Όπως αναφέρει η Χαριλάου Τρικούπη:
Συγκεκριμένα, προβλέπεται ότι για την πλήρωση της ειδικής προϋπόθεσης των 75 ή 100 ημερών ασφάλισης (προκειμένου για υπαγόμενες εποχικά ή μη στον Ειδικό Λογαριασμό Ξενοδοχοϋπαλλήλων) ή 120 ημερών ασφάλισης (προκειμένου για υπαγόμενες στον Κλάδο Παροχών σε χρήμα του πρ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ), κατά το ημερολογιακό έτος του τοκετού συνυπολογίζονται όλοι οι πραγματικοί χρόνοι ασφάλισης ανεξαρτήτως του φορέα στον οποίο έχουν διανυθεί.
Επιπλέον, με την πρόβλεψη αυτή γίνεται το πρώτο βήμα, ώστε να δρομολογηθεί η αντιμετώπιση μιας έτερης αδικίας σε βάρος των εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό, αυτή της μη χορήγησης της 9μηνης ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας, ακριβώς επειδή πολλές από τις εργαζόμενες στον επισιτισμό-τουρισμό δεν δικαιούνται το επίδομα κυοφορίας-λοχείας.
Η ισότιμη αντιμετώπιση των εργαζομένων, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους περισσότερο ευάλωτους, η εναρμόνιση επαγγελματικής – οικογενειακής ζωής και η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος αποτελούν πρώτιστη προτεραιότητα του Κινήματος. Η τροπολογία αυτή, όπως και η προηγούμενη, για την βελτίωση και επέκταση του επιδόματος ανεργίας των εποχικά εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό αποδεικνύει του λόγου το αληθές και τη συνέπεια του Κινήματος στις διαχρονικές αξίες και αρχές του.
Η Κυβέρνηση το ελάχιστο που έχει να κάνει είναι να αποδεχθεί την προτεινόμενη τροπολογία.
Σε κάθε περίπτωση εμείς θα επιμείνουμε!
*Ακολουθεί το κείμενο της τροπολογίας
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας : «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης»
Θέμα: « Επίδομα μητρότητας εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό»
Αιτιολογική Έκθεση
Με την παρ. 1 του άρθρου 4 του ν. 3655/2008 προβλέφθηκε η ένταξη του Κλάδου Ασθένειας του Ταμείου Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων (Τ.Α.ΞΥ.) από 1-8-2008 στον Κλάδο Ασθένειας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Από την ημερομηνία αυτή οι ασφαλισμένοι του ενταχθέντος Κλάδου και τα μέλη των οικογενειών τους υπήχθησαν υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και διέπονται από τη νομοθεσία του Κλάδου Ασθένειας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ως προς τις παροχές σε είδος.
Με την επόμενη παράγραφο ( παρ. 2 του άρθρου 4 του ν. 3655/2008) συστάθηκε από 1-8-2008 στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ «Ειδικός Λογαριασμός Ξενοδοχοϋπαλλήλων», με οικονομική και λογιστική αυτοτέλεια και με σκοπό τη χορήγηση παροχών σε χρήμα (επίδομα ασθένειας, επίδομα κυοφορίας και λοχείας, έξοδα κηδείας, αεροθεραπείας, λουτροθεραπείας, έξοδα κηδείας και δαπάνη για συμμετοχή σε κατασκηνώσεις) στους ασφαλισμένους ξενοδοχοϋπαλλήλους και στα μέλη της οικογένειάς τους.
Στη συνέχεια, με το άρθρο 3 του ν. 4075/2012 (Α,89), ο ανωτέρω «Ειδικός Λογαριασμός Ξενοδοχοϋπαλλήλων», συγχωνεύτηκε στον Κλάδο Ασθένειας του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ από 01.06.2012. Από την ημερομηνία αυτή οι ασφαλισμένοι του «Ειδικού Λογαριασμού Ξενοδοχοϋπαλλήλων» και τα μέλη οικογενείας γίνονται υποχρεωτικά ασφαλισμένοι του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για παροχές σε είδος και χρήμα, ωστόσο συνεχίζουν να διέπονται από τη νομοθεσία του Ειδικού Λογαριασμού Ξενοδοχοϋπαλλήλων ως προς τις παροχές σε χρήμα και συγκεκριμένα από τις διατάξεις του Καταστατικού του Κλάδου Ασθένειας του πρώην Τ.Α.Ξ.Υ [(Υ.Α. 8820/1943 (Β 43), όπως τροποποιήθηκε με την Υ.Α. 70330/Ε.857/7-12-1960 (Β 505) και την Υ.Α. 202751/6-7-1987 Υ.Α.(Β 406)].
Έτσι, οι ασφαλισμένες ξενοδοχοϋπάλληλοι αποκτούν δικαίωμα για το επίδομα κυοφορίας και λοχείας εφόσον αθροιστικά :
Α1) στην περίπτωση που υπάγονται για παροχές σε χρήμα στον «Ειδικό Λογαριασμό Ξενοδοχοϋπαλλήλων», εφόσον έχουν συμπληρώσει 100 ημέρες εργασίας στον «Ειδικό Λογαριασμό» κατά το ημερολογιακό έτος της ημερομηνίας τοκετού ή αναγγελίας της ασθένειας, είτε το προηγούμενο 15/μηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες εργασίας που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του 15/μηνου στον «Ειδικό Λογαριασμό Ξενοδοχοϋπαλλήλων». Προκειμένου για εποχικούς εργαζόμενους, ο κατά τα ανωτέρω απαιτούμενος χρόνος δύναται να μειωθεί σε 75 ημέρες με απόφαση της αρμόδιας Τοπικής Διοικητικής Επιτροπής ή
Α2) στην περίπτωση που υπάγονται για παροχές σε χρήμα στην ασφάλιση του πρ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, εφόσον έχουν συμπληρώσει 120 ημέρες εργασίας κατά το ημερολογιακό έτος της ημερομηνίας τοκετού , είτε το προηγούμενο 15/μηνο, χωρίς να συνυπολογίζονται οι ημέρες εργασίας που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του 15/μηνου και
Β) απέχουν από την εργασία τους και έχουν πραγματοποιήσει 200 ημέρες εργασίας τα δύο τελευταία έτη που προηγούνται της πιθανής ημερομηνίας τοκετού.
Για τη συμπλήρωση των ανωτέρω 200 ημερών ασφάλισης συνυπολογίζεται τυχόν χρόνος ασφάλισης που είχε η εργαζόμενη σε άλλον φορέα ως μισθωτή ή ως αυτοαπασχολούμενη. Ωστόσο οι ανωτέρω απαιτούμενες 100 ή 75 για τις εποχικά εργαζόμενες (στην περίπτωση υπαγωγής στον Ειδικό Λογαριασμό Ξενοδοχοϋπαλλήλων) ή 120 (στην περίπτωση υπαγωγής για παροχές σε χρήμα στο πρ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) δεν συμπληρώνονται από τυχόν χρόνο ασφάλισης σε άλλο φορέα αλλά πρέπει αποκλειστικά να έχουν διανυθεί είτε στον «Ειδικό Λογαριασμό Ξενοδοχοϋπαλλήλων» (100 Η.Ε. ή 75 Η.Ε.) είτε στον Κλάδο Παροχών σε χρήμα του πρ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ (120 Η.Ε.) , με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός ξενοδοχοϋπαλλήλων να στερούνται του επιδόματος μητρότητας , καίτοι οι ημέρες ασφάλισης τους αθροιστικά κατά το κρίσιμο ημερολογιακό έτος της ημερομηνίας τοκετού (ή κατά το προηγούμενο 15/μηνο) ξεπερνά κατά πολύ τις απαιτούμενες κατά περίπτωση ημέρες ημέρες ασφάλισης.
Για την αντιμετώπιση της στρέβλωσης αυτής που πλήττει χιλιάδες εργαζόμενες στον κλάδο επισιτισμού τουρισμού, προτείνεται η τροπολογία αυτή με την οποία προβλέπεται ότι όλοι οι πραγματικοί χρόνοι ασφάλισης που έχουν διανυθεί στους ενταχθέντες φορείς, κλάδους, τομείς ή λογαριασμούς συνυπολογίζονται ενιαία στον φορέα που επήλθε ο ασφαλιστικό κίνδυνος της μητρότητας για να συμπληρώσει η ασφαλισμένη τις ελάχιστες κατά περίπτωση προϋποθέσεις (120 στο πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ ή 100/75 στο πρώην ΤΑΞΥ) που απαιτούνται για την χορήγηση επιδόματος κυοφορίας και λοχείας.
Παράλληλα, με την προτεινόμενη τροπολογία γίνεται ένα σημαντικό βήμα στην κατεύθυνση της δρομολόγησης της αντιμετώπισης μιας έτερης αδικίας σε βάρος των εργαζομένων στον επισιτισμό – τουρισμό, αυτή της μη χορήγησης σε αυτές της Ειδικής Παροχής προστασίας μητρότητας του άρθρου 228 του π.δ. 80/2022 «Κώδικας Ατομικού Εργατικού Δικαίου» (Α’ 222), ακριβώς επειδή πολλές από αυτές δεν δικαιούνται το επίδομα κυοφορίας-λοχείας .
Ειδικότερα: σύμφωνα με το άρθρο 228 του π.δ. 80/2022,όπως ισχύει, και την Κοινή Υπουργική Απόφαση ΥΑ 39686/10-07-2024 (Β 4099) κάθε μητέρα – ασφαλισμένη στον e -ΕΦΚΑ, η οποία εργάζεται με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις ή ως έμμισθη δικηγόρος δικαιούται να λάβει ειδική άδεια προστασίας μητρότητας διάρκειας εννέα (9) μηνών, από τη ΔΥΠΑ, εφόσον : i) βρίσκεται σε ενεργή εργασιακή σχέση εξαρτημένης εργασίας (ή σε ενεργή σύμβαση έμμισθης εντολής) και β) έχει λάβει επιδότηση για κυοφορία και λοχεία από οποιοδήποτε ενταχθέντα στον e-ΕΦΚΑ Φορέα, Τομέα, Κλάδο ή Λογαριασμό ασφάλισης μισθωτών ή άλλο φορέα ασφάλισης ασθένειας μισθωτών. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ως άνω 9μηνης ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας, η ΔΥΠΑ υποχρεούται να καταβάλλει στην εργαζόμενη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως κάθε φορά αυτός καθορίζεται, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας, ενώ ταυτόχρονα ο χρόνος της 9μηνης ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στους κλάδους κύριας, επικουρικής σύνταξης και ασθένειας του e-ΕΦΚΑ.
Αθήνα, 24 Ιουλίου 2024
ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Άρθρο …
Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας με τίτλο: «Ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης» προστίθεται άρθρο ως εξής:
«Για τη συμπλήρωση του χρόνου της παρ. 1β΄ του άρθρου 35 του Καταστατικού του πρώην Ταμείου Ασφάλισης Ξενοδοχοϋπαλλήλων [(Υ.Α. 8820/1943 (Β 43) , όπως τροποποιήθηκε με την υπ’ αρ.70330/Ε.857/7-12-1960 (Β 505) και την υπ’ αρ.202751/6-7-1987 (Β 406)] καθώς και του χρόνου της παρ. 2 του άρθρου 148 του ν. 3655/2008 (Α 58), όπως ισχύει, συνυπολογίζεται κάθε πραγματικός χρόνος ασφάλισης διανυθείς σε ενταχθέντα στον e-ΕΦΚΑ φορέα, κλάδο, τομέα ή λογαριασμό Ασθένειας που χορηγεί επίδομα μητρότητας (κυοφορίας και λοχείας)».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr