Η GRECO αναγνωρίζει ότι έγιναν μερικά θετικά βήματα τα τελευταία χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της υιοθέτησης του νόμου για την καταπολέμηση της διαφθοράς, ο οποίος περιέχει μια σειρά από κανόνες που σχετίζονται με την ακεραιότητα. Η Γεωργία διαθέτει ένα αρκετά ολοκληρωμένο σύστημα για τη δήλωση περιουσιακών στοιχείων και οικονομικών συμφερόντων και αυτές οι δηλώσεις δημοσιοποιούνται στο διαδίκτυο.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αξιολόγησης το 2023, η Γεωργία βρισκόταν στη διαδικασία δημιουργίας νέων μηχανισμών διαχείρισης κινδύνου διαφθοράς και καταβάλλονταν προσπάθειες για την ενίσχυση των εσωτερικών μηχανισμών παρακολούθησης για την επιβολή του νόμου προκειμένου να αντιμετωπιστεί ιδιαίτερα το μείζον πρόβλημα της κακομεταχείρισης της αστυνομίας.
Στην έκθεσή της, η GRECO ζητά την υιοθέτηση μιας συγκεκριμένης στρατηγικής για την πρόληψη της διαφθοράς εντός της εκτελεστικής εξουσίας, καθώς δεν έχει αναπτυχθεί νέα εθνική στρατηγική και σχέδιο δράσης για την καταπολέμηση της διαφθοράς από το 2020. Δεν υπάρχει κώδικας συμπεριφοράς που να ισχύει ειδικά για άτομα με ανώτατα καθήκοντα. Θα πρέπει να αναπτυχθούν για αυτούς εκτελεστικές λειτουργίες και σαφείς οδηγίες για σύγκρουση συμφερόντων και άλλα θέματα ακεραιότητας.
Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι οι έλεγχοι ακεραιότητας λείπουν στη διαδικασία διορισμού για την αποφυγή κινδύνων σύγκρουσης συμφερόντων σε ανώτατα εκτελεστικά καθήκοντα. Οι κανονισμοί λόμπι είναι σε ισχύ, αλλά δεν εφαρμόζονται στην πράξη. Πρέπει να αναπτυχθεί μια προσέγγιση βάσει κινδύνου στη διαδικασία επιλογής των δηλώσεων περιουσιακών στοιχείων και οικονομικών συμφερόντων που πρέπει να παρακολουθούνται.
Η GRECO θεωρεί επίσης ότι απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι το νεοσύστατο Γραφείο Καταπολέμησης της Διαφθοράς μπορεί να εκπληρώσει επαρκώς τον ρόλο του, μεταξύ άλλων με την αναθεώρηση του νομικού του πλαισίου για τη διασφάλιση αυξημένης λειτουργικής ανεξαρτησίας και την παροχή επαρκών οικονομικών και ανθρώπινων πόρων.
Η GRECO συνιστά αύξηση της διαφάνειας όσον αφορά τον διορισμό συμβούλων στην κυβέρνηση, την εφαρμογή αυστηρότερων κανόνων για τα δώρα και άλλες παροχές, καθώς και τη θέσπιση γενικών κανόνων για τους περιορισμούς μετά την έξοδο από την υπηρεσία.
Επιπλέον, οι αρχές της Γεωργίας θα πρέπει να διασφαλίσουν την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητα των ποινικών ερευνών και διώξεων προσώπων με ανώτατα εκτελεστικά καθήκοντα που είναι ύποπτα ότι έχουν διαπράξει αδικήματα που σχετίζονται με τη διαφθορά.
Η GRECO σημειώνει επίσης ότι απαιτούνται περαιτέρω βήματα για να διασφαλιστεί η έγκαιρη πρόσβαση στις πληροφορίες και να ενισχυθεί η προληπτική διαφάνεια.
Όσον αφορά την επιβολή του νόμου (την Περιπολική, την Κεντρική Εγκληματική Αστυνομία και τη Συνοριακή Αστυνομία), η GRECO συνιστά τη θέσπιση επιχειρησιακής στρατηγικής κατά της διαφθοράς, σε συνδυασμό με σχέδια δράσης για τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου.
Η GRECO σημειώνει περαιτέρω την ανάγκη για υποχρεωτική και συνεχή εκπαίδευση ακεραιότητας για τους αστυνομικούς καθ' όλη τη διάρκεια της σταδιοδρομίας τους, ότι ο Κώδικας Αστυνομικής Δεοντολογίας απαιτεί ενημέρωση και ότι θα πρέπει να καθιερωθεί μια διαδικασία για τους αστυνομικούς να αναζητούν εμπιστευτικές συμβουλές για θέματα δεοντολογίας και ακεραιότητας. Τέλος, πρέπει να υιοθετηθούν και να εφαρμοστούν στην αστυνομία μέτρα προστασίας των πληροφοριοδοτών. Η εφαρμογή των συστάσεων που απευθύνονται στη Γεωργία θα αξιολογηθεί από την GRECO το 2025 μέσω της διαδικασίας συμμόρφωσής της.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr