Την έναρξη της εκδήλωσης χαιρέτισε ο Πρόεδρος της διαΝΕΟσις Δημήτρης Δασκαλόπουλος.
Ακολούθησαν δύο πάνελ συζητήσεων. Στην πρώτη συζήτηση-παρουσίαση του συλλογικού τόμου της διαΝΕΟσις με τίτλο «1974-____: Επιτεύγματα και κρίσεις της Μεταπολίτευσης, προκλήσεις για το μέλλον», υπό τον συντονισμό του Διευθυντή Περιεχομένου της διαΝΕΟσις Ηλία Νικολαΐδη συμμετείχαν οι: Βασιλική Γεωργιάδου, Καθηγήτρια Πολιτικής Επιστήμης στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Διευθύντρια & Πρόεδρος ΔΣ του ΕΚΚΕ, και Κώστας Κωστής, Καθηγητής Οικονομικής και Κοινωνικής Ιστορίας στο ΕΚΠΑ, Διευθυντής του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας. Στη δεύτερη συζήτηση με θέμα «Ευκαιρίες και προκλήσεις του μέλλοντος για την Ελλάδα» υπό τον συντονισμό της δημοσιογράφου Ελένης Βαρβιτσιώτη συμμετείχαν οι: Αρίστος Δοξιάδης, Εταίρος Opendfund και BigPi Ventures, Κώστας Καρτάλης, Καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος και Κλίματος στο ΕΚΠΑ, μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κλιματική Αλλαγή, Μιχάλης Μπλέτσας, Διευθυντής Πληροφορικής του ΜΙΤ Media Lab, Διοικητής της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας, Μιχάλης Ν. Πικραμένος, Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Αλεξάνδρα Τραγάκη, Καθηγήτρια Οικονομικής Δημογραφίας στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, και Φωτεινή Τσαλίκογλου, Συγγραφέας, Ομότιμη Καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο ολόκληρης της εκδήλωσης, εδώ.
Στον χαιρετισμό του ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος μίλησε για την πορεία της Ελλάδας από τη Μεταπολίτευση μέχρι σήμερα, με έμφαση στη μελλοντική προοπτική. Αναφέρθηκε στις μεγάλες αλλαγές που έγιναν σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, αλλά και σε κρίσεις που αντιμετώπισε η χώρα. Όσον αφορά τις μεγάλες προκλήσεις του σήμερα, όπως η κλιματική κρίση, οι τεχνολογικές εξελίξεις και οι γεωπολιτικές εντάσεις, υπογράμμισε την ανάγκη για διορατικές αλλαγές, συλλογική εφευρετικότητα και συνεργασία. Κλείνοντας, ο κ. Δασκαλόπουλος επεσήμανε ότι η έκδοση και η εκδήλωση της διαΝΕΟσις «περισσότερο από το να αναφερθούν σε μια επέτειο, έχουν ως φιλοδοξία να υπογραμμίσουν την ανάγκη της φυγής προς ένα μέλλον που, σε 50 χρόνια από τώρα, θα θέλουμε να αποτελεί υπόδειγμα επιτυχημένης πορείας και εφαλτήριο για επόμενα άλματα προόδου».
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην εναρκτήρια ομιλία της υπογράμμισε ότι «η Μεταπολίτευση συνιστά για την Ελλάδα, μια αλλαγή παραδείγματος» σημειώνοντας ότι «αποτελεί την πιο ομαλή, ειρηνική και προοδευτική περίοδο της σύγχρονης ιστορίας μας». Μίλησε για την εδραίωση της πολιτικής ελευθερίας με σπουδαίες μεταρρυθμίσεις, όπως εκείνη του οικογενειακού δικαίου, αλλά και σε ορόσημα για την ανάπτυξη της Ελλάδας, όπως η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, τόνισε ότι η χώρα αντιμετώπισε και κρίσεις - τη δημοσιονομική ύφεση, την προσφυγική και μεταναστευτική κρίση και την πανδημία - που δοκίμασαν τους θεσμούς και την εμπιστοσύνη των πολιτών. Σήμερα, η Ελλάδα αντιμετωπίζει προκλήσεις όπως το δημογραφικό, ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η κλιματική κρίση. «Η ενδυνάμωση της δημοκρατίας προϋποθέτει τον αναστοχασμό, την ανάληψη ευθυνών, στο μέτρο που αναλογεί στον καθένα μας, τη λογοδοσία και τον σχεδιασμό, αλλά πάνω από όλα, την υπεράσπιση των θεμελιωδών αξιών της, της ελευθερίας, της ισότητας και της αλληλεγγύης, σε μια περίοδο που αυτές ακριβώς, επί της αρχής, αμφισβητούνται. Διαφυλάσσοντας και εμπλουτίζοντας, ανανεώνοντας την παράδοση της Μεταπολίτευσης, προστατεύουμε τα πιο ισχυρά και συγκροτητικά στοιχεία της ταυτότητάς μας», επεσήμανε η κυρία Σακελλαροπούλου.
Στην επόμενη ενότητα της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε ο νέος συλλογικός τόμος της διαΝΕΟσις με τίτλο «1974-____: Επιτεύγματα και κρίσεις της Μεταπολίτευσης, προκλήσεις για το μέλλον», ο οποίος περιλαμβάνει τις αναλύσεις και τις μαρτυρίες 31 σημαντικών συγγραφέων. Τη συζήτηση προλόγισε ο Ηλίας Νικολαΐδης, ο οποίος αναφέρθηκε στα αποτελέσματα της δημοσκοπικής έρευνας της διαΝΕΟσις για το 2024 «Τι Πιστεύουν Οι Έλληνες;» σχετικά με την αποκατάσταση της δημοκρατίας.
Ο Κώστας Κωστής σχολίασε το πώς η ελληνική μετάβαση υπήρξε μέρος ενός ευρύτερου κύματος εκδημοκρατισμού ανά τον κόσμο την ίδια περίοδο. Εξέφρασε, όμως, την ανησυχία του για το μέλλον, καθώς και για την αναγκαιότητα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και ενίσχυσης της μεσαίας τάξης.
Η Βασιλική Γεωργιάδου σχολίασε την άνοδο ενός νέου είδους αυταρχισμού σε συνθήκες δημοκρατικού πολιτεύματος σε συνάρτηση με τις διακυμάνσεις της ποιότητας της δημοκρατίας. Αναφέρθηκε σε πολλά επιτεύγματα της Ελλάδας τα τελευταία 50 χρόνια, στην επιτυχημένη μετάβαση προς μια νέα εποχή και στον τρόπο που ο εξευρωπαϊσμός της εδραίωσε την δημοκρατία.
Η δεύτερη συζήτηση, την οποία συντόνισε η Ελένη Βαρβιτσιώτη, εστίασε στις προκλήσεις του μέλλοντος. Τον κύκλο των τοποθετήσεων άνοιξε η Αλεξάνδρα Τραγάκη, η οποία αναφέρθηκε στην πολύ μεγάλη δημογραφική αλλαγή της χώρας μέσα σε μισό αιώνα. Αναφέρθηκε στο πώς οι εξελίξεις αυτές σχετίζονται με αλλαγές στην οικονομική και κοινωνική οργάνωση του πληθυσμού, όπως η ένταξη της γυναίκας στην αγορά εργασίας και η έλλειψη υποστηρικτικών θεσμών, αλλά και με τις αλλαγές στα επίπεδα γονιμότητας που παρατηρούνται πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ο Αρίστος Δοξιάδης μίλησε για την εγχώρια αδυναμία στην ανάπτυξη της παραγωγής προϊόντων, η οποία, μεταξύ άλλων παραγόντων, οδήγησε σε μια αυξανόμενη ανάγκη εξωτερικού δανεισμού. Σχολίασε επίσης τους αργούς ρυθμούς των ελληνικών εξαγωγών την τελευταία δεκαετία αλλά και τις επικρατούσες οικονομικές φιλοσοφίες που κυριαρχούν σε παγκόσμιο επίπεδο και προτείνουν διαφορετικά μοντέλα για τη διαχείριση μιας εθνικής οικονομίας.
Στη συνέχεια, ο Κώστας Καρτάλης περιέγραψε την ελληνική προσέγγιση στην προστασία του περιβάλλοντος, αναφερόμενος στο πλήθος κοινοτικών οδηγιών που ενσωμάτωσε η χώρα στο εθνικό δίκαιο με την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αντιμετώπιση της αέριας ρύπανσης, στις περιοχές Natura αλλά και στην εμπλοκή τοπικών ή περιφερειακών συμφερόντων στη διαχείρισή τους. Τόνισε, τέλος, ως εκκρεμότητα για τα επόμενα χρόνια, την αποκατάσταση της σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλον και την αντίληψη του περιβάλλοντος ως σημαντικό στοιχείο στην ανάπτυξη μιας χώρας και όχι ως μια απλή αισθητική διάσταση.
Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Μιχάλης Ν. Πικραμένος, ο οποίος μίλησε για την έλλειψη εμπιστοσύνης των πολιτών στη δικαιοσύνη και τις πιθανές αιτίες της, τόσο ενδογενείς στο σύστημα της δικαιοσύνης όσο και εξωγενείς. Τέλος, διατύπωσε ως πρόταση την ενίσχυση της εξωστρέφειας των δικαστηρίων με σκοπό την ενίσχυση της δημόσιας εμπιστοσύνης.
Ο Μιχάλης Μπλέτσας αναφέρθηκε στις νέες εφαρμογές της τεχνολογίας, όπως η ενημέρωση του κοινού από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία τείνουν να ευνοούν την κοινωνική πόλωση. Ως αναγκαία απάντηση στη νέα εποχή της τεχνολογίας προέταξε την άμεση ανταπόκριση του εκπαιδευτικού συστήματος στις αλλαγές αυτές και τη δημιουργία κατάλληλης εκπαίδευσης στον τρόπο που διαχειριζόμαστε και καταναλώνουμε την τεχνολογία.
Τον κύκλο των τοποθετήσεων έκλεισε η Φωτεινή Τσαλίκογλου, η οποία ανέπτυξε τις επιπτώσεις που είχαν η οικονομική και στη συνέχεια η υγειονομική κρίση την περίοδο της πανδημίας στην ψυχική υγεία. Από την κατακόρυφη άνοδο των αυτοκτονικών συμπεριφορών και των αγχωδών και καταθλιπτικών διαταραχών στην περίοδο της οικονομικής κρίσης, μέχρι την διαχείριση του θανάτου στην περίοδο της πανδημίας, τα τελευταία χρόνια ήρθαμε αντιμέτωποι με τη διαχείριση ενός μηχανισμού, το οποίο η ίδια χαρακτήρισε ως την άρνηση της θνητότητάς μας.
Μπορείτε να παρακολουθήσετε ολόκληρη την εκδήλωση, εδώ:
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr