Ιδιαίτερα ο Αντώνης Σαμαράς αποφάσισε να έρθει σε ευθεία σύγκρουση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο δεν άφησε σε χλωρό κλαρί. Αυτή τη φορά δεν περιορίστηκε στο ζήτημα του γάμου των ομοφύλων, αλλά άνοιξε πολύ τη βεντάλια της κριτικής του.
Μίλησε για "καρπαζιές" στα εθνικά θέματα, ενώ και για την οικονομική πολιτική άφησε αιχμές για ολιγοπώλια και καρτέλ. Τάχθηκε δε υπέρ της μείωσης του ΦΠΑ που το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει οσυιαστικά αποκλείσει.
Επιπλέον, ειρωνεύτηκε τους "αλάνθαστους" εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς και έκανε λόγο για μετάλλαξη και όχι διεύρυνση της ΝΔ. Αμφισβήτησε επίσης το σύνθημα Μητσοτάκη πως η ΝΔ δεν κοιτάει δεξιά ή αριστερά αλλά μόνο μπροστά. Ζήτησε στροφή προς τα δεξιά και άφησε να εννοηθεί πως θα συνεχίσει την κριτική όσο η κυβέρνηση δεν αλλάζει ρότα.
Επικριτικός, αλλά σε πολύ πιο ήπιους τόνους ήταν στην ομιλία του ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος στάθηκε βασικά στα εθνικά θέματα. Έκανε βέβαια λόγο για λάθος ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος και επέκρινε το γεγονός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης στηρίζει μία δεύτερη θητεία της Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν στην ηγεσία της Κομισιόν.
Όσο για τα ελληνοτουρκικά έκανε λόγο για επικίνδυνες υποχωρήσεις: Εξήγησε πως «υφέρπει ο κίνδυνος, στο όνομα της ύφεσης, των χαμηλών τόνων και των ήρεμων νερών, να δημιουργείται σταδιακά η εντύπωση της αποδοχής της διευρυνόμενης τουρκικής ατζέντας και διεκδικήσεων, άρα βήμα-βήμα της δημιουργίας προηγούμενου. Με άλλα λόγια η δια της διαχρονικής διολίσθησης έκπτωση πάγιων εθνικών θέσεων που εδράζονται στέρεα επί του Διεθνούς Δικαίου.
Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται διαρκής εγρήγορση και ετοιμότητα, καθαρές απαντήσεις μη επιδεχόμενες παρερμηνεία, πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική συνεχούς αναζήτησης ερεισμάτων στον διεθνή χώρο και βέβαια ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και αποτρεπτική ικανότητα. Πάνω απ όλα όμως επιβάλλει εθνική ομοψυχία και υψηλό εθνικό φρόνημα από όλους μας», είπε.
Να σημειωθεί, πάντως, πως και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί άφησαν να εννοηθεί πως παρότι δεν συμφωνούν σε όλα, έχουν κοινή γραμμή στα εθνικά θέματα και στο πώς βλέπουν την πορεία της Ευρώπης. Επανέλαβαν και οι δύο πολλές φορές ότι είναι συνοδοιπόροι στη ΝΔ από τη δεκαετία του '70.
Ουδέν σχόλιο Μητσοτάκη, ο λόγος στην Ντόρα
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης την ώρα των ομιλιών των πρώην πρωθυπουργών επέλεξε (όχι τυχαία) να πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Λαϊκό Νοσοκομείο, ενώ λίγο αργότερα από το Μαξίμου σημείωσαν πως δεν σχολιάζουν τοποθετήσεις πρώην πρωθυπουργών.
Το ρόλο σχολιαστή, όμως, ανέλαβε το πρωί της Τρίτης η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία ειρωνεύτηκε τον Αντώνη Σαμαρά. Τόνισε πως όσα λέει είναι ξεπερασμένα και πως ουσιαστικά εκφράζει μία προσωπική πικρία "επειδή δεν τον παίζουν".
Σε κάθε περίπτωση πάντως, Σαμαράς και Καραμανλής έχουν ακόμη σημαντικά ερείσματα εντός της ΝΔ, επηρεάζουν πολλούς βουλευτές και δεν είναι τυχαίο ότι καταχειροκροτήθηκαν στην εκδήλωση στο Πολεμικό Μουσείο. Έτσι, η ΝΔ ακολουθεί ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ στην μετεκλογική εσωστρέφεια, με το Μαξίμου, πάντως σε πρώτη φάση να αποφεύγει να ρίξει λάδι στη φωτιά.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr