Είχε προηγηθεί η συνάντηση Κ. Καραμανλή - Γ. Παπανδρέου και η τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Κ. Παπούλια. Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ προωθούν την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία FYROM.
Οι ΗΠΑ φέρονται να αποφάσισαν να στηρίξουν την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία FYROM. Όπως προκύπτει από τις πληροφορίες, οι διαπραγματεύσεις για συμφωνία επί της ονομασίας της ΠΓΔΜ «παγώνουν» και ως επιχείρημα προβάλεται η ενδιάμεση συμφωνία, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα οφείλει να στηρίξει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία της.
Στην Αθήνα, το υπουργείο Εξωτερικών απαντά ότι οι προσωρινές λύσεις δεν είναι αποδεκτές από την Ελλάδα, που επιδιώκει οριστική λύση του ζητήματος.
Ο κ. Κουμουτσάκος εξέφρασε την απορία του για την δήλωση των Σκοπίων ότι η τελευταία πρόταση του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς είναι «τελική», σημειώνοντας: «Ούτε ο κ. Νίμιτς ούτε κανείς άλλος έχει μιλήσει για τελική πρόταση. Πώς να ερμηνεύσει κανείς αυτή την διατύπωση; Είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν από την διαδικασία; Δεν ξέρω. Τι σημαίνει η ερμηνεία που δίνουν; Δεν οφείλουμε εμείς να το εξηγήσουμε αυτό, αλλά η άλλη πλευρά».
Ερωτηθείς εάν η ενδιάμεση συμφωνία προβλέπει ότι η ΠΓΔΜ μπορεί ανεμπόδιστα να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς ως FYROM και αν στην αντίθετη περίπτωση η Ελλάδα θα καταγγείλει την συμφωνία, ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι από την ενδιάμεση συμφωνία προβλέπεται ότι οι δύο χώρες πρέπει να λαμβάνουν μέτρα προκειμένου να μην καλλιεργείται κλίμα φανατισμού.
Στήριξη Παπανδρέου
Από το βήμα της Βουλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπανδρέου είπε «όχι» σε ένταξη της ΠΓΔΜ από το «παράθυρο», χωρίς οριστική λύση, ενώ επανέλαβε την ανάγκη «εθνικής κόκκινης γραμμής» την οποία πρέπει να υποστηρίξει η Ελλάδα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Παράλληλα, διαμήνυσε στις ΗΠΑ ότι θα πρέπει να σέβονται τους συμμάχους που έχουν εκπληρώσει όλες τις υποχρεώσεις τους.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου. «Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε μια κρίσιμη διαπραγμάτευση», πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας ότι δεν είναι η ώρα για κριτική, αλλά «είναι η ώρα να ενδυναμώσουμε την φωνή της Ελλάδας σε αυτές τις κρίσιμες διαπραγματεύσεις» και προσφέρθηκε ακόμα και να επισκεφθεί τα Σκόπια, προκειμένου να ενδυναμώσει τη διεθνή θέση της Ελλάδας.
Η κυβέρνηση χαρακτήρισε την πρόταση για το ταξίδι του κ. Παπανδρέου στα Σκόπια ευπρόσδεκτη, ωστόσο την απέρριψε με το σκεπτικό ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή.
Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, κατά την αναχώρησή του το μεσημέρι από τα Σκόπια για το Βουκουρέστι, ανέφερε ότι παρά το γεγονός ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για αλλαγή της στάσης της Ελλάδας, ο ίδιος είναι αισιόδοξος και ελπίζει ότι η χώρα του θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ, στη Σύνοδο Κορυφής της Συμμαχίας.
Ο κ. Κ. Καραμανλής αναχωρεί την Τετάρτη στις 3.40 το μεσημέρι και θα φτάσει στο Βουκουρέστι στις 5.00 το απόγευμα. Το κρίσιμο δείπνο εργασίας των ηγετών είναι στις 7.00 το απόγευμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr