Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, δύο στους δέκα σημερινούς δικαιούχους επιδομάτων (κυρίως παιδιού και στέγασης) αναμένεται να τα χάσουν λόγω της εφαρμογής των περιουσιακών κριτηρίων, με στόχο τη διαφάνεια, τη δικαιότερη κατανομή και την εξοικονόμηση πόρων. Η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη σε συνέντευξη της στα ΝΕΑ, δήλωσε: «Το προφίλ του δικαιούχου επιδομάτων και vouchers, με πολυτελή σπίτια, ακριβά τζιπ και 300.000 ευρώ καταθέσεις στην τράπεζα, δεν συνάδει με τον στόχο μας, που είναι η στήριξη αυτών που έχουν πραγματική ανάγκη. Θέλουμε να εντοπίσουμε τον δικαιούχο που αποκρύπτει τα εισοδήματά του, ενώ έχει περιουσιακά στοιχεία».
Στον αντίποδα, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας δήλωσε ότι θα θεσπιστεί μια έκπτωση επί του ετήσιου εισοδήματος, που αναμένεται να ανοίξει την πόρτα σε χιλιάδες δικαιούχους που τα έχαναν λόγω των ετήσιων αυξήσεων ή έπεφταν σε χαμηλότερη κλίμακα επιδότησης. Έτσι, η απόκτηση των επιδομάτων δεν θα εμποδίζεται πλέον από την ύπαρξη εισοδήματος που προκύπτει από μισθωτή εργασία, αφού στο εξής δεν θα προσμετράται στα εισοδηματικά όρια το ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% στο επίδομα παιδιού και στέγασης και 30% στο Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα), ώστε να υπάρχει κίνητρο προς εργασία.
Ακόμα, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα αυξάνεται στα 250 ευρώ (από 216 ευρώ), ενώ η προσαύξηση για κάθε παιδί θα ανέλθει στα 75 ευρώ (από 50 ευρώ) και τα εισοδηματικά κριτήρια χορήγησής του θα αυξηθούν αναλογικά. Το επίδομα στέγασης από τα 70 ευρώ αυξάνεται σε 125 ευρώ και 75 ευρώ, ανάλογα με την εισοδηματική κλίμακα, ενώ θα ισχύει και κριτήριο κινητής περιουσίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr