Η κυρία Σακελλαροπούλου, μετά τη δοξολογία στον Παλαιό Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Αποστόλων Παύλου και Πέτρου, την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνου, τόνισε: «Η αποφασιστική νίκη του ελληνικού στρατού στη μάχη του Σαρανταπόρου άνοιξε διάπλατα τον δρόμο για την απελευθέρωση της Βέροιας από τον τουρκικό ζυγό, στις 16 Οκτωβρίου 1912, και την οριστική απαγκίστρωσή της από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Τα Ελευθέρια της πόλης, που εορτάζουμε με κάθε τιμή, είναι ημέρα υπερηφάνειας, καθώς και δικαίωσης για όσους αγωνίστηκαν και έδωσαν τη ζωή τους για την ενσωμάτωση της Μακεδονίας στον εθνικό κορμό».
Στη συνέχεια η Πρόεδρος της Δημοκρατίας περπάτησε μέχρι το Δημαρχειακό Μέγαρο της πόλης όπου και ανακηρύχθηκε Επίτιμη δημότης Βέροιας από το δήμαρχο Κωνσταντίνο Βοργιαζίδη, με την κυρία Σακελλαροπούλου να δηλώνει:
«Με ιδιαίτερη χαρά βρίσκομαι στη Βέροια, τόπο με ορατά τα επάλληλα στρώματα των σημαντικών και διαφορετικών πολιτισμών που αναπτύχθηκαν εδώ, τόπο με ιστορικό βάθος και στρατηγική θέση, ευλογημένο με το δώρο του φυσικού κάλλους. Βρίσκομαι στην καρδιά του βασιλείου των αρχαίων Μακεδόνων, πολύ κοντά στη μυθική πρωτεύουσά τους, τις Αιγές, όπου ο επισκέπτης μένει εκστατικός μπροστά στο μεγαλείο της μακεδονικής δυναστείας, αλλά και μπροστά στον μόχθο δύο σπουδαίων αρχαιολόγων μας, του κορυφαίου Μανόλη Ανδρόνικου και της ακαταπόνητης Αγγελικής Κοτταρίδη, οι οποίοι το ανέδειξαν. Και ταυτόχρονα βρίσκομαι στη βυζαντινή Βέροια, που από τον 11ο ως τον 14ο αιώνα υπήρξε το σημαντικότερο αστικό κέντρο των Βυζαντινών μετά την Κωνσταντινούπολη και την Θεσσαλονίκη, όπως το μαρτυρούν οι 48 από τις συνολικά 72 εκκλησίες αυτής της περιόδου, τις οποίες κοσμούν μοναδικές τοιχογραφίες.
Και πόσοι δεν πέρασαν από εδώ, και πόσοι δεν σταμάτησαν σ’ αυτόν τον όμορφο τόπο για να διδάξουν, να κηρύξουν, να δημιουργήσουν, να ευημερήσουν. Από τον Απόστολο Παύλο που κήρυξε στη Βέροια το 51 και το 57 μ.Χ. από το βήμα που υπάρχει ως σήμερα και φέρει το όνομά του, ως την Ειρήνη την Αθηναία·και από τους αστούς εμπόρους, στους οποίους οφείλεται η ακμή της πόλης κατά τον 17ο και 18ο αιώνα, ως τους οπλαρχηγούς που πρωτοστάτησαν στην εξέγερση της Βέροιας εναντίον του τουρκικού ζυγού το 1822. Θέλω να μνημονεύσω λίγα ονόματα γενναίων: τους Συρόπουλους, Γεώργιο και Αθανάσιο, και τους αδελφούς Γεώργιο και Δημήτριο Κολέμη, που πολέμησαν με τον περίφημο Τάσο Καρατάσο».
Στη συνέχεια της ομιλίας της η κ. Σακελλαροπούλου τόνισε ότι συμμερίζεται το σχέδιο του δημάρχου να διεκδικήσει η Βέροια τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2034 δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Καθώς από σήμερα μου κάνατε την τιμή να με συμπεριλάβετε στους δημότες σας, αισθάνομαι ότι απέκτησα κι εγώ μία ακόμα πατρίδα. Και χαίρομαι παρακολουθώντας τη Βέροια να αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς και με σημαντικά έργα ανάπλασης του δημόσιου χώρου, ενεργειακής αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού των βασικών υποδομών κοινής ωφέλειας. Να μετατρέπεται σε τουριστικό πόλο αξιοποιώντας τον αρχαιολογικό της πλούτο και τα μνημεία της μακραίωνης διαδρομής της. Γι’ αυτό και συμμερίζομαι το σχέδιό σας η Βέροια να διεκδικήσει τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2034. Είμαι βέβαιη ότι υπάρχουν και θα αξιοποιηθούν όλες οι δυνατότητες, ώστε η ιστορική αυτή πόλη να εξελιχθεί ακόμα περισσότερο στο γεμάτο προκλήσεις και απαιτήσεις μέλλον».
Το βράδυ η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραστεί στην τιμητική εκδήλωση για τον Μητροπολίτη Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, Παντελεήμονα, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων Ποιμαντορίας του. Στη διάρκεια της τελετής ο μητροπολίτης θα απονείμει στην κ. Σακελλαροπούλου το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Αποστόλου Παύλου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr