Παίρνοντας αφορμή από προηγούμενο ρεπορτάζ της εκπομπής, για το ελαιόλαδο, παρατήρησε ότι "από τον Ιούλιο του 2023 ως τον Ιούλιο του 2024 ήταν το προϊόν με τη μεγαλύτερη αύξηση, περίπου 57%. Η συμμετοχή του ελαιολάδου στο δείκτη τιμών τροφίμων καταναλωτή είναι 4%. Αυτό σημαίνει ότι έχει αυξημένη βαρύτητα", εξήγησε.
Ενώ συνέχισε λέγοντας ότι "σε ένα βαθμό - δεν λέμε μόνο - η ακρίβεια είναι εισαγόμενη. Εδώ και ένα χρόνο τα τρία προϊόντα που είχαν τη μεγαλύτερη αύξηση, ήταν το λάδι, η σοκολάτα, γιατί υπήρχε αύξηση στις διεθνείς τιμές του κακάο, και οι φυσικοί χυμοί, γιατί υπήρχε ένα θέμα με το πορτοκάλι στη Βραζιλία. Υπάρχουν, όντως, ζητήματα που έρχονται απέξω". Όμως, "σε αυτά τα οποία εμείς μπορούμε να ελέγξουμε, προκειμένου να υπάρχει μια απομείωση της επίπτωσης της ακρίβειας στους καταναλωτές, θα κάνουμε αυτό που πρέπει".
Θέμα δεύτερο, η λειψυδρία. "Προφανώς δεν ήλθε ξαφνικά το θέμα", ήταν το εισαγωγικό σχόλιο του με την ταυτόχρονη διαβεβαίωση ότι αυτή η κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτων με συστηματικό τρόπο, επί παραδείγματι με κοινή διαχείριση αγροτικού και πόσιμου νερού.
"Υπάρχουν νησιά που δεν έριξε ούτε μια σταγόνα για αρκετούς μήνες", ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θ. Κοντογεώργης και προσέθεσε: "Εμείς δουλεύουμε σε μια κατεύθυνση βραχυπρόθεσμων λύσεων". Αλλά, την ίδια στιγμή, είναι και από τα θέματα, "τα οποία χρειάζονται μια στρατηγική αντιμετώπιση. Προφανώς η Αττική είναι ένα ζήτημα, η ΕΥΔΑΠ έχει προχωρήσει ήδη σε κάποιες ενέργειες. Υπάρχει εγρήγορση και συστηματική αντιμετώπιση", δήλωσε κλείνοντας την απάντησή του στο θέμα.
Για το γεγονός με τα εκατομμύρια νεκρά ψάρια στο Βόλο, διεμήνυσε ότι "οι αρμοδιότητες πρέπει να ασκούνται", επιπλέον έχει σημασία να υπάρχει υπευθυνότητα και γρήγορα αντανακλαστικά, παρατήρησε. Γενικότερα, "σε μικρότερες και μεγαλύτερες καταστροφές και όπου υπάρχει μια διαδικασία άμεσης παρέμβασης και ανασυγκρότησης, κεντρική κυβέρνηση, αυτοδιοίκηση, φορείς, κοινωνία να μπορούν να λειτουργούν χέρι χέρι", ζήτησε επίσης.
Για τη Θεσσαλία ειδικότερα, ο Θ. Κοντογεώργης αφού σημείωσε ότι υλοποιείται το σχέδιο οργανωμένης ανασυγκρότησης της περιοχής, έκανε γνωστό ότι είναι πιθανόν τις επόμενες ημέρες να επισκεφθεί τη Θεσσαλία ο πρωθυπουργός. "Θα παρουσιασθεί και ένα μέρος αυτού του σχεδίου ανασυγκρότησης, που θα αφορά τα βασικά έργα υδρονομίας, τα φράγματα και τα αρδευτικά, τα οποία έχουν να κάνουν με τη διαχείριση του νερού αλλά και με την αντιπλημμυρική προστασία, που είναι μείζον", τόνισε για το θέμα.
Πεποίθηση του υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργώ είναι ότι οι κάτοικοι της Θεσσαλίας αναγνωρίζουν ότι "έχει καταβληθεί μια μέγιστη δυνατή προσπάθεια στο σκέλος της κρατικής αρωγής και της στεγαστικής συνδρομής". Συνολικά, "η κρατική μηχανή διαχειρίσθηκε περίπου 200.000 αιτήσεις και η υπόθεση έχει κοστίσει 4 δισεκ.". Και στο δια ταύτα, "αυτό που έχει σημασία είναι η ζωή να βρει γρήγορα, πάλι, τους κανονικούς ρυθμούς".
Σε άλλο θέμα, αυτό της εκπαίδευσης, μετά και τις ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό, αυτό το οποίο αλλάζει είναι "το πλαίσιο κυρώσεων που υπάρχουν σε σχέση με τη χρήση και λειτουργία του κινητού τηλεφώνου. Ένα τέτοιο μέτρο για να έχει επιτυχία, απαιτεί τη συνεργασία όλων: εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονεϊκό περιβάλλον", υπογράμμισε εξ άλλου. Η κυβέρνηση δείχνει επιμονή στο θέμα των κινητών γιατί "συνδέεται με την προσήλωση, προφανώς και με την απόδοση", εξήγησε.
Διευκρίνισε δε, ότι υπάρχουν θέματα στην παιδεία που "τα δουλεύεις καιρό για να φανεί η αλλαγή", για παράδειγμα η αξιολόγηση και οι σχολικές υποδομές. Αλλά, συγχρόνως, υπάρχουν και κάποια ζητήματα άμεσης παρέμβασης. Αναφερόμενος σε καινοτομίες, όπως ψηφιακές υποδομές, διαδραστικοί πίνακες, την πρόσληψη 10.000 εκπαιδευτικών, τη λειτουργία ψηφιακού φροντιστηρίου για πρώτη χρονιά φέτος, συμπέρανε εν κατακλείδι: "Όλα αυτά αναβιβάζουν το επίπεδο της εκπαίδευσης".
Εν όψει Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, επεσήμανε ότι αυτή "εντάσσεται στη συνολική στρατηγική της κυβέρνησης, που είναι δημοσιονομική σταθερότητα, διατηρήσιμη ανάπτυξη, θέσεις εργασίας. Κάθε ευρώ που επενδύουμε και διαθέτουμε, (πρέπει) να είναι αποτελεσματικό και βέβαια, (με) στήριξη των ευάλωτων. Η σταθερή αύξηση εισοδημάτων είναι πυλώνας, μέσα από αυτόν αντιμετωπίζουμε το αυξημένο, όντως, κόστος διαβίωσης, που προσδιορίζεται και από την ακρίβεια και από το στεγαστικό ζήτημα και από άλλους παράγοντες. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η παρουσία του πρωθυπουργού".
Ερωτηθείς, τέλος, για την πρόσφατη μελέτη του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), διερωτήθηκε εν πρώτοις: "Αισθανόμαστε ότι είμαστε τελευταίοι στην Ευρώπη;". Και, με τη γλώσσα των αριθμών, "υπήρξε αύξηση 28% του κατώτατου μισθού και 20% του βασικού μισθού, οι δείκτες τιμών καταναλωτή ήταν κάτω από αυτό", είπε, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει θέμα, αναγνώρισε.
"Το σημείο αφετηρίας είναι το 2009, πρέπει να γίνονται συγκρίσεις με αυτό, αλλά, ταυτόχρονα, και με το 2019, στο οποίο η κυβέρνηση παρέλαβε μια συγκεκριμένη κατάσταση και την προχώρησε. Είμαστε 16οι στην Ευρώπη στην αγοραστική δύναμη, και 11οι, 12οι στον κατώτατο μισθό", υποστήριξε ακόμη και συμπλήρωσε:
"Ο σταθερός προσανατολισμός της κυβέρνησης αποδίδει -κι αυτό φαίνεται και στο διαθέσιμο εισόδημα αλλά και στον αριθμό των απασχολουμένων. Αυτή την πολιτική, που αποδίδει, θα την συνεχίσουμε. Η αύξηση των εισοδημάτων και των μισθών θα παραμείνει. Ο πληθωρισμός, όπως φαίνεται και από τα στοιχεία, σιγά σιγά βρίσκεται σε αποδρομή. Δεν λέμε ότι έχει τελειώσει, όμως φαίνεται ότι υπάρχει μια κάπως καλύτερη εικόνα". Και, εν κατακλείδι, "όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης κατατείνουν προκειμένου να ενισχύσουμε τους συμπολίτες μας να τα βγάζουν πέρα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία".
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr