«Δεν είναι μυστικό ότι έχουμε επίσης διαφορετικές απόψεις για το Ισραήλ», δήλωσε ο Σολτς σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ερντογάν. «Η δολοφονική τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου ήταν ένα τρομερό έγκλημα και φυσικά προκάλεσε επίσης τρομερή δυστυχία στους κατοίκους της Γάζας», συνέχισε ο Σολτς. «Ένα πράγμα είναι σαφές: πρέπει να είσαι σε θέση να υπερασπιστείς τον εαυτό σου απέναντι σε μια τέτοια επίθεση».
Ο Ερντογάν από την πλευρά του δήλωσε: «Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να ασκήσουμε την απαραίτητη πίεση στο Ισραήλ». Πρέπει να μπει ένα τέλος στην «επιθετική πολιτική» του Ισραήλ. Όσον αφορά τη Γάζα, ο Ερντογάν μίλησε και πάλι για «γενοκτονία» από το Ισραήλ.
Ο Σολτς απέρριψε την κατηγορία του Ερντογάν για γενοκτονία. «Η Γερμανία δεν πιστεύει ότι η κατηγορία της γενοκτονίας είναι δικαιολογημένη», δήλωσε. Ωστόσο, τόνισε ότι τα θύματα των αμάχων πρέπει να θρηνήσουμε εξίσου, ανεξάρτητα από το σε ποια πλευρά βρίσκονταν. Δεν θα πρέπει να υπάρχει μοιρασμένος πόνος.
Ο Ερντογάν έχει υιοθετήσει τον τελευταίο χρόνο μια όλο και πιο αντι-ισραηλινή στάση και έχει χαρακτηρίσει τη χώρα ως «τρομοκρατικό κράτος». Ο ίδιος χαρακτηρίζει την Χαμάς ως «ομάδα αντίστασης».
Παρά τις διαφωνίες, Σολτς και Ερντογάν συμφώνησαν στην ανάγκη πολιτικών λύσεων ώστε να αποτραπεί μία διεύρυνση του πολέμου στη Μέση Ανατολή
«Eurofighter» συνομιλίες μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Τουρκίας
Θέματα συζήτησης ήταν επίσης οι γερμανικές εξαγωγές όπλων και η πιθανή παράδοση των «Eurofighter». Ο Σολτς υπερασπίστηκε τον αυξανόμενο αριθμό γερμανικών εξαγωγών όπλων στην Τουρκία: «Η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και γι' αυτό συνεχίζουμε να λαμβάνουμε αποφάσεις που οδηγούν σε συγκεκριμένες παραδόσεις». Αυτό είναι αυτονόητο, είπε, και τέτοιες αποφάσεις έχουν ληφθεί και πρόσφατα. «Και θα υπάρξουν και άλλες», πρόσθεσε.
Ο καγκελάριος ήταν ανοιχτή ακόμη και στην παράδοση μαχητικών αεροσκαφών «Eurofighter». Επισήμανε ότι διεξάγονται συνομιλίες μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Τουρκίας για το θέμα αυτό. Πρόκειται για κάτι «που θα εξελιχθεί περαιτέρω, αλλά τώρα οδηγείται προς τα εμπρός από εκεί».
Ο Ερντογάν επανέλαβε το ενδιαφέρον του για στενότερη συνεργασία στον αμυντικό τομέα. «Θέλουμε επιτέλους να αφήσουμε πίσω μας τα προβλήματα που αντιμετωπίσαμε στο παρελθόν σε σχέση με την προμήθεια προϊόντων της αμυντικής βιομηχανίας και να διευρύνουμε τη συνεργασία μας».
Η Τουρκία ελπίζει στην παράδοση περίπου 40 «Eurofighter», στην παραγωγή των οποίων συμμετέχει η Γερμανία.
Αμφιλεγόμενες εξαγωγές όπλων
Οι εξαγωγές όπλων στην Τουρκία είναι αμφιλεγόμενες λόγω της κατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα, αλλά και λόγω της διεθνούς συμπεριφοράς της Τουρκίας. Μετά την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία το 2016, οι άδειες εξαγωγής μειώθηκαν σημαντικά και τα τελευταία χρόνια κυμαίνονται μόνο σε χαμηλό διψήφιο ή και μονοψήφιο αριθμό εκατομμυρίων. Πλέον, ωστόσο, αυξάνονται και πάλι.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, φέτος η γερμανική κυβέρνηση ενέκρινε εξαγωγές αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για πρώτη φορά από το 2011: 103 εκατομμύρια ευρώ. Πιο πρόσφατα, εγκρίθηκε η παράδοση τορπιλών και κατευθυνόμενων πυραύλων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr