Τα 4 αυτά βασικά ζητήματα αφορούν, πιο συγκεκριμένα, (α) στη θωράκιση της Αττικής έναντι της κλιματικής κρίσης μέσω μίας σειράς έργων, όπως τα μέτρα πρόληψης κατά των πυρκαγιών και τα μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας, (β) στη διαχείριση του κυκλοφοριακού, (γ) στην ενίσχυση του «πρασίνου» στον αστικό περιβάλλον και (δ) στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Επιπλέον, ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε την αντιπροσωπεία ότι προκλήθηκε έντονη συζήτηση γύρω από την πρόταση που κατέθεσε στην πρόσφατη Ολομέλεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Περιφερειών, στις Βρυξέλλες, σχετικά με τη θέσπιση ενός μόνιμου χρηματοδοτικού μηχανισμού στήριξης των Περιφερειών, για έργα προστασίας από τους φυσικούς κινδύνους. Αναφορικά με τα ερωτήματα σχετικά με τον τρόπο, με τον οποίο θα μπορούσε να υλοποιηθεί η πρόταση του, ο κ Χαρδαλιάς σχολίασε πως «οι συνθήκες έχουν πλέον ωριμάσει για τολμηρές αποφάσεις στο κρίσιμο αυτό ζήτημα και σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Για το ζήτημα της αλληλοεπικάλυψης των αρμοδιοτήτων, «που συναντά κανείς σχεδόν σε κάθε πτυχή της δημόσιας Διοίκησης, με συνέπεια κάθε φορά που κάτι πάει στραβά, ο ένας φορέας να πετάει το "μπαλάκι" των ευθυνών στον άλλον», όπως επισημαίνει ο Νίκος Χαρδαλιάς, τα μέλη του Κογκρέσου ξαφνιάστηκαν, υπογραμμίζοντας πως «είναι αυτονόητο κάθε υπηρεσία να πρέπει γνωρίζει επακριβώς το αντικείμενό της και το πεδίο των αρμοδιοτήτων της, όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλα τα κράτη-μέλη».
Ο περιφερειάρχης τόνισε πως αγωνίζεται για να μπει τέλος σε αυτό το "γαϊτανάκι", προτάσσοντας την Μητροπολιτικότητα. Ένας φορέας, δηλαδή, να αναλαμβάνει την ευθύνη ενός έργου σε όλα του τα στάδια (σχεδιασμός, υλοποίηση και λογοδοσία) μέχρι την τελική του περάτωση, όπως επισήμανε, τονίζοντας: «Εμείς, εάν μας δοθεί από την Πολιτεία αυτή η ευθύνη, είμαστε έτοιμοι να την αναλάβουμε».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr