Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας, εμφανίστηκε για μία ακόμη φορά, δια στόματος του υφυπουργού Υγείας, Αντώνη Μπέζα, καθησυχαστικό.
Σε συνάντησή του με το προεδρείου του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαστηριακών Υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ, ο κ. Μπέζας τόνισε ότι όποιες αλλαγές υπάρξουν στον ΕΟΠΥΥ θα γίνουν χωρίς αιφνιδιασμούς και αξιοποιώντας τις μελέτες που έχουν γίνει με τους εμπλεκόμενους φορείς και τους εργαζόμενους.
Άλλωστε, αυτός είναι και ο στόχος, να γίνει δηλαδή το απαραίτητο «λίφτινγκ», αφού έχει προηγηθεί ο απαραίτητος διάλογος.
Να υπενθυμίσουμε ότι το επικρατέστερο σενάριο είναι η σύμπτυξη των υγειονομικών υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ και η δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης που θα βάζει κάτω από την ίδια ομπρέλα τις δομές του ΕΟΠΥΥ, τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά ιατρεία.
Έτσι, τα πολυιατρεία του Οργανισμού (πρώην δομές ΙΚΑ, συνολικά 60 Νομαρχιακές, 82 τοπικές και 108 τοπικά ιατρεία) αναμένεται ότι θα ενταχθούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει και ξεκαθάρισμα στις δομές, προκειμένου να μην υπάρχει διασπορά δυνάμεων και άρα κόστους. Και αυτό, καθώς εκτός από τα επιπλέον λειτουργικά έξοδα που προκύπτουν, ο λογαριασμός ανεβαίνει ακόμη περισσότερο, αφού πολλά από αυτά δεν στεγάζονται σε ιδιόκτητα κτίρια.
Παρομοίως και οι περίπου 5.500 χιλιάδες γιατροί με συμβάσεις αορίστου χρόνου και άλλοι 500 μόνιμοι που στελεχώνουν αυτή τη στιγμή τα πολυιατρεία του ΕΟΠΥΥ εκτιμάται επίσης ότι θα ενσωματωθούν στο ΕΣΥ.
Ο κ. Μπέζας επανέλαβε ότι δεν δικαιολογείται καμία ανησυχία, γιατί στόχος του υπουργείου είναι μία ισχυρή, δημόσια και δωρεάν Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, ενώ όσον αφορά στην λειτουργία των εργαστηρίων του ΕΟΠΥΥ δήλωσε ότι στο επικείμενο Πολυνομοσχέδιο του υπουργείου θα προβλεφθεί σχετική διάταξη για να καταστεί δυνατή η προμήθεια αντιδραστηρίων.
Ο υφυπουργός Υγείας συναντήθηκε με τον πρόεδρο, Αναστάσιο Κονδύλο, τον γραμματέα Ζαφείρη Δημητρούλη και το μέλος Αχιλλέα Γαβρά.
Καταγραφή ασφαλισμένων
Πριν ξεκινήσει όμως η ανασυγκρότηση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας αλλά και η κινητικότητα των εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ και τα Κέντρα Υγείας, η διοίκηση του φορέα θα προχωρήσει σε καταγραφή των ασφαλισμένων και των ανασφάλιστων.
Άλλωστε, όπως ο ίδιος ο Άδωνις Γεωργιάδης παραδέχτηκε, «ουδείς γνωρίζει πόσοι είναι». Μάλιστα κατά τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Δημήτρη Κοντό, υπάρχουν 3 εκατ. άτομα που δεν διαθέτουν ασφαλιστική ικανότητα και άλλα 3 εκατ. που φέρονται να μην έχουν επίσης ασφαλιστική ικανότητα αλλά μπορεί να είναι διπλοεγγεγραμμένα σε διάφορα Ταμεία.
Για το λόγο αυτό ξεκινά άμεσα υπό την εποπτεία του Θεσπρωτού υφυπουργού, με τη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ αλλά και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ειδικό πρόγραμμα καταγραφής των ασφαλισμένων του μεγαλύτερου φορέα Υγείας της χώρας.
Με τον τρόπο αυτό θα είναι δυνατόν να καταγραφούν και οι ανασφάλιστοι, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει πρόγραμμα κάλυψης και νοσηλείας στα δημόσια νοσοκομεία, πιθανότατα και με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr