Με τους κλινικάρχες ήδη να έχουν κάνει επίσχεση εργασίας διαμαρτυρόμενοι για το claw back, αλλά και τον ΣΦΕΕ να καταφεύγει στο ΣτΕ για τις τιμολογήσεις των φαρμάκων, ο χώρος της υγείας είναι "καζάνι που βράζει". Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με όσα ανέφεραν παράγοντες του χώρου σε σειρά συνεδρίων που έγιναν στην Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα, η μόνη πραγματική ανάσα, που μπορεί να δοθεί στο ΕΣΥ, ειδικά την ώρα που ο τομέας της υγείας βιώνει ένα άνευ προηγουμένου σοκ, είναι η αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής.
Ο εξορθολογισμός της υγειονομικής δαπάνης, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της υγείας, δεν είναι σε καμία περίπτωση ταυτόσημος με τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών για την υγεία, αλλά μάλλον με τον εκσυγχρονισμό και την αναδιοργάνωση όλων των βαθμίδων υγείας και την ορθολογικότερη εσωτερική αναδιανομή του υφιστάμενου προϋπολογισμού, εφόσον οι περιορισμένοι διαθέσιμοι πόροι παραμείνουν ως έχουν, στη βάση, όμως, σαφώς προσδιορισμένων υγειονομικών προτεραιοτήτων.
Για παράδειγμα, η εισαγωγή νέων καινοτόμων φαρμάκων και θεραπειών, όπως και ψηφιακών υπηρεσιών υγείας (π.χ. ηλεκτρονική συνταγογράφηση, μητρώα παρόχων, προμηθευτών, ασθενών) κρίνεται επιτακτική. Η εφαρμογή αυτών των νέων μεθόδων συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, αλλά συντελεί και στην αποδοτικότερη διαχείριση των διαθέσιμων πόρων, αποκαλύπτοντας και αποτρέποντας σπατάλες όπου υφίστανται, δημιουργώντας παράλληλα και νέες θέσεις εργασίας.
Επίσης, εξειδικευμένοι επιστήμονες του κλάδου της υγείας τονίζουν, ότι η εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων στη βάση της βέλτιστης σχέσης κόστους - οφέλους θα εξασφαλίσει την άρτια χρήση των πολύ περιορισμένων δημόσιων πόρων, προτάσσοντας την ποιότητα και αποδοτικότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών και θέτοντας τον ασθενή στο επίκεντρο, διασφαλίζοντας υψηλό το επίπεδο δημόσιας υγείας.
Χαρακτηριστικό δείγμα της γραφειοκρατικής αντίληψης προηγούμενων δεκαετιών, η πολυπλοκότητα του συστήματος τιμολόγησης και αποζημίωσης καθιστά πρακτικώς αδύνατο τον έγκαιρο και έγκυρο έλεγχο της ορθότητας τιμολόγησης. Η ομαλή λειτουργία της αγοράς παρεμποδίζεται και ο ανταγωνισμός στρεβλώνεται. Προκαλούνται τεχνητές ελλείψεις στην αγορά και ορθώνονται εμπόδια στην εισαγωγή νέων καινοτόμων φαρμάκων, αποκλείοντας την πρόσβαση των ασθενών σε νέες θεραπείες με ευνόητες επιπτώσεις για την υγεία τους.
Η μεγάλη ώρα για την υγεία έχει φτάσει. Οι παράγοντες του κλάδου της υγείας δεν παραλείπουν να εκφράζουν τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους, υπό την προϋπόθεση του άμεσου καθορισμού υγειονομικών προτεραιοτήτων και της ανάληψης πρωτοβουλιών προς την κατεύθυνση της αύξησης των δαπανών υγείας και της ορθολογικής εσωτερικής ανακατανομής των πόρων.
Γ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr