Όταν ερωτήθηκε εάν θα υπάρξει τετ-α-τετ συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο κ. Κοντογεώργης, αφού ανέφερε πως δεν υπάρχει προγραμματισμένη συνάντηση των κ. Μητσοτάκη και Ερντογάν, πρόσθεσε ότι, αν στο περιθώριο υπάρξει κάποια συνάντηση, αυτό θα ανακοινωθεί επίσημα.
Από εκεί και πέρα, αυτή η Συνόδος έχει «έναν ιδιαίτερο συμβολισμό», σημείωσε και όχι μόνο λόγω της συμπλήρωσης 75 ετών από την ίδρυση του ΝΑΤΟ. Είναι, επιπλέον, «η πρώτη φορά που γίνεται με 32 συμμάχους», μετά και την πρόσφατη διεύρυνση και ενώ υπάρχουν «σημαντικές προκλήσεις», όπως είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία, όπως παρατήρησε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. Επίσης, υπάρχει το θέμα της συνεργασίας με την Αυστραλία και την Ιαπωνία, όπως και εκείνο της οικονομικής συνδρομής στις αμυντικές δαπάνες, σύμφωνα με τον ίδιο. Σε αυτό το σημείο υπενθύμισε την πρόσφατη πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Πολωνό ομόλογό του για την ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας, η οποία «θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους και θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ».
Στα ελληνοτουρκικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Κοντογεώργης δήλωσε πως είναι «προς το συμφέρον όλων να διατηρήσουμε αυτό που υπάρχει εδώ και έναν χρόνο περίπου». Και επιχειρηματολόγησε λέγοντας πως οι προκλήσεις στη γειτονιά μας και για το ΝΑΤΟ είναι σημαντικές. Ταυτόχρονα, δε, με τις διμερείς συναντήσεις με την Τουρκία το επόμενο διάστημα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ανέδειξε και το θέμα της επίσκεψης χιλιάδων Τούρκων επισκεπτών στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου.
Οι ελληνικές θέσεις έχουν γίνει κατανοητές στο ευρύτερο διεθνές περιβάλλον, τόνισε και συμπλήρωσε ότι ταυτόχρονα με το διπλωματικό οπλοστάσιο ενισχύεται η αποτρεπτική ικανότητα της χώρας. Εν κατακλείδι, «για λόγους οικονομικούς και όχι μόνον επιθυμούμε ειρήνη στην περιοχή», επεσήμανε.
Στο θέμα της ακρίβειας, «το πρόβλημα επιμένει, δεν εθελοτυφλούμε», αναγνώρισε εξ αρχής αναδεικνύοντας τον διττό, όπως είπε, άξονα της κυβερνητικής στρατηγικής. Ο πρώτος άξονας είναι «η επιδίωξη της σταθερής αύξησης των εισοδημάτων. Αυτό είναι δομικό, διαρθρωτικό». Εστιάζοντας, επίσης, στη δημοσιονομική σταθερότητα και τη διατηρήσιμη ανάπτυξη, διεμήνυσε πως «αυτό δεν σκοπεύουμε με κανένα τρόπο να το θυσιάσουμε και είναι βασικός πυλώνας της στρατηγικής μας».
Ο δεύτερος άξονας αφορά στην κυβερνητική πολιτική στην αγορά. Παρατηρείται μία «σταδιακή αποκλιμάκωση στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όχι με τους ρυθμούς που θα θέλαμε», υπογράμμισε με την ταυτόχρονη διαπίστωση ότι «ο ελεγκτικός μηχανισμός λειτουργεί πολύ καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν». Ειδικά για τις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ ανέφερε ότι είναι ένα πρόβλημα που επιμένει, αλλά και η κυβέρνηση, στο πλαίσιο του δικού της ρυθμιστικού ρόλου, παρεμβαίνει.
Στη συζήτηση περί μείωσης του ΦΠΑ, επικαλέστηκε το κρίσιμο, όπως το χαρακτήρισε, συγκριτικό ευρωπαϊκό παράδειγμα, για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι «το συγκεκριμένο μέτρο δεν λειτουργεί, δεν θα φθάσει στην τσέπη του καταναλωτή».
Ταυτόχρονα, υπάρχουν οι δημοσιονομικοί περιορισμοί, όπως παρατήρησε. «Δεν έχουμε δικαίωμα σε καμία περίπτωση να θυσιάσουμε ό,τι έχει πετύχει ο ελληνικός λαός τα τελευταία χρόνια, ύστερα από μια υπερδεκαετή κρίση να μπούμε πάλι σε δύσκολους ατραπούς. Κρατάμε σταθερά το τιμόνι στα βασικά οικονομικά μεγέθη», ήταν το μήνυμα που έστειλε, με την παράλληλη επισήμανση ότι στην περίπτωση του ΦΠΑ «θα πρέπει να βρεθούν ισοδύναμα, μιλάμε για σημαντικά ποσά».
Σε ένα άλλο θέμα της επικαιρότητας, αυτό της εξάρθρωσης κυκλώματος δημοτικών υπαλλήλων, ο κ. Κοντογεώργης έστειλε το μήνυμα «νομιμότητα παντού», επίσης «καμία ανοχή στα φαινόμενα διαφθοράς και ανομίας». Και, κάνοντας τον κυβερνητικό απολογισμό, υπενθύμισε ότι «από την αρχή της θητείας αυτής της κυβέρνησης δόθηκε μεγάλη έμφαση στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας». Συγχρόνως, υλοποιείται το Εθνικό Σχέδιο κατά της Διαφθοράς, σύμφωνα με τον ίδιο, ο οποίος τόνισε τον ρόλο που παίζουν οι μονάδες εσωτερικού ελέγχου στα υπουργεία κ.ά.
Εν κατακλείδι, «στα θέματα αυτά υπάρχει επιμονή», σημείωσε και επικαλέστηκε την πρόσφατη σχετική έκθεση του ΟΟΣΑ, που «δείχνει την πρόοδο που έχει καταγράψει η χώρα». «Σταθερή αποστολή μας είναι να μην υπάρχει καμία ανοχή στα φαινόμενα αυτά», διαβεβαίωσε.
Η συνέντευξη έκλεισε με τα εργασιακά και τον κ. Κοντογεώργη να δηλώνει πως «δεν θεσμοθετήθηκε στη χώρα μας 6ήμερη εργασία». Υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι «από τις πρώτες χώρες που θεσμοθέτησε τη δυνατότητα 4ήμερης εργασίας μαζί με άλλες χώρες στην Ευρώπη», ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ υποστήριξε ότι το 6ήμερο αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων.