Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr

Η αύξηση θα ισχύσει άμεσα, από την 1η Απριλίου. Πρόκειται για την πέμπτη αύξηση του κατώτατου μισθού από το 2019.
Αναλυτικότερα στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Πρωθυπουργός ανέφερε ότι «το κεντρικό θέμα της σημερινής μας συνεδρίασης είναι η έγκριση της πέμπτης κατά σειρά αύξησης του κατώτατου μισθού στη χώρα μας. Είναι μια απόφαση την οποία θα εισηγηθεί προς έγκριση του Υπουργικό Συμβούλιο σε λίγο η υπουργός Εργασίας. Θα ισχύσει από την 1η Απριλίου και θα αναβαθμίσει ταυτόχρονα και τις αμοιβές των δημοσίων υπαλλήλων, συμπαρασύροντας επίσης ανοδικά 19 επιδόματα διαφορετικών κατηγοριών. Κυρίως όμως θα σηματοδοτήσει για ακόμα μία φορά την πρόθεση της κυβέρνησης να επιστρέψει σταδιακά στην κοινωνία ένα μερίδιο της συλλογικής μας ανάπτυξης και σύμφωνα με την νέα ρύθμιση, η βασική αμοιβή θέλω να θυμίσω τη βρήκαμε στα 650 ευρώ το 2019 είναι σήμερα στα 830 ευρώ και από 1ης Απριλίου θα πάει στα 880 ευρώ».
Ο πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι «είναι μια επιπλέον ενίσχυση 50 ευρώ το μήνα και η σωρευτική μικτή αύξηση σε σχέση με το 2019 φτάνει τα 2.735 ευρώ τον χρόνο. Με άλλα λόγια σχεδόν 5 καθαρούς μισθούς του παρελθόντος ενώ το ετήσιο καθαρό κέρδος του εργαζόμενου θα προσεγγίζει τώρα έναν σχεδόν επιπλέον μισθό σε σχέση με πέρυσι».
Πρόσθεσε ότι «το μέτρο αυτό αφορά 570 χιλιάδες εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, αλλά όπως είπαμε συμπαρασύρει και 600.000 υπαλλήλους στο Δημόσιο και βέβαια αφορά και όσους λαμβάνουν επιδόματα μητρότητας, γάμου, ανεργίας. Βέβαια επηρεάζει θετικά και τις τριετίες και κατά συνέπεια και τον μέσο μισθό. Και θέλω να τονίσω ότι αυτή η απόφαση φέρνει την Ελλάδα στην 11η θέση μεταξύ 22 ευρωπαϊκών χωρών που έχουν καθεστώς κατώτατου μισθού».
Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ακόμα μεταξύ άλλων ότι «προφανώς δεν ανακουφίζει όσο θα θέλαμε όλες τις ανάγκες, νομίζω όμως ότι αναδεικνύει αυτή η απόφαση τα σταθερά βήματα ώστε να υλοποιείται η κεντρική μας προεκλογική δέσμευση που δεν είναι άλλη από τη συνεχή βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματος» ενώ πρόσθεσε ότι « ειδικά στο Δημόσιο η οριζόντια αύξηση ανέρχεται στα 30 ευρώ, μετά την περσινή των 70 ευρώ, και σε συνδυασμό με άλλες παρεμβάσεις το συνολικό όφελος κάθε υπαλλήλου θα αγγίξει μεσοσταθμικά τα 190 ευρώ το μήνα. Πρόκειται συνεπώς, αν το δει κανείς σε σχέση με το 2022 για έναν ακόμα μισθό ουσιαστικά, ένα στοιχείο το οποίο θα το ξαναπώ, προφανώς και δε μας ικανοποιεί, δεν είμαστε εκεί που θέλουμε να φτάσουμε, πιστοποιεί ωστόσο ότι παρά τις δυσκολίες, οι επιλογές αυτές είναι τελικά οι μόνες οι οποίες οδηγούν σε ένα θετικό αποτέλεσμα. Θυμίζω ότι ο στόχος μας, προεκλογική μας δέσμευση, παραμένει κατώτατος μισθός στα 950 ευρώ το 2027 και μέσος μισθός στα 1500 ευρώ».
Ο Πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι «το σημαντικό δεν είναι μόνο να αυξάνονται οι μισθοί, είναι αυτό να έχει και μία θετική συνολική επίπτωση στην αγορά εργασίας, διότι πρέπει πάντα να γνωρίζουμε ότι κάθε αύξηση του κατώτατου μισθού δεν πρέπει να υπονομεύει την ανταγωνιστικότητα, ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των εργοδοτών μας. Αυτό δεν φαίνεται να συμβαίνει γιατί η ανεργία έχει ήδη πέσει στο 8,7%, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, είναι χαμηλότερη από την ανεργία σε χώρες όπως η Σουηδία, η Ισπανία, η Φινλανδία. Μόλις πέρυσι δημιουργήσαμε πάνω από 93.000 νέες θέσεις εργασίας. Συνολικά έχουμε δημιουργήσει 500.000 νέες θέσεις εργασίας από το 2019».
Υπενθυμίζεται ότι τα θέματα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου έχουν ως εξής:
-Εισήγηση από την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως και τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη σχετικά με τον καθορισμό του κατώτατου μισθού και του κατώτατου ημερομισθίου για τους υπαλλήλους και τους εργατοτεχνίτες όλης της χώρας για το έτος 2025,
-Εισήγηση από τον Υπουργό Εσωτερικών Θοδωρή Λιβάνιο, τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και την Υφυπουργό Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάννη για την εφαρμογή του νομοθετικού πλαισίου για την αξιολόγηση στο Δημόσιο και αξιολόγηση των δημοσίων υπηρεσιών από τους πολίτες,
-Παρουσίαση από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη και τον Υφυπουργό Τάσο Χατζηβασιλείου του νομοσχεδίου για τη λήψη μέτρων εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/452 για τη θέσπιση πλαισίου για τον έλεγχο των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ένωση για λόγους ασφάλειας ή δημόσιας τάξης.