Ο κ. Παπαστεργίου μιλώντας στην τηλεόραση του MEGA, μίλησε για το νέο νομοσχέδιο για τα θέματα της Κυβερνοασφάλειας και για το ότι οι Έλληνες ζητούν μεγαλύτερη κρατική προστασία έναντι του ψηφιακού εγκλήματος τονίζοντας: «Είδα μια έρευνα που έλεγε ότι 8 στους 10 Έλληνες θέλουν βοήθεια από το κράτος για τα θέματα της κυβερνοασφάλειας. Την Τρίτη ψηφίζεται στη Βουλή το νομοσχέδιο που ενσωματώνει την ευρωπαϊκή οδηγία για την κυβερνοασφάλεια».
Σύμφωνα με τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης με την εθνική αρχή κυβερνοασφάλειας, οι κλάδοι του εμπορίου και της δημόσιας ζωής θα πρέπει να λειτουργούν με συγκεκριμένες διαδικασίες ώστε να μην βρεθούν θύματα επιτήδειων και ανέφερε ότι: «Το νομοσχέδιο λέει ότι θα πρέπει να έχουμε έναν φορέα υπεύθυνο στην Ελλάδα για την κυβερνοασφάλεια, που είναι η εθνική αρχή κυβερνοασφάλειας. Πολλοί κλάδοι του εμπορίου και της δημόσιας ζωής μπαίνουν και υποχρεούνται να ακολουθούν συγκεκριμένες διαδικασίες. Το νομοσχέδιο βάζει τις διαδικασίες και η εθνική αρχή κυβερνοασφάλειας έρχεται να καθίσει δίπλα ως συνεργάτης της κοινωνίας και των επιχειρήσεων ώστε να κάνουν τα σωστά βήματα για να μην βρεθούν θύματα επιθέσεων κυβερνοασφάλειας», συμπληρώνοντας: «Πολλές φορές επιχειρήσεις την πατάνε από συνεργάτες τους. κυβερνοασφάλεια έρχεται να βοηθήσει στη λειτουργία των επιχειρήσεων».
Ενημέρωση χωρίς sms και emails
Στην συνέχεια ο κ. Παπαστεργίου ανέφερε ότι σκοπός της κυβέρνησης για την πάταξη της οποιασδήποτε μορφής «ηλεκτρονικής απάτης» είναι η ενημέρωση των πολιτών να μην γίνεται πλέον με sms και emails αλλά μέσω του wallet τονίζοντας ότι: «τα SMS μπορούν να έρχονται μέσα από οποιεσδήποτε περίεργες κυψέλες του εξωτερικού και θα πρέπει εκεί να έχει ο πολίτης τον νου του. Δεν θα πρέπει να είναι τόσο ευκολόπιστος». Μάλιστα, αναφερόμενος στο ψηφιακό πορτοφόλι ανέφερε ότι θα αποτελεί βασικό «εργαλείο» για την καθημερινότητα των πολιτών μιας και ήδη προστέθηκε από εχθές και το Point System ¨οπου οι οδηγοί μπορούν να βλέπουν τις ποινές που παίρνουν όταν κάνουν οδικές παραβάσεις.
Τέλος, ο κ. Παπαστεργίου αναφέρθηκε και στη βία των ανηλίκων στα social media δηλώνοντας: «Η βία δεν παράγεται από μόνη της, αναπαράγεται από αυτά που τα παιδιά βλέπουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Υπάρχουν τρία πράγματα που πρέπει να γίνουν και θα γίνουν. Να ενημερώσουμε τους γονείς για τις δυνατότητες που έχουν να χρησιμοποιήσουν διαδικασίες γονικού ελέγχου στα κινητά των παιδιών τους. Το δεύτερο είναι το να μπορέσουμε να φτιάξουμε διαδικασίες αυτόματου ελέγχου για το περιεχόμενο και το τρίτο είναι να εφαρμοστεί ο νέος κώδικας για το ψηφιακό περιεχόμενο. Είναι ψηφισμένος ευρωπαϊκός νόμος. Είναι θέμα πυγμής της Ευρώπης, πρέπει να δείξει τη δύναμή της και στις μεγάλες πλατφόρμες».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr