"Θα έπρεπε να έχουμε ακούσει το ξυπνητήρι πολύ πριν τις αμερικανικές εκλογές', σχολίασε σχετικά ο κ. Μητσοτάκης και εστιάζοντας στην έκθεση του πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, για την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης σημείωσε ότι αναδεικνύει μία σειρά από κρίσιμα ζητήματα.
"Οι προτάσεις έχουν συζητηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο...Είμαστε σε ένα σημείο καμπής και πρέπει να πάρουμε αποφάσεις. Όπως, για παράδειγμα, εάν θα ξοδέψουμε περισσότερα για την άμυνα, όχι μόνο ατομικά ως χώρες, αλλά και συλλογικά", τόνισε. «Κάποιες αποφάσεις θα πρέπει να περιλαμβάνουν κοινό δανεισμό και ανάληψη χρέους, άλλες αφορούν κανονιστικές απλοποιήσεις», υπογράμμισε.
Ο κ. Μητσοτάκης επiσήμανε επίσης ότι δε μπορούμε να διαλέγουμε ό,τι μας βολεύει από την έκθεση Ντράγκι. "Εάν κάποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν με πλειοψηφία και όχι ομοφωνία, ενδεχομένως πρέπει να είναι ένα θέμα που θα συζητήσουμε ειλικρινά", είπε. "Η κρίση ήταν εδώ και απλά πολλοί δεν ήθελαν να την αντιμετωπίσουν. Οι τιμές ενέργειες, η αδυναμία να διαμορφώσουμε ένα οικοσύστημα τεχνολογίας. Οι καμπάνες ηχούσαν δυνατά πριν από τις αμερικανικές εκλογές. Η αλλαγή στην αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να είναι εφαλτήριο, για να αντιμετωπίσουμε πολλά προβλήματα που επιλέξαμε να αγνοήσουμε", πρόσθεσε.
Σε ερώτηση για την κυβερνητική κρίση σε Γαλλία και Γερμανία και την σταθερότητα, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Είμαι ένας από τους λίγους στο Συμβούλιο που έχει δουλέψει με τον πρόεδρο Τραμπ. Εκπροσωπώ μια χώρα που έχει πετύχει ένα αξιοθαύματο comeback. Σε πολλες χώρες υπάρχουν ζητήματα με τους προϋπολογισμούς. Η Ελλάδα έχει πλεονάσματα, άλλες χώρες αυξάνουν φόρους, ενώ εμείς μειώνουμε. Εμείς προσερχόμαστε στο τραπέζι, έχοντας βάλει τα του οίκου μας σε τάξη».