Αυτό τόνισε η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, τόσο ο υφυπουργός, Παναγιώτης Τσακλόγλου, όσο και ο γενικός γραμματέας, Νίκος Μηλαπίδης, ενημερώνοντας τα μέλη της Επιτροπής Παρακολούθησης του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης για τους βασικούς άξονες των προτεραιοτήτων τους για ένα εξορθολογιστικό, βιώσιμο και δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα.
Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακλόγου, «στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουν ενταχθεί έργα ύψους 35 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι ήδη σε εξέλιξη για τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου ψηφιακού συστήματος με τη διασύνδεση 88 διαφορετικών βάσεων δεδομένων, που είναι ένα έργο πραγματικά εμβληματικό».
Έμφαση έδωσε «στην ενίσχυση σταθερότητας του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης που μέχρι πρόσφατα ήταν αποκλειστικά διανεμητικό σύστημα και σταδιακά γίνεται κεφαλαιοποιητικό». Ως δεύτερο μεγάλο άξονα χαρακτήρισε «τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος και την ενθάρρυνση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας», σημειώνοντας ότι το πιο σημαντικό μέτρο είναι η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4,4% ποσοστιαίες μονάδες», ενώ ως σημαντικές προτεραιότητες του Υπουργείου Εργασίας, ο κ. Τσακλόγλου ανέφερε την ενίσχυση της απασχόλησης και προσφοράς εργασίας -κυρίως του γυναικείου εργατικού δυναμικού- την ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων με δίκαιο και δημοσιονομικά βιώσιμο τρόπο, καθώς και την στήριξη των ατόμων με αναπηρία.
Έμφαση στην ολοκλήρωση του ψηφιακού ασφαλιστικού ιστορικού της χώρας, έδωσε από την πλευρά του και ο κ. Μηλαπίδης, τονίζοντας ότι «είναι μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση που γίνεται στον ΕΦΚΑ, η οποία θα βοηθήσει στην γρήγορη απονομή των συντάξεων».
«Ο ΕΦΚΑ βελτιώνεται συνεχώς και έχει μετατραπεί σε ένα σύγχρονο ασφαλιστικό οργανισμό. Αυτή τη στιγμή έχει πάνω από 2 εκατ. συνταξιούχους και λειτουργεί ως βασικός πυλώνας του κοινωνικού κράτους και είναι βασική προτεραιότητα του Υπουργείου Εργασίας η προώθηση κάθε λύσης που βελτιώνει τη λειτουργία του. Η είδηση είναι ότι ο ΕΦΚΑ πλέον παράγει συντάξεις και όχι καθυστερήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μηλαπίδης και συμπλήρωσε:
«Ο μέσος χρόνος έκδοσης νέων συντάξεων είναι πλέον στους δύο μήνες όταν το 2019 ήταν 18 μήνες. Εκδίδονται σήμερα πάνω από 1.250 την ημέρα έναντι 500 το 2019. Επίσης έχει εκκαθαριστεί το 95% του συνόλου των εκκρεμών συντάξεων που αφορούσαν τα έτη 2021-2022 και 2023 και έχουν ενοποιηθεί και απλοποιηθεί κανόνες, δημιουργήθηκαν διαδικασίες fast track και έχει ψηφιοποιηθεί το σύνολο των νέων αιτήσεων συνταξιοδότησης. Η φωτογραφία της στιγμής για τις εκκρεμότητες, με αναφορά τον μήνα Μάρτιο, σε ό,τι αφορά στις κύριες συντάξεις είμαστε στις 21.000, στις επικουρικές στις 26.000, στα εφάπαξ είναι στις 9.300 και οι διεθνείς συντάξεις είναι στις 18.000».
Ακόμα, ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας στάθηκε ιδιαίτερα στην στελέχωση των ΚΕΠΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Από 1η Μαΐου του 2024 είναι στον αέρα η προκήρυξη για την πρόσληψη νέων γιατρών στα Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας, στα οποία από το 2022 έγινε μια μεγάλη τομή με την ψηφιοποίηση τους με μία ηλεκτρονική αίτηση που οδηγεί σε ενιαία γνωμάτευση από την Υγειονομική Επιτροπή και ο πολίτης μπορεί με αυτήν να αιτηθεί συνταξιοδοτικό ή άλλου είδους επίδομα με γρήγορες διαδικασίες.
Αυτή τη στιγμή στα ΚΕΠΑ υπηρετούν 500 γιατροί, για τους οποίους εξασφαλίσαμε πόρους και αυξήσαμε τις αμοιβές τους ενώ βγάλαμε και μία προκήρυξη, -την πρώτη από το 2011- στην οποία αυξήθηκαν οι ειδικότητες των γιατρών και μπορούμε πλέον να φτάσουμε τους 1.200.
Σήμερα, η μέση επίσκεψη στα ΚΕΠΑ ο χρόνος ανταπόκρισης είναι γύρω στους 2 μήνες ενώ στις κατ' οίκων αξιολογήσεις και επισκέψεις μπορεί να ξεπερνά τους 4 μήνες και πιστεύουμε ότι με τα κίνητρα που δίνονται οι γιατροί θα δείξουν ενδιαφέρον έτσι ώστε να επιτελέσουν το ρόλο τους».
Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία κατέθεσε ο κ. Μηλαπίδης, «το συνολικό ποσό εισπράξεων του ΕΦΚΑ που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2023, ανέρχεται σε 1,7 δισ. ευρώ, οι συνολικές εισπράξεις παρουσίασαν σημαντική αύξηση σε σχέση με τα έτη της πανδημίας όπως και του 2022, και ο εισπρακτικό στόχος του 1,5 δισ. ευρώ ξεπεράστηκε κατά πολύ».
«Σε σχέση με τις οφειλές, η ετήσια μεταβολή ήταν της τάξης του 1,8 δισ. ευρώ και αφορά κυρίως στην αύξηση πρόσθετων τελών. Σε σχέση με την εισπραξιμότητα και την αποτελεσματικότητα μόνο για το έτος 2023 φαίνεται ότι η πάγια ρύθμιση πηγαίνει καλύτερα, η ρύθμιση των 120 δόσεων υπολείπεται σε εισπραξιμότητα», πρόσθεσε ο κ. Μηλαπίδης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr