Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Α) Το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης, το οποίο αφορά μόνον ετερόφυλα ζευγάρια, όπως εξαρχής έχει ανακοινώσει το υπουργείο Δικαιοσύνης, από τον περασμένο Μάρτιο.
Β) Νέες ρυθμίσεις για το διαζύγιο, για το οποίο η ρύθμιση της τετραετούς διάστασης ως αμάχητου τεκμηρίου κλονισμού του γάμου, μειώνεται σε δύο χρόνια.
Γ) Οι νέες διατάξεις για τη γονική μέριμνα και την από κοινού άσκησή της εκ μέρους των γονέων, σε διάφορα ζητήματα.
Δ) Οι νέες διατάξεις για το καθεστώς της υιοθεσίας, με έμφαση στην ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού, στη μικρότερη δυνατή παραμονή του σε ιδρύματα και στην ταχεία ένταξή του στη θετή οικογένεια.
Ε) Η νέα ρύθμιση, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στους συζύγους να έχουν το ίδιο επώνυμο, όταν αμφότεροι το επιθυμούν.
Το δεύτερο νομοσχέδιο αφορά απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Ευρώπης και περιλαμβάνει δεκάδες διατάξεις, με τις οποίες προστατεύονται πολλαπλά τα παιδιά και οι ανήλικοι από τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση.
Οι βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου με τις πέντε θεσμικές αλλαγές που εγκρίθηκαν ομόφωνα από την Κυβερνητική Επιτροπή, έχουν ως εξής:
1. Το Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης (μόνο για ετερόφυλα ζευγάρια) το οποίο στοχεύει να ρυθμίσει μία πραγματικότητα, ένα υπαρκτό κοινωνικό φαινόμενο. Δηλαδή, την εκτός γάμου συμβίωση και τα κοινωνικά ζητήματα που ανακύπτουν από αυτή.
Ειδικότερα, αποσκοπεί :
α. στην προστασία των παιδιών, που γεννώνται στη διάρκεια των συμβιώσεων αυτών.
β. στη διασφάλιση των κληρονομικών δικαιωμάτων στα πρόσωπα αυτά, που ζουν και δημιουργούν μαζί, έχοντας αποκτήσει παιδιά και κοινές υποχρεώσεις.
γ. στη ρύθμιση των περιουσιακών και οικονομικών, εν γένει, σχέσεων των προσώπων που έχουν συνάψει τέτοιο σύμφωνο, τόσο κατά τη διάρκεια αυτού, όσο και μετά τη λύση του και περιορίζονται σημαντικά οι δικαστικές διενέξεις και αντιδικίες, με τέτοιο αντικείμενο.
δ. στην άρση των ανισοτήτων και των κοινωνικών αδικιών στα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των προσώπων αυτών, που αναγνωρίζονται όπως και στο γάμο.
2. Οι νέες ρυθμίσεις για το διαζύγιο: Mε το σχέδιο νόμου, προβλέπεται ότι ο ισχυρός κλονισμός του γάμου τεκμαίρεται αμάχητα όταν οι σύζυγοι βρίσκονται σε διάσταση από δύο, τουλάχιστον, χρόνια.
3. Οι νέες διατάξεις για τη γονική μέριμνα: Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις προβλέπεται ότι μετά τη λύση, ακύρωση του γάμου ή τη διάσταση των συζύγων, η γονική μέριμνα εξακολουθεί να ασκείται από τους δύο συζύγους από κοινού. Δηλαδή καθιερώνεται, ενιαίως και ανεξάρτητα από την ύπαρξη της έγγαμης συμβίωσης, ως νόμιμο σύστημα άσκησης της γονικής μέριμνας η από κοινού άσκηση της γονικής μέριμνας εκ μέρους των γονέων (συνεπιμέλεια του προσώπου, συνδιαχείριση της περιουσίας και συνεκπροσώπηση του ανηλίκου).
4. Οι νέες διατάξεις για το καθεστώς της υιοθεσίας: Με τις τροποποιήσεις των άρθρων του Αστικού Κώδικα για την υιοθεσία διευκολύνεται η διαδικασία της υιοθεσίας με την αναπλήρωση από το Δικαστήριο της συναίνεσης των φυσικών γονέων όταν αυτοί είναι άγνωστης διαμονής και, κατά συνέπεια, είναι αδύνατο να συναινέσουν ενώπιον του Δικαστηρίου σύμφωνα με το άρθρο 1550 ΑΚ για την ολοκλήρωση της υιοθεσίας.
Με την προτεινόμενη προσθήκη, πέραν της διευκόλυνσης και επιτάχυνσης της υιοθεσίας, λαμβάνεται υπόψη και η ανάγκη προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού, με σκοπό τη μικρότερη δυνατή παραμονή του σε ίδρυμα και την ταχεία ένταξή του στη θετή οικογένεια.
5. Η νέα ρύθμιση, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στους συζύγους να έχουν το ίδιο επώνυμο: Με την εισαγόμενη ρύθμιση, προς άρση των εμφανιζόμενων προβλημάτων, παρέχεται η δυνατότητα στους συζύγους να έχουν το ίδιο επώνυμο, εάν φυσικά αμφότεροι το επιθυμούν.