Ολόκληρη η ομιλία του κ. Ανδρουλάκη:
«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
πριν από δύο εβδομάδες με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας για τον προσωπικό γιατρό, ο αρμόδιος υπουργός, ο κ. Γεωργιάδης, επιχείρησε να συκοφαντήσει το ΠΑΣΟΚ για μια τροπολογία που δεν καταθέσαμε πρώτη φορά, αλλά έχουμε 22φορές από το 2020.Από την εποχή που όλοι, και κυρίως η κυβέρνηση δεσμευόταν ότι λόγω της πανδημίας έχει χρέος να στηρίξει με κάθε τρόπο τους υγειονομικούς. Με αυτή, λοιπόν, την τροπολογία, ζητήσαμε την υπαγωγή των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά.
Όπως είπε ο υπουργός, θεωρεί παράλογη την πρότασή μας για την ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά όλων των εργαζομένων στη δημόσια υγεία, αλλά συμφωνεί στην ένταξη μόνο των νοσηλευτών, καθώς αυτοί αποτελούν ένα μικρότερο ποσοστό.
Πολύ καλά λοιπόν, εμείς ξεκινάμε τμηματικά την ένταξη των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά, για να διευκολύνουμε τον κ.υπουργό, αλλά πάνω από όλα να αντιμετωπίσουμε μία πολύ μεγάλη αδικία: να εντάσσονται στα βαρέα και ανθυγιεινά οι νοσηλευτές στον ιδιωτικό τομέα, αλλά όχι στο δημόσιο.
Η τροπολογία, λοιπόν, αυτή αφορά τους νοσηλευτές του ΕΣΥ και τα πληρώματα του ΕΚΑΒ. Καλούμε, λοιπόν, την κυβέρνηση και τον Υπουργό να στηρίξει αυτή μας την πρωτοβουλία. Άλλωστε, ο ίδιος είχε δεσμευτεί στην ΠΟΕΔΗΝ, ότι θα κάνει ό,τι περνάει από τα χέρια του για να αντιμετωπιστεί αυτή η αδικία, που αφορά την υπαγωγή τους στα βαρέα και ανθυγιεινά. Είχε μιλήσει, μάλιστα, για ένα δίκαιο αίτημα και το επανέλαβε και πρόσφατα.
Είχε προσκομιστεί στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον προσωπικό γιατρό, το δελτίο τύπου της ΠΟΕΔΗΝ. Ο Υπουργός τότε μας ρώτησε: «πώς στηρίζετε αυτά που λέτε, σε ένα δελτίο τύπου;». Αλλά, μετά βρήκαμε και μια τοποθέτησή του, σε έναν σταθμό μαζί με τον κ. Γιαννακό, Πρόεδρο της ΠΟΕΔΗΝ, όπου ο κ. Γιαννακός μίλησε δημοσίως για τη δέσμευση του Υπουργού, αλλά ο κ. Γεωργιάδης ποτέ δεν τον διέκοψε για να τον διορθώσει. Μάλλον ήταν ακριβέστατο το δελτίο τύπου της ΠΟΕΔΗΝ.
Ειδικά για τους νοσηλευτές είναι μια πολύ δίκαιη πρωτοβουλία. Διότι, αυτοί οι άνθρωποι σηκώνουν τεράστιο βάρος καθημερινά στις πλάτες τους λόγω της έλλειψης προσωπικού. Θεωρώ πολύ άδικο ένας άνθρωπος να είναι τραυματιοφορέας μέχρι τα 67 χρόνια του.
Μάλιστα, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, η χώρα μας βρίσκεται στην τελευταία θέση σε αναλογία νοσηλευτών και κατοίκων - 4 νοσηλευτές ανά 1000 κατοίκους,- ενώ η μέση αναλογία είναι 8 ανά 1000. Καταθέτω στα πρακτικά τα συγκεκριμένα στοιχεία.
Αν, λοιπόν, κ. Γεωργιάδη, θεωρείτε ότι είναι μία δίκαιη πρωτοβουλία, όπως είπατε πριν από κάποιες μέρες, και τιμάτε τις δημόσιες δεσμεύσεις σας, κάντε αποδεκτή την τροπολογία που καταθέτει σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ.
Γνωρίζετε, πάρα πολύ καλά, πως οι συνθήκες εργασίας του νοσηλευτικού προσωπικού δεν είναι καλές, οι αμοιβές είναι χαμηλές, οπότε έχουμε χρέος να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο με περισσότερα κίνητρα γι' αυτούς τους εργαζομένους. Για να έχουμε ένα σοβαρό, στιβαρό κοινωνικό κράτος που πάνω από όλα στηρίζεται στην ισχυρή δημόσια υγεία. Δεν μπορεί να θέλουμε να λύσουμε τα προβλήματα, δίνοντας ψίχουλα γι' αυτούς που δίνουν καθημερινή μάχη στα δημόσια νοσοκομεία. Αυτό, λοιπόν, που καταθέτουμε είναι ένα ισχυρό κίνητρο. Αν το αρνηθείτε και σήμερα, είναι προφανές ότι οικοδομείτε ένα ακόμα μνημείο αναξιοπιστίας στο δημόσιο διάλογο.Διότι, λαϊκισμός και δημαγωγία είναι οι δεσμεύσεις και οι δημόσιες υποσχέσεις, που μετά από λίγο καιρό ξεχνιούνται γιατί “καταστρέφουν τη δημόσια υγεία” ή γιατί δεν “σηκώνουν τα δημοσιονομικά της χώρας”.
Αν αυτό πιστεύατε, τότε δεν θα είχατε κάνει αυτές τις δημόσιες δεσμεύσεις.
Αλλά, η αναξιοπιστία της Νέας Δημοκρατίας δεν φαίνεται μόνο στα θέματα του ΕΣΥ, της δημόσιας υγείας, που γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά τα προβλήματα, τις παθογένειες που έχουν οδηγήσει τον λαό μας να πληρώνει τις δεύτερες υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες για την υγεία του σε όλη την Ευρώπη.
Αναξιοπιστία βλέπουμε και στο πεδίο της οικονομίας και στο πεδίο της κοινωνίας.
Καταθέσαμε, πριν από μερικούς μήνες, μία πρόταση νόμου για να υπάρχει Ενιαία Αρχή Καταναλωτών και την αρνηθήκατε, -μολονότι δεν κοστίζει ούτε 1ευρώ- ενώ θα μπορούσε ο ελληνικός λαός, μέσα σε αυτή την περίοδο της ακραίας ακρίβειας, να έχει μια καλύτερη ενημέρωση για το ποιες πολυεθνικές, ποια συμφέροντα κερδοσκοπούν στην πλάτη του, με αποτέλεσμα, βάσει αυτής της γνώσης να μην επιλέγει προϊόντα αυτών των εταιρειών. Ένας αποτρεπτικός μηχανισμός απέναντι στην αισχροκέρδεια. Ούτε 1 ευρώ δεν κοστίζει, τον αρνηθήκατε. Για να δούμε ποιος έχει τη στείρα άρνηση στη στρατηγική του.
Επίσης, σας προτείναμε τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά. Τη μια λέτε ότι «δεν το σηκώνει δημοσιονομικά η χώρα», την άλλη λέτε ότι «κοστίζει 2 δισεκατομμύρια ευρώ». Σας αποδείξαμε ότι δεν κοστίζει 2 δισεκ., όταν το ανάλογο μέτρο στην Ισπανία -με υπερτετραπλάσιο πληθυσμό και υπερδιπλάσιο τουρισμό- έχει κοστίσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Δεν μπορεί δύο χώρες, με τόσο μεγάλη πληθυσμιακή διαφορά, να έχουν για το ίδιο μέτρο, το ίδιο δημοσιονομικό αποτύπωμα. Άλλος ένας λαϊκισμός σας.
Αλλά, εδώ υπάρχει κάτι χειρότερο.
Δεν είναι μόνο η κοστολόγηση, είναι η πολιτική σας συμπεριφορά.
Ο κ. Μητσοτάκης πρότεινε, όχι μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, αλλά οριζόντια μείωση του ΦΠΑ σε προϊόντα και υπηρεσίες το 2010 και το 2011, τότε που όχι μόνο δεν είχαμε δημοσιονομικό περιθώριο, αλλά η χώρα ήταν στα όρια της χρεοκοπίας. Τότε αυτό δεν ήταν λαϊκισμός;
Όταν το προτείνατε, ξανά, με πρόταση νόμου του 2019 -την καταθέτω στα πρακτικά- ως αξιωματική αντιπολίτευση, ζητώντας μείωση του ΦΠΑ σε είδη διατροφής, ηλεκτρική ενέργεια, φυσικό αέριο, εστίαση, το είχατε κοστολογημένο το μέτρο; Είχε, τότε, περιθώριο η χώρα στα δημοσιονομικά; Μα, τώρα έχει περισσότερο και μάλιστα για ένα μέτρο που είναι υποπολλαπλάσιουδημοσιονομικού κόστους από αυτά που προτείνατε και το 2010 και το 2011 και το 2019.Αλλά το 2010 και το 2011 συμφωνούσαμε με τον κ. Γεωργιάδη. Γιατί τότε και εκείνος μαζί με εμάς, χαρακτήριζε λαϊκιστή τον κ. Μητσοτάκη. Τότε τον χαρακτήριζε ως έναν βαθύπλουτο γόνο και λαϊκιστή.
Θέλω, βέβαια, να θέσω και ένα άλλο ζήτημα που το θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό. Πρόσφατα είδαμε τα στοιχεία, όπου και εδώ αποκαλύπτεται ότι εμείς σας δώσαμε μία λύση που προστατεύει τους ευάλωτους Έλληνες από την τεράστια αύξηση των ενοικίων.Ήρθαμε, λοιπόν, εδώ πριν από μερικούς μήνες και ψηφίσαμε την αύξηση των ορίων της goldenvisa. Θυμάστε τι σας λέγαμε; Σας ζητούσαμε να μην αφήσετε τόσο μεγάλο χρονικό περιθώριο ανάμεσα στην ψήφιση της αύξησης των ορίων της goldenvisa και της εφαρμογής του μέτρου, διότι δημιουργείται οργανωμένη στρέβλωση στην αγορά.Είχαμε άδικο; 5.500 ακίνητα πουλήθηκαν μέχρι πριν από μερικές ημέρες. Μέχρι το τέλος του 2024 θα υπερβούν τις 6.000.Από πού φεύγουν αυτά τα ακίνητα; Κυρίως από τα μεγάλα αστικά κέντρα, όπου τα ενοίκια έχουν αυξηθεί κατά 40-50% μέσα σε δύο χρόνια.Γιατί δεν ακολουθήσατε το προφανές αυτό που σας είπαμε πριν από μερικούς μήνες και οδηγήσατε σε στρέβλωση της αγοράς; Γιατί, πολύ απλά, προτεραιότητά σας ήταν να προχωρήσει μια πολιτική που δήθεν είναι αναπτυξιακή αλλά επί της ουσίας αφελληνίζει την ελληνική οικονομία εις βάρος των αδύναμων και της μεσαίας τάξης. Είστε εσείς που κόπτεστε για το δημογραφικό, όταν το πρώτο βήμα για μια νέα οικογένεια είναι να βρει ένα σπίτι να στεγάσει τα όνειρά της, τα παιδιά της, με ένα ενοίκιο αξιοπρέπειας.Οδηγείτε με την πολιτική αυτή στο να μην υπάρχουν σπίτια γιατί τα αγοράζουν κάτοικοι του Ισραήλ, των αραβικών χωρών και της Τουρκίας. Αυτό είναι κοινωνικό πρόσωπο; Όχι.Αυτό είναι κοινωνική αναισθησία.Και σε αυτό το θέμα δεν ακούσατε την προοδευτική, ορθολογική προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ και τα κάνατε ακόμη χειρότερα τα πράγματα.
Έρχομαι πάλι στην τροπολογία.
Θεωρώ ότι σήμερα μπορείτε να κάνετε ένα βήμα συναίνεσης. Διότι και εμείς κάνουμε ένα βήμα συναίνεσης. Η συναίνεση είναι ένα ταγκό που χορεύουν δύο.Αν συμφωνείτε ότι αυτό το μέτρο είναι δίκαιο, όπως λέτε δημοσίως, σας καλώ να αποδεχτείτε την τροπολογία μας .Υπάρχει τρόπος, να ανταποκριθείτε σήμερα. Άκουσα τον κ. Μαρινάκη πριν από μερικές ώρες να λέει ότι εύχεται ένα δίκαιο μέτρο να βρεθεί τρόπος να ψηφιστεί.Ορίστε πώς θα ψηφιστεί. Ψηφίζοντας σήμερα η Νέα Δημοκρατία τη δίκαιη τροπολογία του ΠΑΣΟΚ, για την υπαγωγή επιτέλους των νοσηλευτών και των εργαζομένων στο ΕΚΑΒ στα βαρέα και ανθυγιεινά, ως ένα ισχυρό κίνητρο ενίσχυσης της δημόσιας υγείας.
Εμείς όπως γνωρίζετε, πάντα σε αυτά που προτείνουμε, δίνουμε και δημοσιονομικές λύσεις.Διότι το στοίχημα σήμερα είναι να πάρουμε τα βάρη από τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη και να τα φορτώσουμε σε αυτούς, που έβγαλαν δισεκατομμύρια τα χρόνια του πληθωρισμού και της νέας οικονομικής κρίσης, που είναι τα τέσσερα μεγάλα ολιγοπώλια: ιδιωτική υγεία, τράπεζες, μεγάλοι παραγωγοί ενέργειας, εμπορία τροφίμων.
Για αυτό, λοιπόν, όταν ρωτάτε πώς θα αυξήσουμε τα έσοδα εμείς έχουμε μία απάντηση: Μη χτυπάτε τους αδύναμουςαλλά τους οικονομικά ισχυρούς.Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι αποκαλυπτικά. Δεν μπορεί σήμερα ο μέσος μισθός ως ποσοστό του ΑΕΠ να είναι ο δεύτερος μικρότερος στις 27 ευρωπαϊκές χώρες και τα κέρδη των επιχειρήσεων τα τρίτα από την κορυφή της ΕΕ και αντί να προσανατολίζουμε τα φορτία προς τα πάνω, να τα προσανατολίζετε προς τα κάτω.Δεν μπορεί η αγοραστική δύναμη του ελληνικού λαού να είναι η δεύτερη χειρότερη στις 27 ευρωπαϊκές χώρες και να μην παίρνουμε μέτρα μείωσης του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά.
Για αυτό, λοιπόν, σας προαναγγέλλω δύο νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ: η μία είναι να παγώσει καθολικά η goldenvisa σε κάθε δήμο της χώρας όπου έχουν αυξηθεί υπέρογκα τα ενοίκια.
Και η δεύτερη είναι να μιμηθούμε το παράδειγμα της Ισπανίας και να φορολογήσουμε επιτέλους τα υπερκέρδη των τραπεζών,που ανακεφαλαιοποίησε πολλές φορές από τον κόπο του ο ελληνικός λαός και σήμερα με την ανοχή σας δείχνουν ένα αντικοινωνικό πρόσωπο, με υπέρογκες χρεώσεις, με υπέρογκες προμήθειες και τη μεγαλύτερη διαφορά επιτοκίου χορηγήσεων και επιτοκίου καταθέσεων στην ΕΕ. Όταν ο μέσος όρος είναι 1,6, στην Ελλάδα είναι το διπλάσιο.
Προτείνουμε, λοιπόν, να φορολογηθούν. Έχουν συσσωρεύσει από τη διαφορά του επιτοκίου 8 δισεκατομμύρια ευρώ μόνο το 2023. Τα καθαρά κέρδη τους είναι 4 δισεκατομμύρια ευρώ. Στην Ελλάδα αν έμπαινε ένας έκτακτος φόρος 5-10% στα καθαρά έσοδα από τόκους, που το 2023 ήταν 8 δις, τα 4 δις καθαρά κέρδη, τότε θα προέκυπταν έσοδα 400-800 εκατομμύρια. Άρα, σε δύο χρόνια μπορούμε να κερδίσουμε από 800 μέχρι 1,6 δισεκ. και έτσι να στηρίξουμε τους αδύναμους Έλληνες που θέλουν επιτέλους κοινωνική δικαιοσύνη και όχι μία κυβέρνηση-τροχονόμο των ισχυρών ολιγοπωλίων της χώρας. Ιδού, λοιπόν, πεδίο δόξης λαμπρό για την πρωτοβουλία για τα βαρέα και ανθυγιεινά, για την πρωτοβουλία μαςτης επόμενης εβδομάδαςγια τη goldenvisa αλλά και για την τροπολογία που θα καταθέσουμε για τη φορολόγηση των υπερκερδών των τραπεζών.
Κοινωνική δικαιοσύνη και όχι ανισότητες, εκεί δηλαδή που οδηγείτε τη χώρα με την πολιτική σας».
Χειροκροτητής στα «Ζάππεια» ο σημερινός πρωθυπουργός
|
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr