Τη Δευτέρα, τόσο το αμερικανικό αργό, όσο και το μπρεντ, βρέθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από την 1η Οκτωβρίου, αφού το χτύπημα αντιποίνων του Ισραήλ στο Ιράν το Σαββατοκύριακο παρέκαμψε την πετρελαϊκή υποδομή της Τεχεράνης.
Με ενδείξεις ότι καμία χώρα δεν φαινόταν πιθανό να κλιμακώσει τη σύγκρουση μετά την επίθεση, οι ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με την επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου για φέτος και το επόμενο έτος εμφανίστηκαν στο προσκήνιο.
Η μείωση της ζήτησης πετρελαίου από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, έχει επηρεάσει την παγκόσμια κατανάλωση και τις τιμές πετρελαίου.
Τα παγκόσμια περιθώρια διύλισης είναι απογοητευτικά, καθώς η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου παραμένει κάτω από το μέσο όρο λόγω της υποτονικής οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα, δήλωσε στο Reuters ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Μάρεϊ Ότσινκλος.
Η ζήτηση θα επιστρέψει στους κανονικούς ρυθμούς ανάπτυξης αφού ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ εισαγάγει νέα μέτρα τόνωσης στην οικονομία, πρόσθεσε.
«Μετά τα αντίποινα του Ισραήλ, ο κίνδυνος για νέα κλιμάκωση έχει εξασθενίσει, αφήνοντας την αγορά πετρελαίου να αντιμετωπίσει τη μακροοικονομική πραγματικότητα. Η Κίνα, όπου τα βιομηχανικά κέρδη πέφτουν, είναι στο προσκήνιο και στο επίκεντρο», δήλωσε ο Χάρι Τσιλινγκουιριάν, επικεφαλής έρευνας στην Onyx Capital Group.
Ωστόσο, οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή παραμένουν υψηλές. Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ισμαήλ Μπαγκαέι δήλωσε τη Δευτέρα ότι το Ιράν θα «χρησιμοποιήσει όλα τα διαθέσιμα εργαλεία» για να απαντήσει στην επίθεση του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι αναζητούν έως και 3 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου για το SPR για παράδοση μέχρι τον Μάιο του επόμενου έτους, μια αγορά που θα αφήσει στην κυβέρνηση λίγα χρήματα για να αγοράσει περισσότερα έως ότου οι νομοθέτες εγκρίνουν περισσότερα κεφάλαια.
Ο Τσιλινγκουιριάν είπε ότι τα βαρέλια δεν είναι αρκετά για να αντισταθμίσουν την ευρύτερη απαισιοδοξία γύρω από τη ζήτηση πετρελαίου με επίκεντρο την Κίνα και την Ευρώπη.
Τα αποθέματα αργού πετρελαίου και βενζίνης στις ΗΠΑ πιθανότατα αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ τα αποθέματα αποστάγματος μειώθηκαν, σύμφωνα με προκαταρκτική δημοσκόπηση του Reuters.
Το μεσημέρι της Τρίτης, το αμερικανικό αργό ενισχύεται 1,42% στα 68,37 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ κερδίζει 1,30% στα 71,92 δολάρια το βαρέλι.
Ανεβαίνει το φυσικό αέριο
Ανοδικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς ενισχύονται 1,825% στα 43,295 ευρώ η μεγαβατώρα.
Ο χρυσός ενισχύεται 0,29% στα 2.763,80 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 1,05% στα 34,358 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,43% στα 4,381 δολάρια η λίβρα.
Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,24% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0785 δολάριο ανά ευρώ.
Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,03% στο 1,2976 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,28% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8312 βρετανική λίρα ανά ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr