Ειδικότερα, ο κ. Παπαστεργίου μίλησε για το «πακέτο» πρωτοβουλιών εστιάζοντας:
- Στις smart cities, με προϋπολογισμό πρόσκλησης τα 235.285.163 ευρώ, μέχρι στιγμής καταγράφονται 90 εντάξεις δήμων, «θα φτάσουμε τις 120 μέχρι το τέλος του χρόνου με στόχο μέχρι τον Μάρτιο να έχουμε τελειώσει με όλες τις εντάξεις. Από τις 90 προτάσεις δημοπρατήθηκαν, όμως, μόνο οι 27 και έχουμε μόνο τρεις συμβάσεις. Θέλει προσπάθεια από όλους μας», επεσήμανε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Πρέπει να τρέξουμε λίγο περισσότερο» στους 17 δήμους που εντάσσονται στη χρηματοδότηση του RRF.
- Στο έργο Ενιαίο ΠΣ ΤΑΠ ΔΤ/ΔΦ σχετικά με τη χρέωση των δημοτικών τελών, ώστε να γνωρίζουν οι δήμοι τι χρεώνουν, τι χρεώνεται ο πολίτης και τι εισπράττουν. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι δύο έτη και η συνολική χρηματοδότηση 8.432.000 ευρώ. «Είναι ένα έργο οριζόντιο, δεν θα χρειαστεί να κάνετε κάτι εσείς ως δήμοι», ανέφερε ο κ. Παπαστεργίου.
- Στο νέο έργο του 0.5% τέλους παρεπιδημούντων, το οποίο δίνει τη δυνατότητα να γνωρίζουν οι δήμοι τι θα εισπράξουν, από ποια επιχείρηση, για ποιον μήνα.
- Στο GovHub, τον εξειδικευμένο επιχειρησιακό κόμβο υπηρεσιών και αμφίδρομο δίαυλο με τους δήμους και τους εποπτευόμενους φορείς τους με την κεντρική κυβέρνηση. «Αυτό το έργο έχει να κάνει με την κατάργηση βημάτων, την εξυπηρέτηση πολιτών και την κατάργηση πιστοποιητικών»,. σύμφωνα με τον υπουργό.
- Στις κάμερες ταχύτητας, οι οποίες επιτρέπουν τη συλλογή όλων των δεδομένων από κάμερες και τάμπλετ των αστυνομικών στο Ενιαίο Πληροφοριακό Σύστημα, την άμεση, γρήγορη και εύκολη ψηφιακή βεβαίωση παραβάσεων της Τροχαίας, επίδοση της βεβαίωσης παράβασης ψηφιακά μέσω της θυρίδας του gov.gr ή μέσω viber, email στις περιπτώσεις μη ύπαρξης τηλεφωνικής επικοινωνίας.
- Στο έργο τηλεπικοινωνιακής κάλυψης, με προϋπολογισμό 5 εκατ. ευρώ, όπου προβλέπεται τοποθέτηση παθητικού εξοπλισμού για την τηλεπικοινωνιακή κάλυψη παραμεθόριων περιοχών. Όπως σημειώθηκε, δημιουργούνται υποδομές ώστε οι πάροχοι να μπορέσουν να κάνουν την εγκατάσταση των κεραιοσυστημάτων τους για την αποφυγή καταστάσεων έλλειψης σήματος σε ακριτικές περιοχές. «Να σταματήσει αυτό το ντροπιαστικό φαινόμενο στα σύνορά μας, μέσα στη δική μας επικράτεια να συνδέονται τα κινητά τηλέφωνα σε δίκτυα γειτονικών χωρών.
- Στο AI Framework, που αφορά σε εφαρμογές διαθέσιμες για όλους τους δήμους οι οποίοι επιθυμούν να ενσωματώσουν την τεχνητή νοημοσύνη στις υπηρεσίες τους, θα παρέχονται κοινές και εύκολα προσβάσιμες λύσεις βοηθώντας τους δήμους να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν εργαλεία ΑΙ για τις καθημερινές ανάγκες των πολιτών.
- Στο Σύζευξις ΙΙ και την Ανάπτυξη Υποδομής Υπερυψηλής Ευρυζωνικότητας UFBB.
Τέλος, ο κ. Παπαστεργίου έκανε λόγο για ανάγκη απόκτησης νέων δεξιοτήτων για την επιμόρφωση των στελεχών και σε θέματα κυβερνοασφάλειας, Τεχνητής Νοημοσύνης, και πιο προηγμένες γνώσεις πληροφορικής και ψηφιοποίησης.
Ο κ. Κυρανάκης έκανε λόγο και για τη δυνατότητα, σε όποιον δήμο το αιτηθεί, τα υποθηκοφυλακεία που έχουν καταργηθεί να λειτουργήσουν ως αρχειοφυλακεία, ενώ αναφέρθηκε και στην ατέλεια των δήμων στη νομοθέτηση εξωδικαστικών διαδικασιών, διόρθωσης στο Κτηματολογικό Γραφείο για περιπτώσεις ακινήτων «των λεγόμενων αγνώστων».
Τέλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΚΕΔΕ, δήμαρχος Λαρισαίων, Αθανάσιος Μαμάκος, τόνισε ότι ο «ψηφιακός μετασχηματισμός και η Τεχνητή Νοημοσύνη είναι δύο σημαντικοί παράγοντες που αναδιαμορφώνουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση». Ο ίδιος επεσήμανε ότι «η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στη βελτίωση της ποιότητας υπηρεσιών και παροχών προς τους πολίτες, στην αύξηση της αποτελεσματικότητας, στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βιωσιμότητα, στην πιο ενεργή συμμετοχή των πολιτών, στην ασφάλεια των πολιτών, ενώ αναφέρθηκε και στις ψηφιακές υπηρεσίες των δήμων (govHUB.gr).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr