Η νέα γεωπολιτική πραγματικότητα και ο ρόλος της Ελλάδας
Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Χάμπεκ προβλήθηκε περισσότερο με την ιδιότητα του Αντικαγκελάριου, παρά με την ιδιότητα του Υπουργού Οικονομίας και Κλιματικής Προστασίας, όπως σημειώνει σε ανάλυσή του ο Spiegel. Αυτό ίσως συνέβη, επειδή ο Χάμπεκ προσπάθησε να δώσει στον εαυτό του κατά τη διάρκεια της ΔΕΘ, το προφίλ ενός πολιτικού διεθνούς εμβέλειας. «Ζούμε σε μια νέα γεωπολιτική πραγματικότητα», υποστήριξε κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης σε ένα πάνελ σε έναν από τους ευρύχωρους εκθεσιακούς χώρους της Θεσσαλονίκης. «Η σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας είναι πλέον λιγότερο μια εμπορική και περισσότερο μια σχέση συμφερόντων και ισχύος. Η πεποίθηση των προηγούμενων δεκαετιών ότι οι ανοικτές αγορές θα παρήγαγαν σχεδόν αυτόματα «καλοπροαίρετα κράτη» δεν είναι πλέον υπαρκτή».
Η συνεργασία με την Ελλάδα θεωρείται σημαντική, καθώς ως το «νοτιοανατολικό άκρο της ΕΕ», μπορεί να λειτουργήσει ως γέφυρα στον αραβικό κόσμο και τη Βόρεια Αφρική. Εάν ο ενεργειακός διάλογος με τις χώρες αυτές ευδοκιμήσει, θα μπορούσαν, κατά τον Γερμανό Αντικαγκελάριο να δημιουργηθούν συνδέσεις αγωγών και συνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας σε ολόκληρη τη Μεσόγειο. Η Ελλάδα θα μπορούσε να συνδράμει προς αυτή τη κατεύθυνση.
Η Γερμανία ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για υδρογόνο. Ο Χάμπεκ τονίζει μεν ότι η Γερμανία διαθέτει ήδη αρκετή ηλεκτρική ενέργεια από ΑΠΕ, όμως στο υδρογόνο η χώρα του υστερεί. Αυτό πρόκειται να παραχθεί στη Μέση Ανατολή και τη Μεσόγειο με τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και να αποτελέσει στο μέλλον ένα κλιματικά ουδέτερο καύσιμο για τη γερμανική οικονομία.
Οι δυσκολίες με τους αγωγούς
Ωστόσο, το όραμα του Χάμπεκ για αγωγούς στη Μεσόγειο ανατρέπεται προς το παρόν από τη ζοφερή πραγματικότητα. Για παράδειγμα, η εγκατάσταση ενός αγωγού υδρογόνου από το Μαρόκο, που μέσω της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Γαλλίας θα καταλήγει στη Γερμανία δεν σημειώνει προς το παρόν καμία πρόοδο. Κατά τον Χάμπεκ αυτό οφείλεται στους ασταθείς συσχετισμούς στο εσωτερικό της γαλλικής πολιτικής σκηνής.
Προβλήματα υπάρχουν επίσης με έναν αγωγό υδρογόνου που ξεκινάει από την Αλγερία προς την Ιταλία και από εκεί μέσω ενός υφιστάμενου αγωγού φυσικού αερίου, καταλήγει στην Αυστρία και τη νότια Γερμανία. Ο Χάμπεκ άσκησε κριτική στην Αλγερία, η οποία κατά τον ίδιο δεν δίνει την απαιτούμενη προσοχή στην επέκταση των ΑΠΕ.
Τα αραβικά κράτη από την άλλη θα μπορούσαν εύκολα να κατασκευάσουν έναν αγωγό και να τον γεμίσουν με υδρογόνο χάρη στους οικονομικούς τους πόρους. «Και πάλι, υπάρχει έλλειψη σε βάθος γνώσης σχετικά με το αν αυτός ο αγωγός θα αποδώσει, πότε θα αποδώσει και πόση ενέργεια μπορεί να μεταφερθεί από αυτόν», επισήμανε ο Χάμπεκ.
Συζητήσεις του Χάμπεκ και για το μεταναστευτικό
Ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Χάμπεκ δεν περιόρισε τις συνομιλίες του στη Θεσσαλονίκη μόνο στα ενεργειακά. Το ζήτημα της μετανάστευσης είχε θέση στις συζητήσεις του με τους Έλληνες αξιωματούχους.
Ο Χάμπεκ εξέφρασε σε αυτό το ζήτημα μία διαφορετική προσέγγιση από εκείνη του ηγέτη της γερμανικής αντιπολίτευσης Φρίντριχ Μερτς. Ο ηγέτης των Χρηστιανοδημοκρατών (CDU) επιμένει στην αυστηροποίηση της γερμανικής μεταναστευτικής πολιτικής, ζητώντας να μην επιτρέπεται η είσοδος στη Γερμανία σε μετανάστες που θέλουν να εισέλθουν στη Γερμανία από μία άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια ενδεχόμενη αύξηση απελάσεων τέτοιου τύπου από τη Γερμανία θα αφορούσε άμεσα την Ελλάδα. Ο Χάμπεκ ρώτησε, σύμφωνα με το Spiegel, τους Έλληνες συνομιλητές του πως θα επηρεαζόταν η χώρα από μία τέτοια εξέλιξη, για να διαπιστώσει, ότι τουλάχιστον προς το παρόν, δεν έχουν υπάρξει συζητήσεις μεταξύ Μερτς και Μητσοτάκη επί του θέματος, παρά το γεγονός ότι αμφότεροι ανήκουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.
Ορατή η βελτίωση του κλίματος στις ελληνογερμανικές σχέσεις
Δεν υπήρχε πάντοτε τόση αρμονία μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας. Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης από το 2010 έως το 2018, η γερμανική κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στην επιβολή του σκληρού προγράμματος λιτότητας στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, ο τότε Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήταν ανυποχώρητος ως προς τα μέτρα που έπρεπε να παρθούν, προτρέποντας τις ελληνικές κυβερνήσεις ουκ ολίγες φορές να εγκαταλείψουν, έστω προσωρινά, την ευρωζώνη.
Ο Χάμπεκ από την άλλη, επαινούσε με κάθε ευκαιρία την ελληνική κυβέρνηση και εμφανίστηκε εμφατικά σεμνός. Λίγο πριν από την αναχώρησή του για το Βερολίνο, ο κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο των 50.000 Ελλήνων Εβραίων που εκτοπίστηκαν από τους Ναζί από τη Θεσσαλονίκη στο Άουσβιτς το 1943 και δολοφονήθηκαν εκεί.
Προθέρμανση για τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2025;
H ανάλυση του Spiegel καταλήγει στην εκτίμηση πως ο Χάμπεκ επιχείρησε κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, να παρουσιαστεί ως πολιτικός ηγέτης διεθνούς κύρους λόγω της επικείμενης υποψηφιότητάς του για την Καγκελαρία στις ομοσπονδιακές εκλογές του επόμενου έτους, ως επικεφαλής των Πρασίνων.
«Οι συζητήσεις εδώ επικεντρώνονται κυρίως στον τομέα των δικών μου αρμοδιοτήτων», δήλωσε ο Χάμπεκ. «Αλλά φυσικά συζητάμε για γενικότερες εξελίξεις στην παγκόσμια πολιτική σκηνή». Γι' αυτό και οι συζητήσεις του Αντικαγκελάριου με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη περιλάμβαναν πέρα από τα ενεργειακά και μεταναστευτικά θέματα, ζητήματα όπως η κατάσταση στην Ουκρανία και το μέλλον των σχέσεων με τη Ρωσία. «Στη παγκόσμια πολιτική συζητούνται και αναλύονται τα πάντα», σημείωσε ο Αντικαγκελάριος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr