Αρχικά, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8, αναφέρθηκε στις καταστροφές και στους θανάτους που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Bora αλλά και το πως η Πολιτεία θα συμπαρασταθεί στους πολίτες που επλήγησαν, δήλωσε «Ήδη υπάρχει μια ανακοίνωση από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σε σχέση με τα θέματα κρατικής αρωγής και πρώτης βοήθειας. Μάλιστα, ο κ. Τριαντόπουλος τώρα το πρωί έχει σύσκεψη εν εξελίξει στην Κατερίνη με όλους τους αρμόδιους φορείς και αργότερα θα βρεθεί κλιμάκιο γενικών γραμματέων και υπηρεσιακών παραγόντων στη Λήμνο, προκειμένου να συνδράμουν τον Δήμο και την Περιφέρεια στην καταγραφή. Και βέβαια και στη Ρόδο από το βράδυ θα υπάρχει ενεργός παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου αλλά και αύριο προκειμένου να βοηθήσουν, όπως είπα πάλι και την Περιφέρεια και τον Δήμο. Άλλωστε μην ξεχνάτε-θα έλεγα-ότι μία από τις σημαντικές αλλαγές που έχουν επέλθει το τελευταίο διάστημα με πρωτοβουλία της κυβέρνησης είναι να υπάρχει ένας μηχανισμός, κρατικής αρωγής που ουσιαστικά θα συνδράμει στην πρώτη άμεση αποκατάσταση. Αυτός ο μηχανισμός λειτουργεί. Και βέβαια σε όλα τα μέτωπα. Διότι, είδαμε ότι η συγκεκριμένη κακοκαιρία είχε αρκετά μέτωπα».
Ερωτηθείς έπειτα για το αν θα καταφθάσουν οι πρώτες αποζημιώσεις στους πληγέντες πριν από τις γιορτές, επισήμανε «Μετά την καταγραφή, όπως ξέρετε, υπάρχει μία διαδικασία πρώτης αρωγής για το άνοιγμα της πλατφόρμας και ούτω καθεξής. Αυτή τη στιγμή όμως, επειδή είμαστε στη διαδικασία της καταγραφής, ήδη έχουμε μια πρώτη εικόνα για το πόσες επιχειρήσεις μπορεί να έχουν επηρεαστεί στη Ρόδο. Αλλά επειδή αυτή η καταγραφή γίνεται κυρίως από την Περιφέρεια σε συνεργασία με τον Δήμο, θα είναι και ο κ. Τριαντόπουλος, αρμόδιος Υφυπουργός, όπως σας ανέφερα από σήμερα το βράδυ στη Ρόδο. Άλλωστε αυτό ήταν και το περιεχόμενο της ανακοίνωσης που έκανε το αρμόδιο υπουργείο. Προφανώς και θα κινηθούν οι διαδικασίες γρήγορα».
«Αρκετά αισιόδοξοι για επιστροφή των Γλυπτών»
Αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Βρετανία και στη συνάντησή του με τον Κιρ Στάρμερ, σχολίασε: «Μετά την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, θα έλεγα ότι υπάρχει ένας ευρύτερος, προσδιορισμός των σχέσεων και από τις εμπορικές σχέσεις που υπάρχουν, αλλά βέβαια και την ανάγκη να υπάρχει μια στενότερη αμυντική συνεργασία, αλλά και στα θέματα εξωτερικής πολιτικής της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο της χώρας μας με τη Μεγάλη Βρετανία. Σας υπενθυμίζω ότι ειδικά από το 2019 και μετά έχουμε μια μεγάλη αύξηση των εξαγωγών της χώρας μας, στη Μεγάλη Βρετανία περίπου 55% αύξηση, ενώ βέβαια και το τουριστικό θα σας έλεγα κύμα από τη Μεγάλη Βρετανία έχει αυξηθεί. Έχουμε περίπου 40% αύξηση από το 2019. Επομένως η χώρα μας, έχοντας ανακτήσει θα έλεγα ένα μεγάλο κεφάλαιο αξιοπιστίας στο εξωτερικό, έχει τη δυνατότητα και πολλώ δε μάλλον ο πρωθυπουργός έχει τη δυνατότητα, να απευθύνει ένα τέτοιο κάλεσμα, αλλά και να δείξει και την πολιτική και οικονομική σταθερότητα. Επομένως, σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι επαφές που θα έχει και με τον πρωθυπουργό, αλλά και με επενδυτικούς παράγοντες στο Λονδίνο».
Και πρόσθεσε: «Όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι τέτοια ζητήματα, όπως αυτό της επιστροφής των μαρμάρων είναι κορυφαία ζητήματα τα οποία απαιτούν και λεπτούς χειρισμούς. Και χωρίς να σχολιάζουμε τη στάση των Βρετανών αξιωματούχων-οποιοσδήποτε και να είναι αυτός-νομίζω ότι και ο πρωθυπουργός έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι γίνεται μια πολύ συγκροτημένη, συντονισμένη και θα έλεγα προσεκτική προσπάθεια σε σχέση με το θέμα αυτό και είμαστε όλοι αρκετά αισιόδοξοι. Νομίζω και ο πρωθυπουργός πρόσφατα αναφέρθηκε πάλι σε αυτό το θέμα, ότι δηλαδή αυτό το οποίο θέλουμε και επιδιώκουμε και επιθυμούμε όλοι να συμβεί, κάποια στιγμή θα συμβεί και ελπίζουμε αυτό να είναι πολύ σύντομα. Επομένως, από εκεί και πέρα οι χειρισμοί ανήκουν, όπως ξέρετε, στην κυβέρνηση και υπάρχει προφανώς αυτή η συζήτηση με το Βρετανικό Μουσείο. Θα έλεγα να περιμένουμε λίγο τον χρόνο να γυρίσει και τις ενέργειες που γίνονται να εξελιχθούν περισσότερο».
Τέλος, σχετικά με το αν υπάρχουν ελπίδες για το ενδεχόμενο αυτοδύναμης κυβέρνησης το 2027, ο κ. Κοντογεώργης υπογράμμισε: «Εμείς προφανώς πάντοτε σεβόμαστε και αξιολογούμε, θα έλεγα και τα ποιοτικά και τα ποσοτικά ευρήματα των δημοσκοπήσεων. Ο πρωθυπουργός νομίζω έχει δείξει σε όλους τους τόνους και είναι, θα σας έλεγα και η άποψη όλης της κυβέρνησης ότι εμείς θεωρούμε ότι με τη δουλειά μας τα πράγματα θα προχωρήσουν. Αυτό θα αποτυπωθεί στις δημοσκοπήσεις και εφόσον υπάρχει το αποτέλεσμα που επιδιώκουμε και θέλουμε να υπάρχει αποτέλεσμα, αυτό θα αξιολογηθεί θετικά και από τους πολίτες. Επομένως, στο τέλος της τετραετίας θα γίνει ταμείο, ας το πούμε έτσι».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr