Η περίοδος του θηλασμού είναι από τις πιο όμορφες αλλά ταυτόχρονα απαιτητικές στη ζωή της γυναίκας. Ο ερχομός του νεογνού προκαλεί σοβαρές αλλαγές στην καθημερινότητα της μητέρας (ξενύχτια, ελάχιστος ελεύθερος χρόνος, κόπωση), που συχνά την αναγκάζουν να αφήσει τη διατροφή της σε δεύτερη μοίρα. Αυτό όμως που τονίζουν τόσο οι γυναικολόγοι όσο και οι παιδίατροι, είναι πως η σωστή και ισορροπημένη διατροφή στη φάση του θηλασμού είναι πολύ σημαντική τόσο για το παιδί, όσο και για τη μητέρα.
Για το παιδί, ο θηλασμός είναι ένα δώρο της φύσης που το θωρακίζει από λοιμώξεις και ταυτόχρονα θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξή του. Επομένως, είναι σημαντικό το γάλα της μητέρας να είναι πλούσιο σε όλα τα θρεπτικά συστατικά, δηλαδή να περιλαμβάνει επαρκείς ποσότητες και ποικιλία πρωτεϊνών, λιπαρών οξέων και υδατανθράκων, καθώς και πληθώρα βιταμινών, ιχνοστοιχείων και μετάλλων. Για τη μητέρα, η παραγωγή του γάλακτος απαιτεί επαρκή πρόσληψη υγρών και ενέργειας για την έκκρισή του, τα οποία λαμβάνει από την τροφή. Ταυτόχρονα, οι αποθήκες των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων στο σώμα της μητέρας αξιοποιούνται κατά την περίοδο αυτή για να εμπλουτίζουν το παραγόμενο γάλα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ανάγκες της στα περισσότερα συστατικά, τα οποία επίσης πρέπει να λάβει από την τροφή.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου στο mamamia.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr