Οπαδοί της καθιστικής ζωής αναδεικνύονται οι Έλληνες σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο κοινοποίησε τα αποτελέσματα πανευρωπαϊκής έρευνας με θέμα τη φυσική και αθλητική δραστηριότητα του σύγχρονου πολίτη της Ευρώπης των 28 (Special Eurobarometer 412: Sport and Physical Activity Report). Το σχετικό ερωτηματολόγιο υποβλήθηκε σε 28.000 περίπου συμμετέχοντες και από την επεξεργασία των απαντήσεων προκύπτει ότι οι Έλληνες δεν επιδίδονται αρκετά σε φυσικές δραστηριότητες.
Σε πολλές από τις κατηγορίες ερωτημάτων η χώρα μας καταλαμβάνει μία από τις διόλου τιμητικές τελευταίες θέσεις. Συγκεκριμένα, το 59% των περίπου 1.000 Ελλήνων ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν ασχολείται καθόλου με τον αθλητισμό ούτε και ασκείται ποτέ, ποσοστό πολύ πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (42%) που χαρίζει στη χώρα μας την 23η θέση στη σχετική λίστα. Το 49%, εξάλλου, δεν επιδίδεται σε κανενός είδους φυσική δραστηριότητα (19 ολόκληρες μονάδες πάνω από το 30% του μέσου όρου στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες), ενώ ακόμη και το περπάτημα μας φαίνεται βουνό. Οι μισοί, περίπου, συμμετέχοντες δεν περπατούν ούτε για μισή ώρα συνεχόμενη σε εβδομαδιαία βάση.
Καθιστική ζωή, έλλειψη κινήτρου και περιορισμένος χρόνος οι αιτίες της αδράνειας
Το 46% των Ελλήνων που συμμετείχαν στην έρευνα ομολογούν ότι η σωματική τους αδράνεια οφείλεται πρωτίστως στην έλλειψη χρόνου, ενώ 27% αναγνωρίζει ως αιτία και την έλλειψη κινήτρου ή ενδιαφέροντος. Αν συνδυάσει κανείς τις απαντήσεις αυτές με συναφή επιστημονικά δεδομένα που εμφανίζουν τους συμπατριώτες μας πρωταθλητές στην καθιστική ζωή (μελέτη της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας του 2013 αποκαλύπτει ότι 9 στους 10 Έλληνες ασκούνται λιγότερο από 2 ώρες την εβδομάδα, ενώ το 37,9% των ερωτηθέντων βλέπουν τηλεόραση για περισσότερες από 16 ώρες την ίδια χρονική περίοδο), τότε εξηγούνται πολλά· όπως η ραγδαία αύξηση των περιστατικών παχυσαρκίας στην Ελλάδα – τόσο σε ενηλίκους, όσο και σε παιδιά.
Με δεδομένο ότι βάσει στοιχείων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας πάνω από τους μισούς Έλληνες είναι υπέρβαροι και με 1/3 των ελληνοπαίδων παχύσαρκο (στοιχεία ευρωπαϊκής μελέτης Energy), το μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό, εκτός αν ανασκουμπωθούμε, δραστηριοποιηθούμε και αποφασίσουμε να βάλουμε πλέον για τα καλά τη φυσική άσκηση στη ζωή μας.
Κομβική η σημασία του αθλητισμού για την Κομισιόν
Από την υπογραφή της Συνθήκης της Λισαβόνας και εξής η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει επιδείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προώθηση της άθλησης και της φυσικής άσκησης γενικότερα. Το 2011, μάλιστα, ανέπτυξε συγκεκριμένες δράσεις για την ανάδειξη του πολυδιάστατου ρόλου του αθλητισμού στη σύγχρονη ζωή. Οι δράσεις αυτές συγκεντρώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο Εργασίας για τον Αθλητισμό 2011-2014, στο οποίο εντάχθηκε και η συγκεκριμένη έρευνα που ζήτησε η Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο από το Ευρωβαρόμετρο. Η επεξεργασία των αποτελεσμάτων της μελέτης θα επιτρέψει το σχεδιασμό νέων πολιτικών για την προώθηση του αθλητισμού που θα ενσωματωθούν στο διευρυμένο σχέδιο Erasmus+ για την περίοδο 2014-2020.
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr