Με βάση τα στοιχεία του Κεντρικού Ηλεκτρονικού Μητρώου Δημοσίων Συμβάσεων (ΚΗΜΔΗΣ), το 72% των συμβάσεων του πρώτου τετραμήνου του 2024, αξίας 625 δισ. ευρώ, υπογράφηκαν χωρίς διαγωνισμό.
Σύμφωνα με τον κ. Χουρδάκη, η πρακτική αυτή υπονομεύει τις αρχές της διαφάνειας και της δίκαιης κατανομής των δημόσιων πόρων, μετατρέποντας την αγορά δημοσίων έργων σε ένα κλειστό «κλαμπ» ημετέρων.
Ακόμα πιο ανησυχητικό θεωρεί το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά αυτές τις εξελίξεις, έχοντας θέσει την αναμόρφωση του πλαισίου των δημόσιων συμβάσεων ως προαπαιτούμενο για τη χορήγηση της 5ης δόσης του Ταμείου Ανάκαμψης, ύψους 36 δισ. ευρώ. Υποστηρίζει ότι η ελληνική κυβέρνηση και κατ’ επέκταση ο ελληνικός λαός, κινδυνεύει να χάσει ζωτικά ευρωπαϊκά κονδύλια, εάν δεν λάβει άμεσα μέτρα για τη βελτίωση της διαφάνειας και της λογοδοσίας.
Η χρήση των απευθείας αναθέσεων έχει αυξηθεί μετά την αλλαγή του ορίου δαπανών το 2021, κάτι που, σύμφωνα με τον κ. Χουρδάκη, «υπονομεύει τη διαφάνεια, ενισχύει τις πελατειακές σχέσεις και δημιουργεί αίσθημα ελλείμματος δικαιοσύνης στους πολίτες».
Σε δήλωσή του, ο κ. Χουρδάκης τόνισε: «Η κυβέρνηση σπαταλά δημόσιο χρήμα, μοιράζοντας συμβάσεις σε φίλους και υποστηρικτές. Η χώρα δεν μπορεί να διοικείται έτσι. Απαιτούνται άμεσες μεταρρυθμίσεις για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς το Κράτος».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr