Το γεγονός αυτό οδηγεί σε περιορισμένη δυνατότητα επιλογής προϊόντων και ενίοτε ανεπάρκεια ειδών ΜΗΣΥΦΑ (π.χ πρόσφατη κρίση της ασπιρίνης), που εντέλει βλάπτουν τον καταναλωτή. Σημειωτέον ότι στην Ελλάδα το μερίδιο των ΜΗΣΥΦΑ είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, στο 11,9% του συνόλου των φαρμακευτικών προϊόντων το 2012 (372 εκατ. ευρώ) έναντι 16% που είναι ο μέσος όρος της ευρωζώνης, σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Ανάπτυξης, στο οποίο τονίζεται η ανάγκη ανοίγματος της αγοράς.
"Δεν μπορούμε να αυξήσουμε τους μισθούς, μπορούμε να χαμηλώσουμε τις τιμές κι αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση", είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας στον ρ/σ ΣΚΑΪ, ενώ ειδικά για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα είπε ότι στην Ελλάδα οι πολίτες πληρώνουν κατά μέσο όρο 27,6% πιο ακριβά.
"Η Ελλάδα είναι μια από τις πέντε χώρες στην Ευρώπης που δεν έχει ανοίξει το σύστημα, η λιανική τιμή ανά μονάδα δραστικής ουσίας είναι κατά μέσο όρο κατά 27,6% υψηλότερη, δηλαδή οι πολίτες πληρώνουν κατά μέσο όρο 27,6% παραπάνω" δήλωσε χαρακτηριστικά.
"Όταν έχουμε τόσους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες άνεργους θα ήταν τεράστιο λάθος να μείνουμε απαθείς, ήδη έχει γίνει δουλειά και θα επακολουθήσουν 250 ή και περισσότερες παρεμβάσεις στο εμπόριο, τη μεταποίηση, τον τουρισμό και τα οικοδομικά υλικά. Παρεμβάσεις που θα αλλάξουν καθημερινότητά μας όπως τα ΜΗΣΥΦΑ", τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.
Ο υπουργός Ανάπτυξης επισήμανε ότι αντιπαρέρχεται την οξύτατη προσωπική επίθεση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου εναντίον του για το θέμα των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ), λέγοντας ότι δεν υπεισέρχομαι στο θέμα της λίστας των ΜΗΣΥΦΑ, που είναι της αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας. "Επειδή όμως, ανεξάρτητα από την όποια τελική πρόταση της Κυβέρνησης και την αντίστοιχη ρύθμιση της Βουλής, είμαι υποχρεωμένος να προστατεύσω την προσωπικότητά μου, δίνω στη δημοσιότητα ενημερωτικό σημείωμα σε σχέση με το τι ισχύει στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες για τα ΜΗΣΥΦΑ. Ο κάθε πολίτης θα βγάλει τα συμπεράσματά του", υπογράμμισε ο ίδιος.
Τι ισχύει στην Ευρώπη
Στο σημείωμα αυτό, υπογραμμίζεται ότι υπάρχει μια γενικότερη τάση στην Ευρώπη να "ανοίξει" το σύστημα στα ΜΗΣΥΦΑ κάτι που έγινε στην Πορτογαλία το 2005 στην Ιταλία το 2007.
Σύμφωνα πάντα με το ΥΠΑΝ, η Ελλάδα είναι σήμερα μία από τις 4 εναπομείνασες χώρες της Ευρώπης που καθορίζει τις τιμές των Mη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και τα ανώτατα περιθώρια κέρδους όλων των επιμέρους σταδίων (χονδρική και λιανική πώληση).
Τα τελευταία χρόνια, πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν προβεί στην απελευθέρωση των τιμών αυτής της κατηγορίας (π.χ. Ιταλία) με θετικά αποτελέσματα. Παράλληλα, τα ΜΗΣΥΦΑ πωλούνται σήμερα αποκλειστικά από τα φαρμακεία -απαγορεύεται η πώλησή τους από οποιοδήποτε άλλο σημείο λιανικής.
Σύμφωνα με το υπουργείο, στην Ευρώπη τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα διατίθενται και από άλλα σημεία πλην των φαρμακείων: είναι χαρακτηριστικό, τονίζει το υπουργείο, ότι η πώληση σε καταστήματα που εξειδικεύονται στην πώληση φαρμακευτικών προϊόντων χωρίς να είναι φαρμακεία επιτρέπεται σε 11 χώρες της Ευρώπης (μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Φινλανδία, η Ελβετία, η Ουγγαρία, η Ολλανδία, η Ιρλανδία, η Αγγλία), σε σούπερ μάρκετ σε 12 χώρες (όπως η Ιταλία, η Γερμανία, η Νορβηγία, η Δανία, η Πορτογαλία, η Σουηδία, η Ιρλανδία και η Αγγλία), σε περισσότερα σημεία (παντοπωλεία κτλ.) σε 9 χώρες και από το διαδίκτυο σε 10 χώρες (όπως Δανία, Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένο Βασίλειο).
Επιπλέον, το νομικό πλαίσιο ορίζει ότι για να τεθεί σε κυκλοφορία ένα ΜΗΣΥΦΑ θα πρέπει να κυκλοφορεί ήδη σε 5 κράτη- μέλη.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η απελευθέρωση των τιμών, σε συνδυασμό με την απελευθέρωση των σημείων πώλησης, θα έχει πολλαπλά οφέλη:
- Θα εξυπηρετείται καλύτερα ο Έλληνας καταναλωτής, που μπορεί να βρει πολύ ευκολότερα το προϊόν που επιθυμεί.
- Σε καθεστώς ελεύθερων τιμών, δημιουργείται ο απαραίτητος ανταγωνισμός, που οδηγεί σε χαμηλότερες τιμές.
- Στην Ιταλία, στον ένα χρόνο μετά την απελευθέρωση της αγοράς, οι τιμές των ΜΗΣΥΦΑ μειώθηκαν κατά 6,6%
- Στη Δανία, οι τιμές μειώθηκαν κατά 5%-15% μετά την απελευθέρωση.
- Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι διαφορές τιμής ανάμεσα σε εναλλακτικά σημεία πώλησης έφθασαν στο 10%-30%.
Στο ερώτημα, γιατί αναμένεται να πέσουν οι τιμές, στο σημείωμα αναφέρεται ότι κατά την έκθεση του ΟΟΣΑ, οι τιμές στα ΜΗΣΥΦΑ από την απελευθέρωση της τιμής και των σημείων διάθεσης αναμένεται να πέσουν, καθώς "σε χώρες όπου η πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων γίνεται μόνο από τα φαρμακεία και οι τιμές ελέγχονται σε επίπεδο χονδρικής και λιανικής, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα, η λιανική προ φόρων τιμή ανά μονάδα δραστικής ουσίας είναι υψηλότερη κατά μέσο όρο κατά 27,6 %".
Φαρμακοποιοί κατά Χατζηδάκη: "Ψευδή και ανυπόστατα όσα είπε για τα ΜΗΣΥΦΑ"
Ψευδή και ανυπόστατα χαρακτηρίζει ο ΠΦΣ όσα είπε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης για τα ΜΗΣΥΦΑ (μη συνταγογραφούμενα φάρμακα), στον ΣΚΑΪ, ότι στην Ελλάδα οι πολίτες πληρώνουν κατά μέσο όρο 27,6% παραπάνω την τιμή τους.
"Ο κ. Χατζηδάκης συνεχίζει να ψεύδεται παραθέτοντας αναληθή στοιχεία και αν μέχρι το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης είχε το ελαφρυντικό της άγνοιας- που ούτε και αυτή δικαιολογείται- από τη συνάντηση με την αντιπροσωπεία του ΠΦΣ το βράδυ της Πέμπτης, όπου εξηγήθηκαν και απαντήθηκαν όλες οι αιτιάσεις του, δεν δικαιούται πλέον να αναπαράγει ψευδή στοιχεία", αναφέρει.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κυριάκος Θεοδοσιάδης, επιτίθεται με σφοδρότητα στον υπουργό, κάνοντας λόγο για διαστρέβλωση της πραγματικότητας.
"Το τελευταίο τριήμερο ο κ. Χατζηδάκης επιδόθηκε σε ένα παραλήρημα υποστήριξης των προειλημμένων θέσεων του, αλλά ουδέποτε θυμήθηκε να απαντήσει στην σχετική διαπίστωση της έκθεσης του ΟΟΣΑ, όπου με απόλυτη σαφήνεια αναφέρει ότι σε χώρες όπου οι τιμές των φαρμάκων ρυθμίζονται κεντρικά από την κυβέρνηση οι τιμές λιανικής είναι χαμηλότερες σε σχέση με χώρες όπου υπάρχει η απελευθέρωση της τιμής. Αν ο κ. Χατζηδάκης θεωρεί ότι οι τιμές είναι ακριβές αρκεί μια υπουργική απόφαση για να μειωθούν και άλλο οι τιμές των φαρμάκων. Ιδού η Ρόδος...", υπογραμμίζει ο κ. Θεοδοσιάδης.
Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, καλεί τέλος τον κ. Χατζηδάκη "να αφήσει τις φιλότιμες προσπάθειες του να φανεί αρεστός σε αυτούς που καλοβλέπουν να αρπάξουν τα φάρμακα στις επιχειρήσεις τους και ας συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος απεφάσισαν ότι τα φάρμακα δεν πρόκειται να πωλούνται ούτε στα Σούπερ Μάρκετ ούτε στα ... παιχνιδάδικα".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr