Η βουλευτής Β1 Βορείου Τομέα Αθήνας ανέφερε ότι η διαγραφή των στοιχείων των δηλώσεων μετά την πάροδο πενταετίας, αντί δεκαπενταετίας, δεν προάγει ούτε τη διαφάνεια ούτε την αποτελεσματικότητα των ελέγχων των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης και οικονομικών συμφερόντων.
Σημείωσε επίσης ότι, η μείωση του χρόνου κατά τον οποίο είναι διαθέσιμα τα στοιχεία των δηλώσεων δεν επιτρέπει τον εντοπισμό παραβάσεων, επικαλούμενη προς αυτό σχετικό έγγραφο της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες.
Η κα Αποστολάκη αναφέρθηκε σε πρόσφατα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου σύμφωνα με τα οποία το 98% των Ελλήνων πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι γενικευμένη – καταγράφοντας το υψηλότερο ποσοστό στην Ε.Ε. – ενώτο 53% πιστεύει ότι τα τρία τελευταία χρόνια η διαφθορά έχει αυξηθεί, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «Τροφοδοτείτε με αυτή τη νομοθετική σας παρέμβαση την διαβρωτική για τους θεσμούς καχυποψία, την βεβαιότητα περί κινήτρων συγκάλυψης και αδιαφάνειας καθώς είστε μία κυβέρνηση με βεβαρυμμένο ιστορικό και χαμηλές επιδόσεις σε ζητήματα διαφάνειας».
«Η αντίληψη ότι οι πολιτικοί, οι δημόσιοι αξιωματούχοι και λειτουργοί δεν λογοδοτούν επαρκώς, δεν μπορεί παρά να τροφοδοτεί το έλλειμμα, την κρίση εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα… Η δημοκρατία οικοδομείται γύρω από την εμπιστοσύνη και εσείς με τις διατάξεις για το πόθεν έσχες έρχεστε για μια ακόμη φορά να διαρρήξετε κάθε έννοια εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και το απαξιωμένο στην συνείδηση του πολιτικό σύστημα», ανέφερε κατά το κλείσιμο της ομιλίας της η κα Αποστολάκη.
Τέλος, με αφορμή την ανακοίνωση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Γεωργίας Αδειλίνη σχετικά με την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης για τις καταγγελίες περί τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής υπογράμμισε: «Τα θεσμικά αντίβαρα, όσο κι αν επιχειρείται να περιοριστούν, θα υπάρχουν πάντα, όπως θα υπάρχει η δυνατότητα ανάσυρσης από το αρχείο υποθέσεων που αφορούν τη λειτουργία του πολιτεύματος και των θεσμών. Για την κοινωνία το σκάνδαλο των υποκλοπών παραμένει ανοικτό, ζητώντας δημοκρατικές απαντήσεις διαφάνειας και λογοδοσίας».