Ο Πρόεδρος της Βουλής καλωσορίζοντας τους βουλευτές μέλη της Επιτροπής της ΟΣΕΠ που εξετάζει το θέμα των «νομικών προκλήσεων των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών», υπογράμμισε ότι η μετανάστευση δεν είναι μόνο εθνικό ή περιφερειακό ζήτημα, αλλά μία παγκόσμια πρόκληση, που απαιτεί διεθνή συνεργασία και συνεκτική προσέγγιση.
Κοινός μας στόχος, τόνισε ο κ. Κ. Τασούλας, είναι η περιοχή του Ευξείνου Πόντου, να εξελιχθεί σε μία περιοχή ειρήνης, δημοκρατίας, ασφάλειας κι ευημερίας. «Οι κοινές προκλήσεις επιβάλλουν κοινή αντιμετώπιση, ευρύτερη συνεργασία, κοινό σχέδιο δράσης και συνέργεια τόσο σε διακυβερνητικό, όσο και σε διακοινοβουλευτικό επίπεδο» και συνέχισε:
«Διανύουμε μια περίοδο σημαντικών προκλήσεων και καθοριστικών γεωπολιτικών εξελίξεων. Δύο πόλεμοι μαίνονται. Η ανάφλεξη κι η εντεινόμενη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, οι συνεχιζόμενες ένοπλες συγκρούσεις στην Ουκρανία, δημιουργούν ένα μείγμα εκρηκτικό κι επισείουν καταστροφικές συνέπειες. Χιλιάδες θάνατοι, πληγέντες, αγνοούμενοι, εκατομμύρια εκτοπισμένοι που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο σε άλλες χώρες, συνθέτουν μια ανθρωπιστική κρίση που δύναται να επιφέρει πολλαπλές κρίσεις, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία των λαών σε ευρεία κλίμακα. Η διεθνής κοινότητα οφείλει και πρέπει να αντιδράσει» τόνισε ο κ. Τασούλας.
Υπογράμμισε ακόμη ότι η εμπέδωση της ειρήνης, η σταθερότητα, η ασφάλεια, η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και η ευημερία των λαών αποτέλεσαν βασικές αρχές της περιφερειακής συνεργασίας, στο πλαίσιο της οποίας δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν οι περιφερειακοί οργανισμοί και οι κοινοβουλευτικές συνελεύσεις με τους επιμέρους στόχους τους.
«Η προάσπιση αυτών των αρχών αποτελεί χρέος κι ευθύνη όλων μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων και κατέληξε: «Με γνώμονα, λοιπόν, τις κοινές ανθρωπιστικές μας αξίες, θα πρέπει να διαμορφώσουμε μία κοινή πολιτική, δίκαιη και αποτελεσματική, που θα βασίζεται στην ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης, θα αξιοποιεί και θα εφαρμόζει το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, θα προβλέπει την προώθηση οδών νόμιμης ασφαλούς μετανάστευσης, καταπολεμώντας, παράλληλα, τα δίκτυα παράνομης διακίνησης μεταναστών και θα προωθεί τις επιστροφές. Σημαντική πτυχή στην επίλυση του προβλήματος είναι επίσης, η ομαλή κοινωνικό-οικονομική ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων στις χώρες υποδοχής, με ιδιαίτερη μέριμνα για όσους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, ως αναγκαία συνθήκη για την κοινωνική συνοχή.»
Ολόκληρος ο χαιρετισμός του κ. Τασούλα:
«Κυρία Υφυπουργέ Μετανάστευσης και Ασύλου, κύριε Αντιπρόεδρε της Επιτροπής, κύριε Γενικέ Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, κύριοι βουλευτές των Ιωαννίνων, κύριοι βουλευτές μέλη της κοινοβουλευτικής συνέλευσης, κύριε δήμαρχε της πόλης των Ιωαννίνων.
Κυρίες και Κύριοι,
θα ήθελα να σας καλωσορίσω εδώ στην μεγαλύτερη πόλη, στην πρωτεύουσα της Ηπείρου, που έχει μεγάλη παράδοση, εδώ ήταν το κέντρο του νεοελληνικού διαφωτισμού, εδώ ήταν η κοιτίδα του ευεργετισμού, μιας σημαντικής ιδιότητας των ξενιτεμένων κυρίως Ελλήνων, ξενιτεμένων και στις περιοχές του Ευξείνου Πόντου που με τις περιουσίες που έφτιαξαν στη Ρωσία, στην Οδησσό, στην Αίγυπτο, με τις περιουσίες που έφτιαξαν στην Κωνσταντινούπολη, έφτιαξαν σχολεία, πανεπιστήμια σε όλη την Ελλάδα
Θα ήθελα επίσης να πω ότι τα Γιάννενα φημίζονται, όπως και ολόκληρη η Ελλάδα για την φιλοξενία τους που ελπίζω να έχετε ήδη απολαύσει.
Στο διοικητήριο της πόλης των Ιωαννίνων, υπάρχουν αγάλματα σημαντικών πολιτικών, του Ιωάννη Κωλέττη και του Ελευθερίου Βενιζέλου. Η πόλη μου μετά την απελευθέρωσή της το 1913, από την Οθωμανική αυτοκρατορία, έχει αναδείξει σημαντικές πολιτικές προσωπικότητες. Υπήρξε αρχικά κοιτίδα του λεγόμενου «Βενιζελισμού», ενός μεγάλου ηγέτη της Ελλάδος του προηγούμενου αιώνα ο οποίος, κύριε Πρόεδρε, εργάστηκε με ηγέτες της σύγχρονης Τουρκίας για την εδραίωση της ειρήνης και της φιλίας ανάμεσα στις δύο χώρες, κάτι για το οποίο θα πρέπει παρά τις δυσκολίες όλοι να είμαστε υπέρμαχοι.
Σας καλωσορίζω λοιπόν αυτή τη μέρα, την επέτειο του Εορτασμού της 28ης Οκτωβρίου 1940, σε αυτή την πόλη, η οποία έχει και αυτούς τους συμβολισμούς.
Η Βουλή των Ελλήνων φιλοξενεί τις εργασίες της 64ης Επιτροπής Νομικών Υποθέσεων και Διεθνούς Συνεργασίας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου σε μία κρίσιμη συγκυρία.
Το θέμα των «Νομικών προκλήσεων των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου», που θα απασχολήσει την Επιτροπή σας, δεν είναι απλώς επίκαιρο. Υπό το πρίσμα των εξελίξεων, η αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων καθίσταται επιτακτική ανάγκη.
Η μετανάστευση αποτελεί ένα φαινόμενο, το οποίο υπήρξε διαχρονικά άρρηκτα συνδεδεμένο με την ανθρώπινη ιστορία. Οι μετακινήσεις των λαών, ανεξαρτήτως των αιτιών που τις προκάλεσαν και των μορφών που πήραν στο πέρασμα των χρόνων, είχαν ως απώτερο σκοπό την επιβίωση και την αναζήτηση καλύτερων συνθηκών ζωής. Τα μεταναστευτικά κύματα αναδύονται μέσα από την ιστορική συγκυρία και διαμορφώνουν καθοριστικά τις κοινωνίες.
Σήμερα, η μετανάστευση δεν είναι μόνο εθνικό ή περιφερειακό ζήτημα, αλλά μία παγκόσμια πρόκληση, που απαιτεί διεθνή συνεργασία και συνεκτική προσέγγιση.
Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση, που ξέσπασε το 2015, αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις του 21ου αιώνα, με εκατομμύρια ανθρώπους να εγκαταλείπουν τις εστίες τους και να μετακινούνται προς την Ευρώπη διαπλέοντας τη Μεσόγειο, υπό αντίξοες καιρικές συνθήκες και με αβέβαιο αποτέλεσμα. Έπεσαν θύματα διακινητών και πολλές φορές των συνθηκών.
Η Ελλάδα, λόγω γεωγραφικής θέσης, όπως και άλλα κράτη πρώτης γραμμής που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, κλήθηκε να διαχειριστεί συνεχείς μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές. Δέχθηκε μεγάλη πίεση κι επωμίστηκε δυσανάλογο βάρος από τις διαρκώς αυξανόμενες ροές με όλες τις επακόλουθες συνέπειες σε κοινωνικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο. Ανταποκρίθηκε στην πρόκληση, επιδεικνύοντας αντοχή κι ετοιμότητα, προστάτευσε αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα, που είναι σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι παράγοντες, που συντέλεσαν στο ξέσπασμα της κρίσης το 2015 με βασικότερο τον πόλεμο και τις επιπτώσεις του, σήμερα, σχεδόν 10 χρόνια μετά, δυστυχώς, δεν έχουν εκλείψει. Βρισκόμαστε σε μία ανάλογη συγκυρία που εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο μιας νέας ανθρωπιστικής κρίσης.
Διανύουμε μια περίοδο σημαντικών προκλήσεων και καθοριστικών γεωπολιτικών εξελίξεων. Δύο πόλεμοι μαίνονται. Η ανάφλεξη κι η εντεινόμενη κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, οι συνεχιζόμενες ένοπλες συγκρούσεις στην Ουκρανία, δημιουργούν ένα μείγμα εκρηκτικό κι επισείουν καταστροφικές συνέπειες. Χιλιάδες θάνατοι, πληγέντες, αγνοούμενοι, εκατομμύρια εκτοπισμένοι που αναζητούν ασφαλές καταφύγιο σε άλλες χώρες, συνθέτουν μια ανθρωπιστική κρίση που δύναται να επιφέρει πολλαπλές κρίσεις, απειλώντας την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία των λαών σε ευρεία κλίμακα.
Η διεθνής κοινότητα οφείλει και πρέπει να αντιδράσει.
Η εμπέδωση της ειρήνης, η σταθερότητα, η ασφάλεια, η προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας και η ευημερία των λαών αποτέλεσαν βασικές αρχές της περιφερειακής συνεργασίας, στο πλαίσιο της οποίας δημιουργήθηκαν και αναπτύχθηκαν οι περιφερειακοί οργανισμοί και οι κοινοβουλευτικές συνελεύσεις με τους επιμέρους στόχους τους. Η προάσπιση αυτών των αρχών αποτελεί χρέος κι ευθύνη όλων μας.
Για το σκοπό αυτό, καλούμαστε, σήμερα εδώ, ως εκπρόσωποι των κοινοβουλίων μας και κυρίως των πολιτών, με υψηλό αίσθημα ευθύνης, να προσπαθήσουμε μέσα από ειλικρινή διάλογο, με πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια συνεκτική, βιώσιμη και στρατηγική προσέγγιση στο ζήτημα των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου.
Η περιοχή του Ευξείνου Πόντου βρίσκεται στο σταυροδρόμι Ευρώπης και Ασίας. Είναι μια γέφυρα που συνδέει την Ευρώπη με την περιοχή της Κασπίας Θάλασσας, την Κεντρική Ασία και τη Μέση Ανατολή, αλλά και με τη Νοτιοανατολική Ασία και τη Κίνα. Αποτελεί ένα αμάλγαμα λαών, γλωσσών, θρησκειών και πολιτισμών που, ως εκ τούτου, χαρακτηρίζεται από μεγάλη ανομοιογένεια, διαφορές και αντιπαλότητες.
Ωστόσο, οι παρακείμενες χώρες επί τη βάση των κοινών συμφερόντων κατάφεραν να συγκεράσουν τις διαφορές τους και να αναδείξουν τις ομοιότητες τους, προωθώντας πρωτοβουλίες συνεργασίας, όπως ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου και η Κοινοβουλευτική Συνέλευση.
Κοινός μας στόχος είναι η περιοχή του Ευξείνου Πόντου, να εξελιχθεί σε μία περιοχή ειρήνης, δημοκρατίας, ασφάλειας κι ευημερίας. Οι κοινές προκλήσεις επιβάλλουν κοινή αντιμετώπιση, ευρύτερη συνεργασία, κοινό σχέδιο δράσης και συνέργεια τόσο σε διακυβερνητικό, όσο και σε διακοινοβουλευτικό επίπεδο.
Η κοινοβουλευτική διπλωματία αποτελεί ένα πολύτιμο και ουσιαστικό εργαλείο, με απεριόριστες δυνατότητες, που αν αξιοποιηθεί σωστά, δύναται να συνεισφέρει αποτελεσματικά στην επίλυση των τοπικών και περιφερειακών προβλημάτων. Οι πρωτοβουλίες συνεργασίας στην περιοχή του ΟΣΕΠ, διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της σταθερότητας και της αλληλεγγύης, ιδιαιτέρως σε θέματα μετανάστευσης και ασφάλειας.
Με γνώμονα, λοιπόν, τις κοινές ανθρωπιστικές μας αξίες, θα πρέπει να διαμορφώσουμε μία κοινή πολιτική, δίκαιη και αποτελεσματική, που θα βασίζεται στην ισορροπία μεταξύ αλληλεγγύης και ευθύνης, θα αξιοποιεί και θα εφαρμόζει το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο, θα προβλέπει την προώθηση οδών νόμιμης ασφαλούς μετανάστευσης, καταπολεμώντας, παράλληλα, τα δίκτυα παράνομης διακίνησης μεταναστών και θα προωθεί τις επιστροφές. Σημαντική πτυχή στην επίλυση του προβλήματος είναι επίσης, η ομαλή κοινωνικο-οικονομική ένταξη των μεταναστών και των προσφύγων στις χώρες υποδοχής, με ιδιαίτερη μέριμνα για όσους ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, ως αναγκαία συνθήκη για την κοινωνική συνοχή.
Όπως ανέφερα νωρίτερα η σημερινή συνεδρίαση διεξάγεται σε μία κρίσιμη συγκυρία, εν μέσω δύο πολέμων σε εξέλιξη. Η συγκυρία αυτή συμπληρώνεται με άλλες δύο συμπτώσεις, χρόνου και τόπου, που η καθεμία από αυτές έχει τον ιδιαίτερο συμβολισμό της.
Διεξάγεται ημερολογιακά στον απόηχο της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, την επέτειο του «ΟΧΙ», που ο Ελληνικός λαός το 1940 είπε στον κατακτητή, ορθώνοντας το ανάστημα του και αρνούμενος την υποταγή. Η επέτειος αυτή, που με ιδιαίτερη λαμπρότητα εορτάστηκε χθες, συμβολίζει τη δύναμη ενός Έθνους να υπερασπιστεί τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και αποτελεί φωτεινό παράδειγμα.
Τέλος, η συνεδρίαση διεξάγεται στα Ιωάννινα, μια πόλη που αφουγκράζεται το προσφυγικό ζήτημα, με ιδιαίτερη ευαισθησία. Στη δεκαετία του 1920, με τη Μικρασιατική καταστροφή, πρόσφυγες που κατάγονταν από διάφορες περιοχές του Πόντου και της Μ. Ασίας έφτασαν στα Γιάννενα κι εγκαταστάθηκαν σε χωριά λίγο έξω από την πόλη. Έτσι δημιουργήθηκαν τα λεγόμενα προσφυγοχώρια η Ανατολή, η Μπάφρα, η Νεοκαισάρεια, η Ασφάκα κι άρχισε σιγά-σιγά με όποιες δυσκολίες αυτό συνεπάγεται η ένταξη των προσφύγων στην τοπική κοινωνία.
Με αυτές τις σκέψεις σας καλωσορίζω στα Ιωάννινα με τη βεβαιότητα ότι η σημερινή σας συνεδρίαση θα έχει γόνιμα και εποικοδομητικά αποτελέσματα.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr