Η εν λόγω τροπολογία, αποτέλεσε και την αφορμή για την καταψήφιση του νομοσχεδίου από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ παρά το γεγονός ότι ο εισηγητής του Στάθης Κουτμερίδης, είχε ανακοινώσει χθες, κατά την έναρξη της συζήτησης, ότι το κόμμα του υπερψηφίζει το νομοσχέδιο.
Το ΠΑΣΟΚ παρέθεσε ενστάσεις για συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου τις οποίες χαρακτήρισε «φωτογραφικές» (άρθρο 7 για τον εκσυγχρονισμό ξενοδοχειακών μονάδων κ.ά.), όπως επίσης και για τη μεταχείριση των τριτέκνων, στους οποίους, χορηγείται μεν το πολυτεκνικό επίδομα, αλλά χωρίς να μετατρέπεται σε ισόβια σύνταξη και χωρίς να εξομοιώνονται οι τρίτεκνοι με τους πολυτέκνους, όπως είχε προεκλογικά δεσμευτεί η κυβέρνηση.
Η μείζων αντιπολίτευση υπερψήφισε τις διατάξεις για την σύσταση του Ταμείου και καταψήφισε τα υπόλοιπα άρθρα.
Το ΚΚΕ επικρίθηκε για την υπερψήφιση του άρθρου 6 για τους τριτέκνους και χαρακτηρίστηκε «αριστερό θεμέλιο της κυβέρνησης» από τον ΛΑΟΣ, ο οποίος καταψήφισε όλα τα άρθρα, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ
Αρκετά μεγάλο μέρος της σημερινής αντιπαράθεσης, εξαντλήθηκε στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία υποστήριξε ότι το κείμενο που είχε λάβει εχθές στα χέρια της, δεν συμπεριελάμβανε την τροπολογία για τον ΟΤΕ.
Κι όταν ο Θ. Πάγκαλος διευκρίνισε πως το ΠΑΣΟΚ πρόκειται να υπερψηφίσει τα άρθρα που αφορούν την ίδρυση του Ταμείου, ο Γιώργος Αλογοσκούφης έκανε λόγο για «νέα αλλαγή στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης», μετά την αρχική στήριξη και την κατοπινή άρνηση. Ο Υπουργός Οικονομίας αν και προκλήθηκε εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ να διευκρινίσει το περιεχόμενο των διατάξεων του άρθρου 7, ανέφερε «είναι κάποιες ρυθμίσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα που αφορούν τον τουριστικό κλάδο».
Το ΠΑΣΟΚ απέρριψε επίσης την επίμαχη τροπολογία για τον ΟΤΕ, αντιπροτείνοντας με τη Λούκα Κατσέλη, δική του ρύθμιση, η οποία ωστόσο, δεν συζητήθηκε, καθώς είχε υποβληθεί εκπρόθεσμα. Σύμφωνα με αυτήν, θα πρέπει να αναγνωρίζονται δικαιώματα άσκησης «μεγάλης μειοψηφίας» μονάχα στο 25% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΤΕ, καθώς και διατήρηση εκ μέρους του Δημοσίου, του 28% που κατέχει σήμερα.
Η Βάσω Παπανδρέου υποστήριξε από την πλευρά της πως η δημόσια αντιπαράθεση μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και της MARFIN, κατέληξε σε συμφωνία «κάτω από το τραπέζι» μεταξύ των δύο: «Ο ΟΤΕ και οι δημόσιες υπηρεσίες είναι χρήματα του μπαμπά σας που τα διαχειρίζεστε όπως θέλετε; Κάνετε συναλλαγές κάτω από το τραπέζι και φέρνετε μία τροπολογία εδώ για να νομιμοποιήσετε αυτά τα οποία έχετε συμφωνήσει;» ανέφερε.
Για την καθεαυτή σύσταση του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Κωνσταντόπουλος, υπενθύμισε ότι είχε συναντήσει την επιδοκιμασία των ελλήνων εμπειρογνωμόνων του κοινωνικού δικαίου και των μελών της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής.
Τα προγράμματα με τα οποία θα εργαστεί το Ταμείο για την ανακούφιση των οικογενειών που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, υφίστανται ήδη, καταρτισμένα από το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, «κοινωνικούς επιστήμονες, τους οποίους χρησιμοποιήσατε εσείς χθες, τους χρησιμοποιούμε εμείς σήμερα και θα τους χρησιμοποιήσετε κι εσείς αύριο, γιατί είναι συγκεκριμένοι» ανέφερε ο υφυπουργός.
«Έχουμε αναλύσει όλα τα μοντέλα κοινωνικής πολιτικής και στήριξης και καταπολέμησης της φτώχιας σε όλη την Ευρώπη (σκανδιναβικό, κεντροευρωπαϊκό, αγγλοσαξωνικό, μεσογειακό μοντέλο), τις προτάσεις νόμων, τα τελευταία σχέδια νόμων για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα (πορτογαλικό, ιταλικό, προτάσεις ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ), αναλύθηκαν τα υπέρ και τα κατά, ώστε προγράμματα αξιοπρεπούς διαβίωσης, να μπορούν να επιχορηγηθούν πλέον από το Ταμείο της Κοινωνικής Συνοχής».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr