Όπως τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γεώργιος Κώτσηρας κατά τη β΄ανάγνωση του νομοσχεδίου στη διαρκή επιτροπή Εθνικής 'Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής: «Βούλησή μας είναι το υπουργείο Εξωτερικών να έχει μια οργανωτική δομή σύγχρονη, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του μέλλοντος και αυτό επιτυγχάνεται αρχικά και με το παρόν νομοσχέδιο, που λύνει θέματα που υπήρχανε».
Στα οργανωτικά θέματα του υπουργείου, είχε αναφερθεί, κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού, ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης αναφέροντας: «Το προσωπικό του υπουργείου Εξωτερικών, δυστυχώς, υπολείπεται του αναγκαίου και υπολείπεται ιδίως σε ό,τι αφορά τη στελέχωση των προξενείων μας ανά τον κόσμο, που δημιουργεί σε ορισμένες περιπτώσεις και μεγάλες δυσχέρειες. Το έργο των προξενείων σήμερα έχει πολλαπλασιαστεί και έχει πολλαπλασιαστεί και εκ του γεγονότος ότι υφίσταται πολύ μεγάλη ζήτηση για μετάκληση εργατών γης ή εργατών που έρχονται στην Ελλάδα για να εργαστούν νομίμως. Αυτό σημαίνει την ανάγκη για πάρα πολύ μεγαλύτερο προσωπικό. Χάρη στην καλή συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο ευχαριστώ ιδιαιτέρως, εξασφαλίσαμε εκατό θέσεις διοικητικών προξενικών υπαλλήλων για να στελεχώσουμε τα προξενεία μας ανά τον κόσμο. Είναι ένα σημαντικό βήμα».
Ο κ. Γεραπετρίτης έχει αναφερθεί και στη σημασία των διατάξεων για τον ειδικό πόρο που θα διατίθεται για τη συντήρηση και την ανάδειξη των κτηρίων των διπλωματικών αντιπροσωπειών της Ελλάδας στο εξωτερικό, αλλά και στην διάταξη με την οποία η διοίκηση και η διαχείριση των ακινήτων κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου, τα οποία στεγάζουν διπλωματικές και προξενικές Αρχές της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των ακινήτων που λειτουργούν ως πρεσβευτικές ή προξενικές κατοικίες, περιέρχεται χωρίς αντάλλαγμα στο υπουργείο Εξωτερικών.
Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Μάντζος αναφέρθηκε στο σχέδιο νόμου τονίζοντας: «Δυστυχώς, το σχέδιο νόμου αποτυγχάνει να αποσείσει την εικόνα που υπάρχει, ότι η αξιοκρατία και τα αντικειμενικά κριτήρια υπηρεσιακής εξέλιξης των υπαλλήλων του υπουργείου και δη των διπλωματικών υπαλλήλων, ελλείπουν σε μεγάλο βαθμό, δεν είναι εκεί όπως θα έπρεπε να είναι».
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο ειδικός αγορητής Κωνσταντίνος Μπάρκας τόνισε: «Η εκάστοτε ηγεσία του υπουργείου θα μπορεί να προάγει στο βαθμό του πρέσβη όποιον η ίδια επιλέγει. Όποιος είναι εκλεκτός της ηγεσίας, αυτός και θα προάγεται».
Στις προαγωγές ενισχύεται ο υποκειμενισμός και η μεροληπτική επιλεκτικότητα, είπε ο ειδικός αγορητή του ΚΚΕ, Ιωάννης Δελής, και πρόσθεσε ότι με το νομοσχέδιο γίνεται οργανική πλέον η σύνδεση του υπουργείου Εξωτερικών με τον «ιμπεριαλιστικό, υπερεθνικό ΟΟΣΑ».
Στη συνέχεια, ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλης Βιλιάρδος τόνισε ότι: «Δίνεται η εντύπωση πως ο στόχος αυτών των αλλαγών είναι η προώθηση υπαλλήλων που μπορούν να ανεχθούν μια συγκεκριμένη λογική του υπουργού».
Είναι τεράστιο λάθος η κατάργηση των Γ' διευθύνσεων, που αφορούν τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, επισήμανε η ειδική αγορήτρια της Νέας Αριστεράς, Σία Αναγνωστοπούλου, και πρόσθεσε πως η προαγωγή των διπλωματών πρέπει να γίνεται με τα προσόντα τους και όχι να είναι επιλογή του εκάστοτε υπουργού.
Ο Τάσος Οικονομόπουλος, ειδικός αγορητής της Νίκης, τόνισε ότι: «Δεν υπάρχει μακρόπνοος σχεδιασμός αλλά λαμβάνονται μέτρα με σπασμωδικό τρόπο και έτσι με τις νέες διατάξεις, είτε δεν θα υπάρξουν λύσεις, είτε τα προβλήματα θα διογκωθούν στο μέλλον».
Το νομοσχέδιο «δεν απαλλάσσει τη δομή του υπουργείου Εξωτερικών από μηχανισμούς οι οποίοι προωθούν μια πελατειακή νοοτροπία στους διορισμούς, στις προαγωγές και στον τρόπο λειτουργίας του υπουργείου», είπε ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας, Αλέξανδρος Καζαμίας.
Τέλος, εκ μέρους των Σπαρτιατών, ο ειδικός αγορητής Αλέξανδρος Ζερβέας ανέφερε: ότι «Πρέπει να προβλεφθεί δικαιότερη αξιολόγηση, και ο προϊστάμενος να υποχρεούται να καλεί όλους τους υπό αξιολόγηση υπαλλήλους, και όχι μόνο τους υπαλλήλους κατά την κρίση του».
Στην ολομέλεια εισάγεται αύριο, Τρίτη (17/12), το νομοσχέδιο «Παρεμβάσεις στην οργάνωση και τη λειτουργία του υπουργείου Εξωτερικών». Υπέρ του νομοσχεδίου έχει ταχθεί η Νέα Δημοκρατία, το έχει καταψηφίσει το ΚΚΕ, ενώ επιφύλαξη για την τελική τους στάση έχουν τηρήσει τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr