Οι εξαγωγές αυτές αφορούν σε προϊόντα όπως κεράσια, δαμάσκηνα, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα εσπεριδοειδή, σταφύλια, φράουλες και μήλα.
Επιπλέον, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται να υπογραφούν δύο πρωτόκολλα συνεργασίας Ελλάδας-Κίνας στον τομέα των αλιευμάτων, τα οποία θα αφορούν τα αλιεύματα αλιείας και για τα εκτρεφόμενα αλιεύματα. Με αυτήν την ενέργεια θα καταστεί δυνατή η εξαγωγή από τη χώρα μας, όλων των άγριων αλιευμάτων και των προϊόντων τους ελληνικής παραγωγής.
Κατά τη συνάντηση των δύο πλευρών, αναλύθηκαν οι χρόνιες εκκρεμότητες που κρατούσαν στάσιμη την εξαγωγή ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων και μελιού, αλλά και τα ζητήματα που είχαν δημιουργηθεί μετά την απαγόρευση εισαγωγών από Κίνα δερμάτων αιγοπροβάτων (το 2023), βοοειδών (το 2016) και χοιρινών.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, η κινέζικη πλευρά ζήτησε από τον Έλληνα Υπουργό να υπάρχουν εντατικές ανταλλαγές επισκέψεων και συνεργασιών μεταξύ στελεχών των δύο υπουργείων και εκπροσώπων θεσμικών παραγωγικών φορέων του πρωτογενούς τομέα, κάτι που έγινε αποδεκτό από τον κ. Αυγενάκη.
Ο Κινέζος Υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι σύντομα θα υπάρξει Επιτροπή Κινέζων Εμπειρογνωμόνων που θα επισκεφτούν αγροτικές μονάδες και κτηνιατρικές εγκαταστάσεις στη χώρα μας, θα συνομιλήσουν με τις αρμόδιες υπηρεσίες στην Ελλάδα και θα διευκρινιστούν θέματα που αφορούν τη διατροφικά ασφαλή εισαγωγή ελληνικών αγροτικών προϊόντων στην Κίνα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr