Η τροπολογία κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας με τίτλο «Αναμόρφωση του θεσμού του προσωπικού γιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας και άλλες διατάξεις του υπουργείου Υγείας», το οποίο τίθεται προς συζήτηση και ψήφιση στην ολομέλεια της Βουλής την Τρίτη (12/11).
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «με την παρούσα τροπολογία, προτείνεται ο Κανονισμός Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΚΒΑΕ), που εκδόθηκε με βάση το νόμο 3863/2010, να επεκταθεί και να ισχύει για όλους τους εργαζόμενους, νοσηλευτικό, επιστημονικό, τεχνολογικό, υγειονομικό και βοηθητικό προσωπικό σε νοσηλευτικά ιδρύματα, κλινικές, μικροβιολογικά, βιοχημικά, ακτινολογικά και ακτινοθεραπευτικά εργαστήρια, υγειονομικές μονάδες, κέντρα υγείας του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) αλλά και νοσηλευτικών μονάδων των Ενόπλων Δυνάμεων (στρατιωτικά νοσοκομεία, ΚΙΧΝΕ-Ιατρεία μονάδων σχηματισμών και πλοίων), καθώς και τα πληρώματα ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ τους εργαζόμενους του Εθνικού Συστήματος Κοινωνικής Φροντίδας, των μονάδων πρόνοιας συμπεριλαμβανομένων των κοινωνικών δομών, υπηρεσιών και κοινωνικών προγραμμάτων των δήμων, Βοήθεια στο Σπίτι, ΚΗΦΗ, των υπηρεσιών καθαριότητας κ.λ.π., ανεξαρτήτως του φορέα κύριας ασφάλισης (πλέον ενταχθέντα στον e-ΕΦΚΑ) από τον οποίο προέρχονται. Αποκαθίσταται έτσι μια ακραία δυσμενής διάκριση, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στην αποκατάσταση της ισονομίας και της δικαιοσύνης».
Με αφορμή την κίνηση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής να καταθέσει τροπολογία για τον τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού, από το γραφείο Τύπου του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης επισημαίνονται τα εξής:
«Σε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, όπως ο κατώτατος μισθός, δεν χωρούν επικοινωνιακά τεχνάσματα. Η τροπολογία που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής ακούγεται ίσως ευχάριστα, όμως δεν διασφαλίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Εάν οι εκπρόσωποι εργαζομένων και εργοδοτών είναι σε θέση να συμφωνούν σε τόσο μεγάλες αυξήσεις, έχουν πάντοτε τη δυνατότητα να συμφωνήσουν σε ευνοϊκότερους όρους από τον κατώτατο μισθό, εφόσον το επιθυμούν. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι σε 22 από τις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο κατώτατος μισθός ορίζεται νομοθετικά, όπως και στη χώρα μας.
Με τον νέο μάλιστα τρόπο προσδιορισμού της αύξησης του κατώτατου μισθού από το 2028, όχι μόνο νομοθετείται για πρώτη φορά ότι δεν θα μπορεί να μειωθεί, αλλά και διασφαλίζεται η απαραίτητη σταθερότητα και προβλεψιμότητα, που είναι αναγκαίες για τον προγραμματισμό τόσο των εργαζομένων, όσο και των επιχειρήσεων, κυρίως μικρών και μεσαίων.
Η κυβέρνηση έχει αποδείξει τον σεβασμό της στον κοινωνικό διάλογο και, όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, προχωρούμε, σε συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους, στην κατάρτιση σχεδίου δράσης για την ενίσχυση του πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Στην προσπάθεια αυτή ευελπιστούμε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να συνεισφέρει με ουσιαστικές προτάσεις».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr