“Μιας και εδώ παρουσιάζουμε έναν πύργο και μιλάμε για τη δυνατότητα των πόλεων να ψηλώσουν, το έργο αυτό σχεδιάστηκε μαζί με τον Πύργο των Αθηνών πριν από 50 και πλέον χρόνια. Οι ανάγκες των πόλεων αλλάζουν και οι επιταγές για απελευθέρωση χώρου, για περισσότερο πράσινο, γίνονται ολοένα και πιο έντονες. Και πιστεύω ότι συνολικά θα πρέπει να ξεπεράσουμε μια σχετική «πολεοδομική υψοφοβία» την οποία έχουμε στο πώς σχεδιάζουμε τις πόλεις του μέλλοντος. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα ξεφυτρώνουν παντού ψηλά κτίρια. Νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο είναι αρκετά προφανές και η κυβέρνηση αυτή έχει αποδείξει ότι όταν πρέπει να βάλει περιορισμούς στα ύψη των κτιρίων που να συνάδουν με το γενικό, θα έλεγα, οικιστικό αποτύπωμα συγκεκριμένων περιοχών, είναι διατεθειμένη να το κάνει” τόνισε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε:
“Όμως, χτίζονται και άλλα και θα χτιστούν και άλλα ψηλά κτίρια στην πατρίδα μας και νομίζω ότι η αντιμετώπιση της ανάπτυξης των πόλεων αξιοποιώντας τη δυνατότητα που το ύψος μάς δίνει, όπως οραματίστηκαν κάποιοι παλαιότεροι από εμάς, είναι σίγουρα κάτι το οποίο πρέπει πια να εξεταστεί με περισσότερο θάρρος” ανέφερε ο Πρωθυπουργός στέλνοντας το μήνυμα με φόντο τον Πύργο του Πειραιά, που με βάση τον επικεφαλής της Κοινοπραξίας Dimand – EBRD – Prodea που ανέπτυξε τον ουρανοξύστη και έχει την εκμετάλλευση του έργου έπειτα από παραχώρηση για 99 χρόνια από τον Δήμο Πειραιά, κο Δημ. Ανδριόπουλος, θα καταναλώνει ενέργεια για να φωτιστεί τη νύχατ, ίση με την ενέργεια που καταναλώνουν δύο οικιακά κλιματιστικά. Στον περιβάλλοντα, μάλιστα, χώρο θα γίνουν φυτεύσεις σε 1.000 τ.μ., ενώ στην τοποθέτηση των πάνελ στην πρόσοψη του κτιρίου έγινε σε πολύ μεγάλο βαθμό ανακύκλωση και επανάχρηση της παλιάς γυάλινης πρόσοψης, ενώ τα νέα τελάρα διαθέτουν σκίαστρα, και είναι ενεργειακής κλάσης Α++.
Τα ύψη και η κόντρα
Με δεδομένα τα επιτευγμάτα αυτά ενός άλλοτε "κουφαριού" αλλά πλέον κουμπωμένου στο κοινωνικό συνειδέναι της πόλης αν όχι της χώρας, ο Πύργος, που πήρε τα χρόνια της χούντας τη θέση του ιστορικού "Ρολογιού" αποτελεί, σήμερα, ένα παράδειγμα καλών πρακτικών. Ωστόσο η συζήτηση στις γειτονιές έχει φουντώσει και ειδικά σε περιοχές, όπως η Κηφισιά, η Βούλα κτλ. για τα ύψη των κτιρίων. Να σημειωθεί ότι το Τμήμα Αναστολών του ΣτΕ πριν λίγες μέρες, έκανε δεκτή προσφυγή του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και θεωρώντας νόμιμη την απευθείας εντολή του δημάρχου στην πολεοδομία του, μέχρι να κριθεί η υπόθεση από την Ολομέλεια. Μάλιστα σύμφωνα με το σκεπτικό του ΣτΕ, σε αντίθετη περίπτωση θα δημιουργούνταν τετελεσμένα. Η απόφαση θεωρείται ότι κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση με αυτή που κινείται το υπουργείο Περιβάλλοντος, που αρνήθηκε να αναστείλει τις συγκεκριμένες διατάξεις μέχρι να κριθεί οριστικά η υπόθεση. Σύμφωνα με την απόφαση, την οποία υπογράφει η πρόεδρος του Ε΄ Τμήματος Μαργαρίτα Γκορτζολίδου, “στην υπηρεσία δόμησης του δήμου συνεχίζουν να κατατίθενται αιτήσεις για την έκδοση οικοδομικής άδειας με τις οποίες ορισμένοι από τους ενδιαφερομένους ζητούν την εφαρμογή των πολεοδομικών προσαυξήσεων του ΝΟΚ (κινήτρων), παρά το ότι υφίσταται το ενδεχόμενο να κριθούν οι διατάξεις αυτές αντίθετες στο Σύνταγμα, γεγονός που θα έχει σοβαρές και ανεπανόρθωτες συνέπειες για το οικιστικό περιβάλλον της περιοχής του αιτούντος δήμου.”
Μετά, όμως, την αντιπαράθεση που ξέσπασε, από τις αποφάσεις του Ε΄ τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας σχετικά με τα μπόνους του οικοδομικού κανονισμού και τις αντιδράσεις που υπήρξαν από εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, ως προς την εφαρμογή τους, το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε σε τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου με διατάξεις μεταβατικού χαρακτήρα που θα ισχύσουν μέχρι την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού.
Τροπολογία
Έτσι, κλιμακωτό και σε συνάρτηση με τον συντελεστή δόμησης θα είναι το «μπόνους» στο ύψος των κτιρίων, όπως προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε νομοσχέδιο της αρμοδιότητάς του, στη Βουλή τον περασμένο μήνα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην τροπολογία:
- Στις περιοχές με συντελεστή δόμησης έως 0,8 το επιπλέον ύψος δεν θα μπορεί να είναι περισσότερο από 2 μέτρα (δηλαδή το κτίριο να κερδίσει περίπου έναν όροφο επιπλέον από τα άλλα στην περιοχή).
- Στις περιοχές με συντελεστή μεγαλύτερο από 0,8 και έως 1,6 το επιπλέον ύψος δεν θα μπορεί να είναι περισσότερο από 2,5 μέτρα.
- Στις περιοχές με συντελεστή δόμησης μεγαλύτερο από 1,6 το ανώτατο επιπλέον ύψος που θα μπορεί να κερδίσει ένα κτίριο σε σχέση με τα υπόλοιπα στην ίδια περιοχή είναι επιπλέον 3 μέτρα.
Σε ό,τι αφορά οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν πριν την 1η Μαΐου 2024 με χρήση κινήτρων για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής σε πυκνοδομημένες και αστικές περιοχές, εκτελούνται όπως εκδόθηκαν και αναθεωρούνται, δυνάμει των ισχύοντων κατά την έκδοση τους διατάξεων.
Επίσης:
- Με την παρ. 2 επεκτείνεται το περιεχόμενο της εξουσιοδοτικής διάταξης της παρ. 3 του άρθρου 18 του ΝΟΚ προκειμένου να συμπεριλάβει και στοιχεία αναφορικά με τους ελέγχους και τις κυρώσεις που σχετίζονται με την κατασκευή φυτεμένων επιφανειών στα δώματα, ούτως ώστε να διασφαλιστεί η εν τοις πράγμασι κατασκευή και διατήρηση αυτών.
- Με την παρ. 3 θεσμοθετείται ο επαναληπτικός έλεγχος για τις περιπτώσεις οικοδομικών αδειών κτιρίων σχεδόν μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, βάσει του άρθρου 25 ΝΟΚ, καθώς και δημιουργίας φυτεμένων επιφανειών.
- Τέλος, με την παρ. 4 καθορίζεται, για λόγους επείγοντος, διαδικασία άμεσης ανάθεσης εκπόνησης «Μελέτης αξιολόγησης της εφαρμογής των κινήτρων για την περιβαλλοντική αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής σε πυκνοδομημένες και αστικές περιοχές» και η δυνατότητα χρηματοδότησης αυτής από το Πράσινο Ταμείο.
Ο Πύργος
Στο μεταξύ για σημαντική στιγμή για τον Πειραιά με αιχμή τον Πύργο έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός. “Η ολοκλήρωση ενός εμβληματικού έργου το οποίο το οραματίστηκαν πρώτα κάποιοι πριν από 50 και πλέον χρόνια. Και θα έλεγα ότι αυτό το έργο το οποίο βλέπουμε σήμερα, είναι με τον τρόπο του το σύμβολο μιας πόλης που αλλάζει, αλλά και το σύμβολο μιας χώρας που προχωρά με αυτοπεποίθηση στο μέλλον. Το έργο αυτό έγινε πράξη χάρη στην οραματική διάθεση του δήμου αλλά και αυτών που το ανέπτυξαν και πήραν το επιχειρηματικό ρίσκο σε μια συγκυρία όπου η χώρα έβγαινε από μια μεγάλη κρίση” τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια του Πύργου Πειραιά, σημειώνοντας ότι μετά τον θρίαμβο του Ολυμπιακού και την κατάκτηση του Conference League, ακολουθεί μια ακόμα πολύ σημαντική στιγμή για το πρώτο λιμάνι της χώρας.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, έκνε λόγο για ιστορική μέρα συμπληρώνοντας πως τα εγκαίνια άργησαν 50 χρόνια. «Η αξιοποίηση του πύργου είναι ένα από τα σπουδαιότερα επιτεύγματα και σήμερα είναι εδώ όσοι είδαν την προοπτική του», επεσήμανε. Το κτίριο αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου Πειραιά εκτός από ένα μικρό ποσοστό 33 τοις χιλίοις, το οποίο ανήκει στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, κάτι που δεν γνωρίζει σχεδόν κανένας, όπως είπε ο κος Ανδριόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της Dimand.
Οι νέοι ένοικοι
Όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο κος Δημήτρης Ανδριόπουλος, τους τελευταίους τέσσερις μήνες έκλεισαν οι συμφωνίες για την εκμίσθωση των τελευταίων 8 κενών ορόφων του ακινήτου. «Ενώ ενοικιάστηκε το 60% των χώρων το πρώτο διάστημα, οι τελευταίοι 8 όροφοι ενοικιάστηκαν τους τελευταίους τέσσερις μήνες, αποδεικνύοντας πόσο επηρεάζουν οι αστικοί μύθοι την πορεία ενός έργου», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά τους γραφειακούς χώρους, με βάση πληροφορίες. πέρα από την εταιρεία Dialectica, που δραστηριοποιείται στην αγορά του knowledge brokering και αποτελεί το μεγαλύτερο ένοικο "απλωμένο" σε 6 από τους 22 ορόφους του κτιρίου (από τον 9ο έως και τον 14ο), συνολικής μικτής επιφάνειας περίπου 6.210 τ.μ., θέση πήραν η V Group, η εταρεία διαχείρισης αποβλήτων του Βύρωνα Βασιλειάδη στον 22ο όροφο.Επόσης έχουν συναφθεί μισθωτήρια συμβόλαια με ακόμη 4 επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων και η ασφαλιστική εταιρεία North Stadard. Σχετικά με τους εμπορικούς χώρους του κτιρίου, τις προηγούμενες μέρες έκανε ντεμπούτο στην ελληνική αγορά το Zara flagship store των 5.000 τ.μ., με τη χώρα μας να μπαίνει στη λίστα των ρεκόρ, καθώς πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο κατάστημα της μάρκας διεθνώς. Είχε προηγηθεί η βρετανική αλυσίδα αθλητικών ειδών JD Sports, που άνοιξε κατάστημα συνολικής επιφάνειας 1.200 τ.μ. στο ισόγειο και σε τμήμα του πρώτου ορόφου, ενώ έχουν κλείσει θέση η αλυσίδα γυμναστηρίων Athlesis και στον 3ο όροφο σε χώρο 700 τ.μ. θα λειτουργήσει καφέ και εστιατόριο της Nice n’ Easy.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr