Είχε προηγηθεί μια μαραθώνια συζήτηση, κατά τη διάρκεια της οποίας τα κόμματα της αντιπολίτευσης είχαν χαρακτηρίσει τα μέτρα ανεπαρκή σε πολλές περιπτώσεις και αντιεπιστημονικό τον τρόπο, με τον οποίο η κυβέρνηση προσεγγίζει το ζήτημα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.
«Εργαζόμαστε για τον άνθρωπο που πονάει αλλά δεν πάει στο γιατρό, γιατί αποφεύγει το κόστος. Αυτή είναι η διακηρυγμένη επιλογή και αποστολή του υπουργείου Υγείας και της κυβέρνησης. Όχι απλώς ένα καλύτερο σύστημα υγείας, αλλά να καταπολεμήσουμε τις ανισότητες στην υγεία. Αυτό είναι για τη ΝΔ ζήτημα αρχής και αξιών», είπε η κ. Αγαπηδάκη και πρόσθεσε: «αυτή είναι και προσωπική μου επιδίωξη. Μάχομαι για να μπορεί ο αδύναμος οικονομικά πολίτης να έχει πρόσβαση στην φροντίδα που έχει ανάγκη».
Η αναπληρώτρια υπουργός υγείας χαρακτήρισε ιστορική τη σημερινή ημέρα γιατί «διασφαλίζεται δωρεάν προσωπικός γιατρός για όλους», γιατί «για πρώτη φορά στην ιστορία, θα δοθούν 40.000 ευρώ σε γιατρούς για να τους προσελκύσει» στην ειδικότητα του γενικού γιατρού, του γιατρού εσωτερικής παθολογίας. Ανέφερε, επίσης, ότι εισάγεται ο θεσμός του προσωπικού παιδιάτρου που αναμένεται να καλύψει 530.000 οικογένειες και ότι προωθούνται τα Πανεπιστημιακά Κέντρα Υγείας που θα εξετάζουν πολίτες, από τη Θράκη ως την Κρήτη, με νέα τεχνολογικά μέσα.
Το νομοσχέδιο αυτό, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός, είναι τμήμα του νέου ΕΣΥ που δημιουργεί η κυβέρνηση, το οποίο έχει βασικούς πυλώνες τη δωρεάν πρόληψη και τη δωρεάν πρόσβαση. Αναφερόμενη ιδίως στα προγράμματα πρόληψης, η κ. Αγαπηδάκη αναρωτήθηκε πως μπορεί να μην συμφωνούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ γνωρίζουν ότι θα ωφεληθούν οι έχοντες και κατέχοντες, αλλά η μικρομεσαία οικογένεια, με δύο και τρία παιδιά, που δεν πάει στο γιατρό γιατί φοβάται το κόστος.
«Μπήκα στο χώρο της πολιτικής με την ακλόνητη πεποίθηση ότι με την πρόληψη, με τις δωρεάν εξετάσεις σώζονται ζωές. Μπήκα για να πολεμήσω τις ανισότητες στην υγεία και να βελτιώσω την πρόσβαση των φτωχότερων συμπολιτών μας σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας», υπογράμμισε η αναπληρώτρια υπουργός,
Καθώς λίγο νωρίτερα είχε προηγηθεί στο βήμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και είχε αναφέρει ότι το νομοσχέδιο έρχεται επειδή η κυβέρνηση συμφώνησε σε συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους στο πλαίσιο του ΤΑΑ, η κ. Αγαπηδάκη απάντησε ότι η δέσμευση της χώρας δεν είναι για τον προσωπικό γιατρό. «Η χώρα πρέπει να αποκτήσει δομή με εγγεγραμμένο πληθυσμό. Είναι υποχρέωση από το πρώτο μνημόνιο. Δεν ντρέπεται κανένας εδώ μέσα που από το 2010 μέχρι σήμερα, το καταφέραμε μόλις το 2022; Είναι δυνατόν;
Και έρχεστε να μας πείτε ότι φταίμε κιόλας για τον προσωπικό γιατρό; Αυτή είναι η δέσμευση της χώρας. Εγγεγραμμένος πληθυσμός σημαίνει ότι μια δομή της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχει συγκεκριμένη περιοχή ευθύνης και οφείλει να κάνει πρόληψη, να κάνει προαγωγή υγείας, να μην χάνονται ανθρώπινες ζωές από πράγματα που θα μπορούσαν να αποφευχθούν. Το καταφέρατε αυτό; Όχι. Μήπως το είχαμε καταφέρει πριν το 2010; Όχι», είπε ο η κ. Αγαπηδάκη και πρόσθεσε ότι μετά την αποτυχία του οικογενειακού γιατρού, ήρθε η κυβέρνηση της ΝΔ και πέτυχε, επί υπουργίας Πλεύρη, 5,5 εκατομμύρια πολίτες να εγγραφούν στον προσωπικό γιατρό, και τώρα θα εγγραφούν περισσότεροι. Ανέφερε, επίσης, ότι η χώρα δεν είχε ποτέ προγράμματα πρόληψης, τα απέκτησε σήμερα για να ακούει κιόλας σήμερα το υπουργείο ότι δεν έχει στρατηγικό σχεδιασμό.
Στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη που επανήλθε απόψε στο ζήτημα της ένταξης των υγειονομικών στα βαρέα και ανθυγιεινά, απάντησε και ο υπουργός Υγείας 'Αδωνις Γεωργιάδης. «Περίμενα ότι ως αρχηγός και μάλιστα αναβαπτισμένος δεν θα κάνατε το ίδιο λάθος με τον κ. Μάντζο διότι έχετε υπάρξει μέλος της κυβέρνησης, έστω ως Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τότε. Παρουσιάσατε ένα δημοσίευμα των «Νέων» του 2020, ως δέσμευση της κυβέρνησης για τα βαρέα και ανθυγιεινά. Προφανώς εννοείτε κύριε πρόεδρε, ότι αν σας αξιώσει ο ελληνικός λαός να γίνετε πρωθυπουργός, το φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως θα είναι τα ΝΕΑ. Δικαίωμα σας…Ο καθένας επιλέγει εκδότες, επιχειρηματίες και φίλους…δεν είναι κακό να το δείχνετε στη Βουλή με τόσο καθαρό τρόπο. Σας ενημερώνω όμως ότι για εμάς κανένα πρωτοσέλιδο καμίας εφημερίδας, δεν δεσμεύει την κυβέρνηση, όσο αξιόπιστη και αν είναι η εφημερίδα, όπως πράγματι είναι η εφημερίδα τα ΝΕΑ», είπε ο υπουργός Υγείας.
«Δεν ξέρετε ότι μόλις ψηφιστούν τα βαρέα και ανθυγιεινά, όσοι έχουν συμπληρώσει την ηλικία των 62 ετών μπορούν να εξαγοράσουν τα ένσημα και να βγουν στη σύνταξη το επόμενο δευτερόλεπτο; Δεν ξέρετε ότι αυτό δεν μπορείτε να το απαγορεύσετε να γίνει, ακόμη και αν το γράψετε ρητώς στη τροπολογία, γιατί έχει κριθεί στο ΣτΕ ότι είναι συνταγματικό τους δικαίωμα; Όταν είπαμε για 7.500 υγειονομικούς ότι θα φύγουν, αναφερόμαστε σε αυτούς που έχουν συμπληρώσει τα 62 χρόνια και δίνοντας 4000 ευρώ, βγαίνουν αμέσως στη σύνταξη», είπε ο κ. Γεωργιάδης και τόνισε ότι αυτό θα σημάνει ότι ενώ υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο ΕΣΥ, «η σοβαρή πρόταση του σοβαρού Ανδρουλάκη, είναι να πατήσουμε ένα κουμπί και να μπορούν να φύγουν αύριο 7.500».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr