Αντίστοιχα, οι ίδιες πηγές, επισημαίνουν πως συνολικά τρία στελέχη της κυβέρνησης θα προέρχονται πλέον από τη Θεσσαλία, με τα δύο να είναι στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
«Επισημαίνεται ότι αλλαγές δεν υπάρχουν σε υπουργεία, όπως το Υγείας, το Δικαιοσύνης και το Περιβάλλοντος και το Ενέργειας όπου έχουν δρομολογηθεί μεγάλες μεταρρυθμίσεις», προσθέτουν επίσης κυβερνητικά στελέχη.
Αμετακίνητοι
Με βάση τα παραπάνω, ο Πρωθυπουργός κρίνει ως επιτυχημένη την πορεία των υπουργών όπου δεν υπήρξαν αλλαγές.
Αξίζει, λοιπόν, να αναφέρουμε πως σταθεροί στην κυβέρνηση παραμένουν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης και ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Δένδιας. Στους αμετακίνητους είναι επίσης ο Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης και ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης. Στο Παιδείας παραμένει ο Κυριάκος Πιερρακάκης.
Σταθερός και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, όπως και ο έτερος ΠΑΣΟΚογενής Γιώργος Φλωρίδης στο υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ο Βασίλης Κικίλιας επίσης παραμένει στο Πολιτικής Προστασίας καθώς τρέχει ο αντιπυρικός σχεδιασμός.
Οι αλλαγές
Μία από τις βασικές αλλαγές που αποφάσισε στον ανασχηματισμό ο Πρωθυπουργός είναι η αντικατάσταση της Νίκης Κεραμέως με τον Θοδωρή Λιβάνιο στο υπουργείο Εσωτερικών. Η κα. Κεραμέως βέβαια δεν έμεινε εκτός κυβέρνησης, αλλά ορκίστηκε σήμερα ως υπουργός Εργασίας.
Αντίστοιχα, ο Βασίλης Σπανάκης, από υφυπουργός Εργασίας είναι ο νέος υφυπουργός Εσωτερικών.
Στο υπουργείο Οικονομικών, τη θέση του υφυπουργού, Χάρη Θεοχάρη ο οποίος μένει εκτός κυβέρνησης αναλαμβάνει ο μέχρι πρότινος υφυπουργός Πολιτισμού, Χρίστος Δήμας.
Νέες προσθήκες και επιστροφές
Τα νέα πρόσωπα της κυβέρνησης, που έλειπαν δηλαδή από την προηγούμενή της σύνθεση είναι τελικά πάνω από 10. Κάποιοι από αυτούς βέβαια ήταν υπουργοί και στην πρώτη θητεία Μητσοτάκη.
Ενδεικτικά., ο Νίκος Παναγιωτόπουλος επιστρέφει ως υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, έχοντας στο παρελθόν διατελέσει υπουργός Εθνικής Άμυνας.Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αποφάσισε πως χωρίς υπουργείο θα μείνουν οι Κώστας Σκρέκας, Λευτέρης Αυγενάκης, Δημήτρης Καιρίδης και Δόμνα Μιχαηλίδου.
Πρόκειται για επιλογές που έχουν ασφαλώς το συμβολισμό τους, καθώς συνδέονται με υπουργεία που σχετίζονται -όπως κρίνει το Μαξίμου- με την κυβερνητική φθορά της ΝΔ.
Το υπουργείο Ανάπτυξης είναι το υπουργείο που σχετίζεται πιο άμεσα από όλα τα άλλα με την ακρίβεια. Έτσι, ο Κώστας Σκρέκας κρίθηκε πως πρέπει να αντικατασταθεί με τον Τάκη Θεοδωρικάκο, ώστε να περάσει το μήνυμα για ένα νέο ξεκίνημα με πρώτο μέλημα την πτώση των τιμών.
Το αγροτικό επίσης "πόνεσε" την κυβέρνηση και ο Λευτέρης Αυγενάκης "πλήρωσε το μάρμαρο". Στη θέση του ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας, με καταγωγή από τη Θεσσαλία. Έχει κι αυτό την αξία του.
Ο Δημήτρης Καιρίδης παραήταν "Ευρωπαίος" για μία δεξιά κυβέρνηση που διαχειρίζεται το μεταναστευτικό. Οι συμφωνίες για μονιμοποίηση μεταναστών, αν και ομολογουμένως προς τη σωστή κατεύθυνση, είχαν μερίδιο στην εκλογική φθορά της ΝΔ. Κρίθηκε, λοιπόν, πως ο πρώην υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, είναι καταλληλότερος για τη θέση στην παρούσα συγκυρία.
Εκτός κυβέρνησης μένει για πρώτη φορά και η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία ουσιαστικά χάνει τη θέση της από την καραμπόλα της αλλαγής της Νίκης Κεραμέως στο υπουργείο Εσωτερικών.
Αξιοσημείωτη επίσης η αλλαγή του υφυπουργού, Χάρη Θεοχάρη, από τον Χρίστο Δήμα στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας. Η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών δεν ήταν επίσης ιδιαίτερα δημοφιλής και μία αλλαγή έστω σε πρόσωπο υφυπουργού κρίθηκε επιβεβλημένη. Επίσης και ο κακός σχεδιασμός στη διασύνδεση ταμειακών - POS έπαιξε ρόλο σε αυτή την απόφαση.
Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr