Η ακολουθούμενη πολιτική υγείας των τελευταίων ετών με τη συνεχή μείωση των δημοσίων δαπανών οδηγεί σε θνησιγενείς προϋπολογισμούς υγείας. Παράγοντες του χώρου της υγείας επισημαίνουν ότι παρά τις προσδοκίες που είχε δημιουργήσει ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να διαφοροποιείται από την πολιτική των προκατόχων του.
Οι υγειονομικές ανάγκες θα εκτοξεύσουν τις δαπάνες υγείας
Η ακολουθούμενη επί σειρά ετών πολιτική έχει πρόσκαιρα συμβάλει στο στόχο της γενικότερης μείωσης των δημοσίων δαπανών, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις έναντι των δανειστών, φτάνοντας τα όριά της, αλλά μεσοπρόθεσμα οι ανάγκες υγείας και άρα, εκ των πραγμάτων, οι δαπάνες θα εκτοξευτούν, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της υγείας. Οι εξειδικευμένοι επιστήμονες τονίζουν ότι η συνολική δαπάνη για φάρμακα και νοσήλια θα αυξηθεί σημαντικά, καθώς όχι μόνο δεν έχει ληφθεί υπόψιν στον υφιστάμενο σχεδιασμό η σχέση κόστους-αποτελεσματικότητας, αλλά υπάρχουν και ωρολογιακές βόμβες υγείας έτοιμες να σκάσουν ανά πάσα στιγμή.Οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας πληθαίνουν συν τω χρόνω και πολύ σύντομα ο προβλεπόμενος προϋπολογισμός υγείας για την περίθαλψη τους θα καλύπτει ένα μικρό μέρος μόνο των πραγματικών αναγκών. Επιπλέον, οι οικονομικά ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού ήδη αδυνατούν να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες τους και σύντομα αναμένεται να δυσκολευτούν περαιτέρω, καθώς οι προοπτικές ανάπτυξης της οικονομίας που θα βελτιώσουν τη σχετική θέση τους δεν φαίνεται να διαμορφώνονται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος.
Ανάγκη μακροχρόνιου σχεδιασμού
Ειδικοί του χώρου της χώρας κρούουν τον κώδωνα και επισημαίνουν ότι είναι πρακτικά αδύνατο να επιβιώσει το σύστημα υγείας με την ακολουθούμενη πολιτική. Οι προτάσεις των περισσότερων συγκλίνουν στην αναγκαιότητα ύπαρξης μακροχρόνιου ολοκληρωμένου σχεδιασμού στη βάση υγειονομικών προτεραιοτήτων, οι οποίες θα έχουν προσδιοριστεί από τις πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού στο πλαίσιο των υφιστάμενων δυνατοτήτων και περιορισμών, λαμβάνοντας υπόψιν τη βέλτιστη σχέση κόστους αποτελεσματικότητας.Η ασυνέχεια των μεταρρυθμιστικών προσπαθειών και η αποσπασματικότητα κάθε αλλαγής στο σύστημα υγείας έχει πλέον οδηγήσει την κατάσταση σε αδιέξοδο, αποτελώντας τροχοπέδη στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου και αποτελεσματικού συστήματος υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το μέτρο επιβολής πλαφόν στη συνταγογράφηση, μέτρο, το οποίο δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα, καθώς η εφαρμογή του προσκρούει σε δυσεπίλυτα προβλήματα και πραγματικές ανάγκες των ασθενών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr