Ενώ ένα απόλυτο εμπάργκο θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικό για τη μείωση του εισοδήματος της Ρωσίας από το πετρέλαιο, θα είχε επίσης ουσιαστικό αντίκτυπο στην υπόλοιπη παγκόσμια οικονομία και το ανώτατο όριο τιμών προορίζεται ως συμβιβαστική λύση.
Σε κοινή δήλωση, οι υπουργοί Οικονομικών της G7 πρότειναν "μια συνολική απαγόρευση υπηρεσιών που επιτρέπουν τη θαλάσσια μεταφορά αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου ρωσικής προέλευσης παγκοσμίως" εκτός από το πετρέλαιο που αγοράζεται κάτω από μια συγκεκριμένη τιμή, η οποία θα καθοριζόταν από τα έθνη εφαρμογής.
Η G7 ζήτησε τη συμβολή και τη βοήθεια από άλλες χώρες που εμπλέκονται στο εμπόριο ρωσικού πετρελαίου προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα του μέτρου. Ειδικότερα, σημείωσε ότι το τεχνητά φθηνό ρωσικό πετρέλαιο θα μπορούσε να ωφελήσει τις χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, οι οποίες έχουν ήδη πληγεί από τον πληθωρισμό και το υψηλό κόστος τροφίμων λόγω της ρωσικής εισβολής.
Ο μηχανισμός θα λειτουργούσε περιορίζοντας τους "παρόχους υπηρεσιών" - πλοιοκτήτες, ναυλωτές, ασφαλιστές, τραπεζίτες κ.λπ. - στην επιχειρηματική δραστηριότητα που σχετίζεται με το ρωσικό θαλάσσιο πετρέλαιο μόνο εάν η τιμή πώλησης του πετρελαίου ταιριάζει στο όριο.
Ωστόσο, η μετάβαση από τη θέσπιση στην εφαρμογή μπορεί να μην είναι εύκολη. Πρώτον, οι ναυτιλιακές εταιρείες μπορεί να μην είναι εξοπλισμένες για να εκτιμήσουν την πραγματική τιμή πώλησης του πετρελαίου. Θα ήταν απλό για τον αγοραστή και τον πωλητή να παραποιήσουν την τιμή, απλώς πραγματοποιώντας μια χαμηλή πληρωμή για λόγους αναφοράς και κατόπιν κανονίζοντας πρόσθετες κρυφές πληρωμές.
Το άλλο εμπόδιο θα μπορούσε να είναι η ρωσική απώθηση, η οποία μπορεί να έρθει με απροσδόκητους τρόπους. Η Ρωσία θα μπορούσε να αποφασίσει να σταματήσει την πώληση πετρελαίου σε χώρες που συμμετέχουν στην απαγόρευση σε μια προσπάθεια να σπάσει την ενότητα του συνασπισμού. Το Κρεμλίνο θα μπορούσε επίσης να ασκήσει πίεση με άλλους τρόπους, όπως φάνηκε να έκανε αμέσως μετά την αποκάλυψη του σχεδίου ανώτατων τιμών. Η ρωσική κρατική εταιρεία φυσικού αερίου Gazprom ανακοίνωσε ότι είχε ανακαλύψει διαρροές σε σταθμό συμπίεσης αγωγού για τον αγωγό Nord Stream 1. Οι επισκευές, είπε η Gazprom, θα σημαίνουν ότι δεν θα είναι σε θέση να ανοίξει ξανά το Nord Stream 1 (το οποίο προμηθεύει σημαντικό μερίδιο του φυσικού αερίου της Γερμανίας) όπως είχε προγραμματιστεί χωρίς να ανακοινωθεί χρονοδιάγραμμα για την επαναλειτουργία.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr