στα δημόσια ταμεία
Επιπρόσθετα, οι ειδικοί του χώρου της υγείας τονίζουν σε όλους τους τόνους ότι η χώρα διαθέτει σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα για την προσέλκυση επενδύσεων στην κλινική έρευνα. Παρά ταύτα, το ρυθμιστικό πλαίσιο, χρήζει βελτιώσεων, καθώς εξακολουθεί να παραμένει ιδιαίτερα γραφειοκρατικό, αποθαρρύνοντας τις φαρμακευτικές εταιρείες. Οι οικονομολόγοι της υγείας, υπολογίζουν ότι, αν βελτιωθεί άμεσα ο χρόνος που απαιτείται για την έγκριση διεξαγωγής κλινικών μελετών, τα έσοδα που θα εισρεύσουν στα δημόσια ταμεία θα αυξηθούν με γεωμετρική πρόοδο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr