Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Ωστόσο, αυτό είναι η κορυφή του παγόβουνου. Με άλλα λόγια ο κ. Γεωργιάδης υποστηρίζει ότι μειώνει τη συνολική δαπάνη κατ΄ αναλογία με το ό,τι ισχύει έξω, οι έλληνες Φαρμακοβιομήχανοι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι αφανίζει τον κλάδο με την τιμολογιακή πολιτική, ανοίγοντας «κερκόπορτα» στο leader φτηνού γενοσήμου στον κλάδο, ενώ οι άλλες μεγάλες εταιρίες κάνουν λόγο για καταδίκη των καινοτόμων φαρμάκων με τις κυβερνητικές επιλογές.
Το ενδιαφέρον είναι ότι ακόμα και στη Ν.Δ. υπάρχει σκεπτικισμός για τη σκοπιμότητα των επιλογών, την ώρα που οι φορείς της φαρμακοβιομηχανίας (ΣΦΕΕ, ΠΕΦ), αλλά και φορείς ασθενών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι, πέρα από τη συγκεκριμένη τροπολογία, η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση οδηγεί σε αφανισμό από την αγορά καινοτόμων κύρια φαρμάκων. Πολλοί τονίζουν ότι οι Έλληνες ασθενείς θα στερηθούν πρόσβαση σε νέα καινοτόμα φάρμακα λόγω της περιστολής της φαρμακευτικής δαπάνης, τη στιγμή που αυξάνεται η εξάπλωση των μεταδοτικών ασθενειών όπως ηπατίτιδα B, C και HIV
Είναι ενδεικτικό το πώς περιέγραψε την κατάσταση αυτή ο πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Προμηθέας, Γιώργος Καλαμίτσης, σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου των προέδρων της εφοδιαστικής αλυσίδας φαρμάκων, μαζί με εκπροσώπους συλλόγων ασθενών και ιατρικούς φορείς..
«Με νέα φάρμακα το 1993 το 6% των ασθενών θεραπευόταν, το 2011 το 75%, σήμερα σχεδόν το 90% θεραπεύεται, όμως δεν έχουν πρόσβαση οι ασθενείς σήμερα σε αυτά», ανέφερε ο κ. Καλαμίτσης, κρούοντας και αυτός τον κώδωνα του κινδύνου στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, την κυβέρνηση και την τρόικα σε μια ύστατη προσπάθεια να συγκρατηθεί η καταβαράθρωση της φαρμακευτικής δαπάνης.
Η τροπολογία, πάντως, αφορά μείωση σε ποσοστό 70% όσων φαρμάκων κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά, όπως επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης, εγκαλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση για την απόφασή της να καταψηφίσει την ρύθμιση. Ωστόσο, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ότι δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να χαράσσει τιμολογιακή πολιτική στα φάρματα, ακολουθώντας τις επιταγές της τρόϊκας με μόνο κριτήριο την περιστολή των δαπανών και ζήτησε μείωση σε όλα τα φάρμακα. «Ούτε ο πιο σκληρός εκπρόσωπος Τύπου φαρμακοβιομηχανίας δεν θα έλεγε αυτά που λέτε», είπε ο κ. Γεωργιάδης στον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Π. Κουρουμπλή, κατηγορώντας την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «προασπίζεται τις φαρμακοβιομηχανίες». «Θα θέλαμε να μας πείτε τί αντίκτυπο θα έχουν όλες αυτές οι ρυθμίσεις για την τιμολόγηση, εκτός από την εξοικονόμηση 480 εκατ. ευρώ, στην ομαλότητα της αγοράς του φαρμάκου», διερωτήθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Ειρήνη Αγαθοπούλου υπογραμμίζοντας ότι «η φαρμακευτική πολιτική δεν μπορεί να γίνει μόνο με δημοσιονομικά κριτήρια». «Είστε σίγουροι ότι ο καταποντισμός των τιμών δεν θα επιφέρει απόσυρση φαρμάκων και τραγικές ελλείψεις;», πρόσθεσε. Σημειώνεται, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας και τη συνολική διευθέτηση του ζητήματος της τιμολόγησης μέσω ολοκληρωμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας. Εκμεταλλευόμενο την αντιπαράθεση αυτή το ΠαΣοΚ ζήτησε την διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας, «προκειμένου να αποκαλυφθούν οι βουλευτές που δεν θέλουν μείωση της τιμής των φαρμάκων», όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, με προφανή στόχο να φέρει την αξιωματική αντιπολίτευση σε δύσκολη θέση. Η ονομαστική ψηφοφορία προγραμματίστηκε για την προσεχή Τετάρτη.
Εν τω μεταξύ, για πληροφορίες περί σημαντικών ελλείψεων φαρμάκων σε νοσοκομεία της Αθήνας και της περιφέρειας μίλησε ο «γαλάζιος» βουλευτής κ. Ανδ. Ψυχάρης. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας:«Για το 2013 δεν πρόκειται να υπάρξει καμία έλλειψη. Αν για οποιονδήποτε λόγο χρειαστεί -πιστεύω ότι δεν θα συμβεί- λόγω άλλων συνθηκών να ληφθούν μέτρα περαιτέρω μείωσης της δαπάνης, αυτό θα ήταν προβληματικό και δεν πρέπει να γίνει».