Ναι. Κάποια από τα αιτήματα του αγροτικού κόσμου της Ευρωπαϊκής Ένωσης παραμένουν ανικανοποίητα. Και, επίσης ναι: κατά κάπως παράδοξο τρόπο, ούτε οι περιβαλλοντικές οργανώσεις αισθάνονται απόλυτα ευτυχείς από το νέο καθεστώς.
Όμως η γυμνή αλήθεια για όποιον κοιτάζει τη μεγάλη εικόνα, είναι ότι η αναδιαμορφωμένη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική που εγκρίθηκε πριν από λίγες μέρες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και τίθεται σε ισχύ από το τέλος Μαΐου, όντως επιχειρεί φιλότιμα να πετύχει το καλύτερο δυνατόν, συμβιβάζοντας αντίρροπες επιδιώξεις.
Και, σε κάθε περίπτωση, φέρνει όντως σημαντική πρόοδο σε σχέση με τις αρχικές της προβλέψεις της, που έμοιαζαν -κατά τα συνήθη- να μη λαμβάνουν υπ’ όψιν τους τις ανάγκες του αγροκτηνοτροφικού κόσμου της Ένωσης όπως αυτές ανέκυψαν μετά από την πανδημία, την ενεργειακή κρίση, τον πληθωρισμό, το ακριβό χρήμα και τις ειδικές συνθήκες που έχει διαμορφώσει στον κλάδο ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία.
Έξι από τις προτάσεις της Ελλάδας ενσωματώθηκαν στη νέα ΚΑΠ
Στη νέα ΚΑΠ έχουν ενσωματωθεί αρκετές -έξι, συγκεκριμένα- από τις καίριες ελληνικές προτάσεις στη διαβούλευση για την αναθεώρηση, αλλά και προτάσεις που αποτέλεσαν διεκδικητικό πυρήνα των αγροτικών κινητοποιήσεων των τελευταίων μηνών. Γενικότερα, τη διέπει πνεύμα ρεαλιστικό και προσαρμοσμένο στη ζώσα και ισχύουσα -και όχι σε κάποια ευκταία ίσως, αλλά ουτοπική ως προς το χρονοδιάγραμμα και τις δυνατότητες υλοποίησής της, πραγματικότητα.
Σε συνδυασμό με τα πολλά και σημαντικά μέτρα ενίσχυσης της πρωτογενούς παραγωγής που έχει ήδη πάρει σε εθνικό επίπεδο η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η νέα ΚΑΠ επιτρέπει χαμόγελο αισιοδοξίας στον ελληνικό αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο, ο οποίος είναι αλήθεια ότι δοκιμάζεται σε βαθμό δυσανάλογο με την τεράστια σημασία του έργου που επιτελεί.
Οι ειδικότερες προβλέψεις της έχουν μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά ανήκουν σε άλλο σημείωμα. Εν όψει Ευρωεκλογών σε λίγες μέρες, στο παρόν αξίζει να σταθούμε κυρίως σε δύο άλλα σημεία γύρω απ’ αυτήν.
Αυτοκριτική και θέληση για αυτοβελτίωση το πρώτο θετικό μήνυμα
Το πρώτο το αναφέραμε συνοπτικά και πιο πάνω. Είναι το γεγονός ότι με τη νέα ΚΑΠ η Ένωση, επιτέλους, δείχνει να εγκαταλείπει την παρωπιδική προσκόλλησή της στη δογματική αυθεντία των “σοφών” της, που απ’ το γραφείο τους σχεδιάζουν με πλατιές πινελιές “επί χάρτου” και να ενστερνίζεται τις λεπτομέρειες που, με λεπτές πινελιές, αναδεικνύουν ως αναγκαίες “επί του πεδίου” οι άμεσοι αποδέκτες των αποφάσεών της.
Είναι ένα πολύ ευχάριστο και αισιόδοξο δείγμα διάθεσης για αυτοκριτική και θέλησης για αυτοβελτίωση. Αλλά θα πρέπει να μην παραμείνει απλό δείγμα. Το νέο Ευρωκοινοβούλιο θα πρέπει να προσπαθήσει πολύ ώστε τέτοιου είδους νοοτροπία να αρχίζει να διαπνέει το σύνολο των νομοθετικών πρωτοβουλιών της Ε.Ε.
Η απαίτηση για διευρυμένη δημοκρατία, διαφάνεια και λογοδοσία είναι, άλλωστε, καθολική, όπως καθολική είναι και η αναγκαιότητα της ουσιαστικής αντιπροσώπευσης των ευρωπαϊκών λαών στις Βρυξέλλες.
Όταν θέλει -και πρέπει- μπορεί να λειτουργεί και γρήγορα...
Το δεύτερο πολύ ενδιαφέρον σημείο γύρω από τη νέα ΚΑΠ, τώρα, είναι ο χρόνος-ρεκόρ μέσα στον οποίο έγινε η παραδοχή ότι το αρχικό σχέδιο ήταν αν μη τι άλλο ελλιπές, στη συνέχεια ολοκληρώθηκε η διαβούλευση για την αναθεώρησή του και, τέλος, έφτασε να εγκριθεί από το Συμβούλιο.
Είναι μια από τις σπάνιες φορές που οι Βρυξέλλες δαμάζουν πρακτικώς άμεσα το εσωτερικό “τέρας” της γραφειοκρατίας τους, δείχνουν τόσο γρήγορα αντανακλαστικά και εκτιμούν με ορθό πολιτικό και κοινωνικό κριτήριο όχι μόνον τα επιμέρους εθνικά αιτήματα των χωρών-μελών της Ε.Ε., αλλά, κυρίως, όπως προαναφέραμε, τα αιτήματα των άμεσα ενδιαφερομένων, των άμεσα ωφελούμενων ή όχι από τις μεγάλες κεντρικές πολιτικές.
Οι αγροτικές κινητοποιήσεις ήταν, πράγματι, πολύ έντονες τους τελευταίους μήνες. Ωστόσο, έντονες ή και πολύ έντονες κινητοποιήσεις έχουν υπάρξει ξανά και για αγροτικά θέματα και για άλλα, χωρίς, όμως, να επηρεάσουν στο παραμικρό το μακρόσυρτο, ράθυμο βηματισμό έως τη λήψη αποφάσεων που έμοιαζαν να ακολουθούν μια ατζέντα ξεκομμένη από την καθημερινότητα των πολιτών και αδιάφορη για το πώς θα καταφέρουν εκείνοι να ανταποκριθούν σ’ αυτές.
Κάτι άλλο έχει παίξει ρόλο.
Αλλαγές στο πνεύμα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης
Κατά τη γνώμη μου, λοιπόν, δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι αυτή η αλλαγή στάσης -σε τρόπο και χρόνο δράσης, αλλά και σε ουσία περιεχομένου- έρχεται λίγο μετά από την ανακοίνωση των συμπερασμάτων της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης.
Συμπεράσματα που, σε επιτακτικό τόνο, υπογράμμισαν αυτήν ακριβώς την ανάγκη. Να είναι η παραγωγή πολιτικής των Βρυξελλών όχι μόνον γρήγορη, ευθεία και απαλλαγμένη από την ατέλειωτη γραφειοκρατία, αλλά και άρρηκτα συνδεδεμένη με τις πραγματικές επιθυμίες, τα προβλήματα και τις ανάγκες των πολιτών και να μη συμβαίνει το αντίστροφο:
Να πρέπει δηλαδή οι πολίτες, μπορούν δε μπορούν και αντέχουν ή όχι, να συμμορφώνονται με μη πραγματιστικά, δυσβάσταχτα, ενίοτε δε και άδικα και πρακτικώς ανεφάρμοστα νομοθετήματα. Που επιπλέον, κατά κανόνα έρχονται σε άκαιρες στιγμές και διορθώνονται -εάν διορθωθούν κιόλας- με πολύ μεγάλη καθυστέρηση.
Η ενδυνάμωση των πολιτών και η Τοπική Αυτοδιοίκηση
Η γνώμη μου για το πώς αυτό μπορεί να συμβεί εύκολα και αποτελεσματικά είναι επίσης εκπεφρασμένη: με την αναβάθμιση σε μεγάλο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όχι μόνο σε πρακτικό επίπεδο, πόρων και στελέχωσης, αλλά και σε επίπεδο ρόλου και εκπροσώπησης στα ευρωπαϊκά όργανα.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι ο πλέον κατάλληλος θεσμός για να διοργανώσει και να διεκπεραιώσει τον απαραίτητο κοινωνικό διάλογο που θα καταγράψει αντιπροσωπευτικά τον παλμό των πολιτών και θα φέρει εν τέλει τη φωνή τους δυνατή και καθαρή στο Ευρωκοινοβούλιο και όπου αλλού πρέπει στις Βρυξέλλες.
Αυτό που αποκαλώ “ατζέντα των πολιτών” ή και “ποτέ ξανά πολιτικές χωρίς τους πολίτες” πρέπει, κυρίως μέσω μιας αναβαθμισμένης σε όλα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να προωθηθεί με τολμηρή και τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία στο νέο Ευρωκοινοβούλιο. Κι αυτό αποτελεί κεντρική προτεραιότητά μου, εφόσον οι ψηφοφόροι με τιμήσουν με τον σταυρό τους στις 9 Ιουνίου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr