Οι εξελίξεις μετά και την τελευταία πρόταση του ειδικού μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς προσδίδουν χαρακτήρα θρίλερ στο διάστημα που μένει μέχρι να ολοκληρωθεί, το βράδυ της Τετάρτης, το δείπνο των 26 ηγετών του ΝΑΤΟ και να ληφθεί η απόφαση για τη διεύρυνση.
Τα χρονικά περιθώρια για εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης εξανεμίζονται και ο πρωθυπουργός, όπως σημειώνει το Βήμα της Κυριακής, αναχωρεί την Τετάρτη για το Βουκουρέστι, αποφασισμένος να μην υποχωρήσει από τις προδιαγραφές που έχει θέσει ο ίδιος, αλλά και η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, για να συμφωνήσει η κυβέρνηση σε μια λύση.
Με άλλα λόγια, αν η νέα ονομασία δεν περιέχει γεωγραφικό προσδιορισμό και δεν χρησιμοποιείται έναντι όλων, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα επιμείνει ως το τέλος στο βέτο που έχει θέσει για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, αδιαφορώντας για τη δυσφορία που θα προκαλέσει η στάση αυτή στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο αμερικανικός παράγοντας
Διπλωματικές πηγές δεν αποκλείουν την πιθανότητα μιας προσωπικής παρέμβασης του Αμερικανού προέδρου Τζορτζ Μπους για την εξεύρεση μιας λύσης, η οποία όμως λογικά θα πρέπει και εκείνη να εκδηλωθεί το επόμενο 48ωρο, για να έχουν τη δυνατότητα οι κυβερνήσεις των δύο χωρών να την επεξεργαστούν προτού φθάσουν στο Βουκουρέστι.
Παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου προανήγγειλε και το τηλεφώνημα που έκανε το βράδυ της Παρασκευής η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κυρία Κοντολίζα Ράις στην κυρία Ντόρα Μπακογιάννη δείχνοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει.
Ο αμερικανικός παράγοντας επείγεται για «λύση εδώ και τώρα» και, σε αυτό το πλαίσιο, τίποτε δεν πρέπει να αποκλείεται, ούτε και το εναλλακτικό σενάριο της «πρόσκλησης υπό αίρεσιν» των Σκοπίων στην Ατλαντική Συμμαχία.
Σε αυτή την περίπτωση, οι Αμερικανοί θα πιέσουν να προσκληθούν τα Σκόπια με την ονομασία Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ), κάτι το οποίο η Αθήνα δεν μπορεί να εμποδίσει με βάση την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995.
Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει λάβει εισηγήσεις από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να έχει απευθείας τηλεφωνική επικοινωνία με τους δύο πρωθυπουργούς για να τους πείσει. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να υπάρξει συντονισμένη διπλωματική «επίθεση» στο Βουκουρέστι.
Χρόνος και μετά το Βουκουρέστι
Στην περίπτωση λοιπόν που δεν υπάρξει κάποια νέα πρόταση το αργότερο ώς την Τρίτη, τότε η ελληνική κυβέρνηση εκτιμά ότι θα πρέπει να προετοιμάζεται για τον νέο γύρο διαβουλεύσεων που θα ξεκινήσει αμέσως μετά και έως το Νοέμβριο που θα συζητηθεί στην ΕΕ το αίτημα της ΠΓΔΜ να ενταχθεί στην ΕΕ.
Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στο Έθνος της Κυριακής, ξεκαθαρίζει ότι «η χρονική πίεση δεν θα μας οδηγήσει σε αποδοχή προτάσεων με τη μορφή των τελεσιγράφων».
«Εμείς είμαστε μέσα σε μία διαπραγμάτευση η οποία έχει αναμφισβήτητα σταθμούς. Ένας τέτοιος σταθμός αυτής της διαπραγμάτευσης είναι η σύνοδος του Βουκουρεστίου», προσθέτει και τονίζει: «η Ελλάδα δεν παλινωδεί και δεν ασκεί εξωτερική πολιτική με χρονοδιαγράμματα τα οποία τίθενται από άλλους», προσθέτει.
Η κα Μπακογιάννη θεωρεί πιθανό ο κ. Νίμιτς να καταθέσει νέα πρόταση ενώ δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο παρέμβασης του Αμερικανού προέδρου στο θέμα. Ταυτόχρονα όμως, αφού υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα η οποία ιστορικά έχει υποφέρει πολύ από παρεμβάσεις ξένων χωρών, υπογραμμίζει ότι «είμαστε μία χώρα η οποία ούτε δέχεται εντολές ούτε εκτελεί εντολές κανενός».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr