Στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής», ο κ. Σαμαράς έριξε για άλλη μια φορά τα βέλη του στον πρωθυπουργό προσωπικά, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από τον υπόλοιπο κόσμο».
Παράλληλα, άσκησε ξανά κριτική στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα ελληνοτουρκικά, ζητώντας και την παραίτηση του υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη, ενώ έκανε και τη δική του πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας ότι ο ίδιος θα έδινε το χρίσμα στον Κώστα Καραμανλή, ο οποίος επίσης το τελευταίο διάστημα έχει ενοχλήσει με τη στάση του το Μαξίμου.
Πάντως, ο έτερος πρώην πρωθυπουργός πήρε αποστάσεις, με πηγές του περιβάλλοντός του να ξεκαθαρίζουν ότι «δεν υπήρξε καμία προσυνεννόηση» μεταξύ των δύο ανδρών.
Σκληρή δήλωση Μαρινάκη μετά τις… πιέσεις
Η αντίδραση του κ. Μητσοτάκη ήταν αυτή τη φορά άμεση. Με σκληρή δήλωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, ανακοίνωσε ότι ο πρώην πρωθυπουργός θέτει εαυτόν για δεύτερη φορά μετά το 1993 εκτός κόμματος, αφού τέτοια συμπεριφορά δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. «Εξάλλου, αυτό επεδίωξε. Αυτή τη φορά, όμως, η ιστορία δεν θα επαναληφθεί», επεσήμανε με νόημα.
«Κανείς δεν έχει δικαίωμα να παίζει με τη σταθερότητα της πατρίδας σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς», κατέληξε.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, μετά τη συνέντευξη, ο κ. Μητσοτάκης συγκάλεσε μια σύσκεψη στο Μαξίμου με τους στενούς του συνεργάτες. Υπήρξε έντονος εκνευρισμός και έτσι θεωρήθηκε μονόδρομος η απόφαση να τεθεί εκτός της ΝΔ ο πρώην πρωθυπουργός.
Η μεγάλη ενόχληση για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, αναφέρει το ρεπορτάζ, ήταν η επίθεση του κ. Σαμαρά σε προσωπικό τόνο, αλλά και η αμφισβήτηση για τον θεσμό της Προεδρίας της Δημοκρατίας.
Επίσης, ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ενόχλησή του για την κριτική που ασκήθηκε ακόμα και στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ ιδιαίτερη ενόχληση εξέφρασε και για τα εθνικά μιας και ο πρωθυπουργός έχει τονίσει ότι υπάρχουν συγκεκριμένες κόκκινες γραμμές, καθώς έχει επανειλημμένα σημειώσει ότι δεν μπορεί να θίγεται το πατριωτικό πρόσημο της ΝΔ.
Ο κ. Σαμαράς δεν άργησε να απαντήσει, συνεχίζοντας την επίθεση στον πρωθυπουργό, χαρακτηρίζοντάς τον αλαζόνα και κατηγορώντας τον για έλλειψη ψυχραιμίας.
«Για την πατρίδα θυσίασα τα πάντα, μέχρι και την υγεία μου. Κανείς όμως δεν μπορεί να μου επιβάλει να θυσιάσω και τη συνείδησή μου.
Κριτής όλων μας θα είναι ο λαός και η ιστορία», κατέληξε στη δήλωσή του.
Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την απάντηση Σαμαρά, έλεγαν χαρακτηριστικά ότι «τα μηνύματα που παίρναμε από όλα τα στελέχη της ΝΔ, ήταν “μην τον ανέχεστε άλλο”».
Ρήξη εδώ και καιρό
Η οριστική ρήξη ήταν προδιαγεγραμμένη, δεδομένης της στάσης του κ. Σαμαρά το τελευταίο διάστημα. Σε εκδήλωση που είχε βρεθεί στο Πολεμικό Μουσείο μαζί με τον κ. Καραμανλή, είχε χαρακτηρίσει «ηχηρό χαστούκι» το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, χαρακτηρίζοντας τη Νέα Δημοκρατία «την πλέον φοβική ΝΔ όλων των εποχών».
Τότε είχε αναφερθεί με ιδιαίτερα αιχμηρά λόγια και στην εξωτερική πολιτική της χώρας, χαρακτηρίζοντας την εικόνα της στα εθνικά θέματα «αποκαρδιωτική», λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «τρώμε τη μια προσβολή, τη μια ταπείνωση μετά την άλλη, από τους Σκοπιανούς, τους Αλβανούς και, φυσικά, τους… φίλους μας τους Τούρκους».
Τα ελληνοτουρκικά είναι, άλλωστε, βασικό σημείο τριβής του με την κυβερνητική πολιτική, καθώς και τους μήνες που ακολούθησαν τοποθετήθηκε πολλάκις σχετικά, όπως και για το Κυπριακό, κάνοντας λόγο για λύσεις άδικες και καταστροφικές, καθώς και για «μαγειρέματα» που θα φέρουν την πλήρη τουρκοποίηση.
Επίσης, εξέφρασε την έντονη αντίθεσή του και καταψήφισε το νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο, υποστηρίζοντας ότι «ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν είναι ανθρώπινο δικαίωμα» και «η παράταξή μας δεν έπρεπε να το φέρει».
Παράλληλα, είχε πάρει αποστάσεις και από τη γραμμή Μαξίμου όσον αφορά τις υποκλοπές, ζητώντας απαντήσεις, ενώ την έντονη ενόχληση του κ. Μητσοτάκη είχε προκαλέσει και η χειραψία που αντάλλαξε με τον Νίκο Παππά του ΣΥΡΙΖΑ.
Το γεγονός ότι ο κ. Σαμαράς ήταν εδώ και καιρό ξένο σώμα φάνηκε και από την απόφασή του να μην παραστεί στην εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας για τα 50 χρόνια στη Ρηγίλλης, αλλά ούτε και στα γενέθλια της ΟΝΝΕΔ.
Κινείται η διαδικασία διαγραφής
Η διαδικασία διαγραφής του κ. Σαμαρά έχει ήδη κινηθεί με βάση τα όσα προβλέπονται σ το καταστατικό. Ο κ. Μητσοτάκης τον παραπέμπει με επιστολή του στον Πρόεδρο της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ, τον Γιάννη Τραγάκη, με το ερώτημα της διαγραφής του.
Ακολούθως η Επιτροπή θα συνεδριάσει, θα αποφασίσει και το πρακτικό θα σταλεί στον Πρόεδρο της ΚΟ, ο οποίος στη συνέχεια με βάση το πρακτικό και την απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας της ΝΔ στέλνει επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής.
Νατάσα Παπαδημητροπούλου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr